Hledáte-li inspiraci na lahodný víkendový oběd, máme pro vás báječné čtyřchodové menu.
Ředkvičková polévka s ricottou
4 porce - příprava: 20 minut
- 1/2 malého pórku
- 2 svazky ředkviček
- 75 g másla
- 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 200 g ricotty
- sůl a pepř
- muškátový květ
Kus pórku (můžete ale použít i cibuli) nakrájejte na kolečka. Listy z ředkviček opláchněte. Na dně hrnce rozpusťte máslo a na něm osmažte pórek. Přidejte na kolečka pokrájené ředkvičky, ještě chvíli zpěňte a zalijte horkým vývarem. Vařte asi 5 minut, přidejte listy z ředkviček a vařte dalších asi 10 minut. Hotovou polévku rozmixujte dohladka, vmíchejte kelímek ricotty a dochuťte solí, černým pepřem a na špičku nože muškátovým květem.
Gratinované brambory se žampiony
4 porce - příprava: 70 minut
- 750 g brambor typu A
- 3–4 menší žampiony
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla
- 400 ml smetany ke šlehání 33%
- 200 ml plnotučného mléka
- sůl a pepř
- 1 bobkový list
- muškátový oříšek
Troubu zapněte na 170 °C. Brambory, žampiony, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Stroužek česneku rozkrojte a jeho řeznou stranou a následně i máslem vytřete zapékací misku. V pánvi rozehřejte polovinu zbylého másla a žampiony na něm krátce orestujte, až jim začnou zlátnout okraje.
V hrnci smíchejte smetanu, mléko, sůl a koření, přidejte brambory a asi 5 minut vařte, aby brambory nasákly tekutinu. Vmíchejte utřený česnek, žampiony, mrkev a petržel a vše přelijte do zapékací misky. Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem.
Marinované kotlety s fetou a salátem
2 porce - příprava: 25 minut + marinování
- 2 vepřové kotlety
- sůl a pepř
- 100 g fety nebo obyčejného ovčího sýra
MARINÁDA:
- 75 ml slunečnicového oleje
- 200 ml černého piva
- drcený kmín
- zázvor
- 2 stroužky česneku
SALÁT:
- 1 velká červená cibule
- 1 salátová okurka
- olivový olej
- sůl a pepř
Kotlety lehce pěstí naklepejte a z obou stran opepřete. Smíchejte všechny suroviny na marinádu (zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte) a maso do ní aspoň na 2 až 3 hodiny naložte. Rozleželé maso osolte a opečte na zahradním grilu nebo v grilovací pánvi. Když maso otočíte, rozdrobte navrch ovčí sýr, aby se trochu rozpustil.
Pokud jej budete připravovat doma, můžete pánev ještě na chvíli vložit do trouby předehřáté na 220 °C nebo s horním grilem. Mezitím nakrájejte cibuli a okurku na kolečka a promíchejte s kapkou olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Kotlety podávejte s gratinovanými bramborami z předchozí strany a s okurkovým salátem.
Bruschetta s grilovanou zeleninou
4 porce - příprava: 25 minut
- 8 plátků ciabatty
- 2 malé (tenké) cukety
- 2–3 rajčata
- 2 papriky
- 150 g sýra feta
- snítka tymiánu
- olivový olej
- sůl a pepř
Troubu zapněte na 220 °C. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte vypotit. Papriky zbavte semínek a nakrájejte i s rajčaty na kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte do něj cukety a papriky a 2 až 3 minuty restujte. Přidejte rajčata a restujte další asi 3 minuty, až bude všechna zelenina opečená do poloměkka.
Dochuťte solí, pepřem a lístky tymiánu. Mezitím na ploché pánvi nasucho opečte plátky ciabatty. Na ty navrstvěte směs zeleniny, posypte feta sýrem a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.