Vepřové tacos
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
350 g vepřového bůčku bez kůže
1 vrchovatou lžičku semínek fenyklu
1 vrchovatou lžičku sladké papriky
400g konzervu černých fazolí
2 stroužky česneku
1 červenou cibuli
římský salát
špetku římského kmínu
olivový olej
1 limetku
8 kukuřičných placek tacos
koriandr na ozdobení
sůl
POSTUP:
Bůček nakrájejte na centimetrové kostičky a osmažte je ve velké pánvi spolu s fenyklem, paprikou, solí a pepřem, pravidelně promíchávejte. Na pánev dejte 1 lžíci olivového oleje a římský kmín. Přidejte očištěnou a na plátky nakrájenou cibuli, prolisujte stroužky česneku, přidejte fazole i s nálevem a zlehka povařte. Z bůčku slijte přebytečný tuk, přidejte fazole, rozmačkejte a okořeňte podle chuti. Římský salát zakapejte trochou sójové omáčky, olivovým olejem a limetkovou šťávou a vše promíchejte. Dozdobte natrhaným koriandrem a podávejte s tacos.
Rychlá pizza na pánvičce
POTŘEBUJETE (na 4 menší pizzy):
8 lžic zakysané smetany
8 lžic majonézy
4 vejce
18 lžic hladké mouky
olivový olej
sůl
NA OZDOBU:
1 rajčatový protlak
2 mozzarelly
parmazán
bazalku
POSTUP:
V misce smíchejte vajíčka, zakysanou smetanu, majonézu a špetku soli. Postupně přidávejte mouku a metličkou vše vymíchejte dohladka. Vznikne tak jednolitá hmota. Na pánev rozetřete olej, nalijte těsto, potřete rajčatovým protlakem a naskládejte mozzarellu. Smažte 10–12 minut. Posypte parmazánem a ozdobte bazalkou.
Náš tip: Jako další ingredienci můžete na pizzu přidat šunku podle vlastního výběru.
Vepřové medailonky
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g vepřové panenky
hrst cherry rajčátek
hrst koriandru
šťávu z 1 citronu
1 lžíci olivového oleje
sůl
POSTUP:
Vepřovou panenku nakrájejte na malé medailonky, potřete solí a pepřem a maso osmažte na olivovém oleji. Až budou z jedné strany hotové, otočte je a osmažte podle vaší chuti. Šťávu z citronu smíchejte s 1 lžící olivového oleje. Jako přílohu můžete využít samostatná cherry rajčátka nebo je lze nakrájet a smíchat s nakrájeným koriandrem a olivovým olejem.
Náš tip: Jako přílohu můžete k medailonkům přidat ředkvičky a polníček.
Mexická rajčatová polévka
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
2 plechovky krájených rajčat
1 svazek jarních cibulek
1 svazek čerstvého koriandru
4 stroužky česneku
450 g sterilovaných červených paprik
250 ml netučného bílého jogurtu
2 lžičky nakládaných pálivých papriček jalapenos
olivový olej
2 limetky
sůl
POSTUP:
Jarní cibulky očistěte, nakrájejte na tenké plátky a dejte do hrnce se 2 lžícemi oleje. Natrhejte k nim stonky koriandru, lístky uchovejte. Přidejte prolisovaný česnek, scezené papriky a konzervovaná rajčata. Vlijte 850 ml vroucí vody, přidejte špetku soli a vařte přikryté pokličkou. V míse rozmixujte jogurt a nakládané papričky s trochou nálevu a lístky máty. Polévku rozmixujte dohladka, přidejte šťávu z limetky, osolte a opepřete. Můžete ozdobit jogurtem a bylinkami.
Náš tip: Hotovou polévku můžete posypat nastrouhaným parmazánem.
F.O.O.D.
7. listopadu 2016
Salát Caesar
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
400 g kuřecích prsou bez kůže
1 lžičku sladké papriky
2 lžíce polenty
olivový olej
NA SALÁT:
1 ciabattu
1 stroužek česneku
1 čekanku
1 římský salát
10 g anglické slaniny
2 lžičky balzamikového octa
NA ZÁLIVKU:
1 stroužek česneku
2 citrony
40 g parmazánu
4 lžíce bílého jogurtu
1 střik worcesterské omáčky
1 lžíci červeného vinného octa
1 lžičku hořčice
sůl
POSTUP:
Připravte si velký kus pečicího papíru, na něj nasypte polentu, sůl, pepř, papriku a na směs položte kuřecí prsa. Papír přeložte přes kuřecí prsa a jemně naklepejte válečkem. Poté dejte do pánve 1 lžíci oleje a prsa osmažte z obou stran. Na pánvi osmažte i anglickou slaninu.
Nakrájejte ciabattu a opražte ji nasucho na pánvi. Potřete ji česnekem. Prolisujte česnek, vymačkejte k němu šťávu z citronu, rozdrobte parmazán a přidejte bílý jogurt, worcesterskou omáčku, červený vinný ocet a hořčici. Vše rozmixujte dohladka, osolte a opepřete podle chuti. Čekanku rozkrojte na čtvrtky a trochu opražte. Salát rozkrájejte a rozložte na talíř. Posypte kousky ciabatty, masem a čekankou s pár kapkami octa. Zakapejte zálivkou. Nakonec posypte pár hoblinkami parmazánu.
Kristina Hamplová
18. února 2018
Bageta s guacamole
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 plátky anglické slaniny
360 g kuřecích prsou bez kůže
1 špetku sušeného oregana
1 špetku římského kmínu
1 velkou bagetu
NA GUACAMOLE:
1 svazek čerstvého koriandru
4 jarní cibulky
2 zralá avokáda
1 čerstvou chilli papričku
5 zralých cherry rajčátek
2 limetky
POSTUP:
Nejdříve si připravte guacamole. Koriandr, chilli papričku a očištěné jarní cibulky rozmixujte najemno. Přidejte rozmačkané avokádo, rajčátka pokrájená na kostičky a šťávu z limetky. Znovu prošlehejte, osolte a opepřete. Dejte zatím stranou. Anglickou slaninu osmažte dozlatova. Na velkém kusu pečicího papíru promíchejte kuře se solí, pepřem, oreganem a kmínem. Papír přeložte a kuře poklepejte válečkem. Maso osmažte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Bagetu dejte do trouby. Osmaženou anglickou slaninu vraťte do pánve ke kuřeti, aby se prohřála. Vyndejte bagetu z trouby a nakrájejte ji na plátky. Potřete guacamole, poklaďte plátky kuřete a anglickou slaninou a zakapejte šťávou z pánve.
Nadívané žampiony
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
16 žampionů
1 mladou cuketu
1 cibuli
3 lžičky rostlinného tuku
1 červenou papriku
1 stroužek česneku
4 lžíce lučiny nebo kozího sýra
4 lžíce strouhaného parmazánu
sůl a pepř
POSTUP:
Žampionům odstraňte nohy, hlavičky oloupejte. Celé je osolte, opepřete a naskládejte na plech. Cuketu, cibuli, papriku a nohy žampionů nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte na jemno. Na pánvi rozehřejte rostlinný tuk a zprudka a krátce orestujte všechnu zeleninu. Ochuťte solí, pepřem a stáhněte z plamene. Smíchejte s lučinou nebo kozím sýrem. Připravené žampiony naplňte zeleninovou směsí. Zasypte parmazánem, vložte do trouby předehřáté na 190 °C a zapečte zhruba 8–12 minut. Ozdobte bylinkami.
Simona Procházková
10. března 2013
Těstoviny s brokolicí
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
320 g těstovin podle vlastního výběru
1 velkou brokolici
1 svazek čerstvé bazalky
1 lžíci ančoviček v oleji
1 sušenou chilli papričku
1 citron
hrst cherry rajčátek
hrst černých oliv
30 g parmazánu
sůl
POSTUP:
Těstoviny dejte do hrnce, zalijte vroucí osolenou vodou a uvařte podle návodu na obalu. Bazalku, ančovičky, kůru a šťávu z citronu se střikem horké vody dejte do mixéru. Pak přidejte prolisovaný česnek, rozdrobte sušenou chilli papričku, na jemno nastrouhaný parmazán a vše rozmixujte dohladka a vlijte do misky. Odkrojte růžičky brokolice a dejte je vařit k těstovinám. Zakryjte pokličkou. Brokolici s těstovinami sceďte a vsypte do mísy k omáčce. Hrnek škrobnaté vody z vaření uchovejte. Je-li třeba, zřeďte trochou vody z vaření. Směs, kterou jste si připravila, promíchejte s těstovinami a brokolicí. Posypte černými olivami, cherry rajčátky a trochou parmazánu.
Krémová hrášková polévka
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 kg mraženého zeleného hrášku
bazalkové pesto
cibuli
řepkový olej
sůl a pepř
POSTUP:
Cibulku nakrájejte najemno a v hrnci osmažte dozlatova. Přisypte mražený hrášek a zalijte horkou vodou z konvice tak, aby byl hrášek ponořený. Osolte a opepřete. Vařte 5–10 minut, poté rozmixujte tyčovým mixérem a vmíchejte bazalkové pesto. Dochuťte kořením. Pokud by byla polévka moc řídká, můžete ji zahustit hladkou moukou.
Náš tip: Polévku můžete smíchat s bílým jogurtem a posypat pepřem.