Jsme národ mnoha chutí. Ale co nikdo z nás neodmítne, jsou poctivé knedlíky.
Houskové knedlíky s práškem do pečiva
4 porce, příprava: 40 minut
4 rohlíky, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 sáček prášku do pečiva, 1 vejce, 250 ml sodovky
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy. Smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Přidejte vejce a sodovku, vypracujte těsto, přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte 2 oválné knedlíky. Vařte v osolené vodě 14 minut, potom otočte a vařte dalších 14 minut.
F.O.O.D.
7. listopadu 2021
Pokračování 2 / 9
Karlovarské knedlíky
Karlovarský knedlík nepotřebuje žádnou mouku, pouze staré pečivo - proto se dá uvařit i v zahraničí, kde nemají naši hrubou mouku. Jeho specifikem je, že se vaří v ubrousku anebo v alobalu. Celý postup najdete tady na videu:
Pokračování 3 / 9
Mléčné pytlíkové knedlíky
4 porce, příprava: 40 minut
250 g polohrubé mouky, 4 rohlíky, 1 lžička soli, 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka
Do mísy nasypte mouku, nakrájené rohlíky a sůl. Oddělte žloutky a bílky vyšlehejte. K mouce nalijte mléko, žloutky a sníh z bílků. Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části a vytvarujte souměrné šišky. Vařte ponořené ve vodě tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce, ale knedlíky volně plavaly, asi 28 minut. Potom je vyjměte ze sáčku a nakrájejte pomocí nitě.
Pokračování 4 / 9
Hrnkové celozrnné knedlíky
4 porce, příprava: 50 minut
200 g hrubé špaldové mouky, 30 g rýžových burisonů, 1 lžička soli, 5 g mořské sušené řasy (nemusí být), 1 vejce, 250 ml plnotučného mléka (nebo sójového mléka), sádlo na vymazání hrníčků
Do mísy nasypte mouku, přidejte burisony, sůl a nadrobno nasekané řasy. Oddělte žloutek a z bílku vyšlehejte sníh. Mléko, žloutek a nakonec sníh přidejte do mísy a vypracujte těsto. Sádlem vymažte hrnky o objemu 250 ml a nalijte do poloviny hrnku těsto. Obsah vyjde na 3 hrnky. Ty pak vložte do vroucí vody asi do 3/4 jejich výšky. Vařte 35 minut bez pokličky. Špejlí pak vyzkoušejte, zda je knedlík hotový (musí zůstat suchá).
Pokračování 5 / 9
Chlupaté knedlíky
4–6 porcí, příprava: 35 minut + vaření brambor
4 větší syrové brambory typu B, 3 vejce, sůl, 500 g polohrubé mouky
Syrové brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, přes síto nebo utěrku odstraňte přebytečnou tekutinu. Přidejte nastrouhané vařené brambory, vejce, smíchejte, osolte a přidejte mouku. Vypracujte těsto. Navlhčete si ruce a uhněťte knedlíky velikosti menších tenisových míčků. Chlupaté knedlíky vařte v osolené vodě 10 až 15 minut podle velikosti.
Pokračování 6 / 9
Špekové knedlíky
4 porce, příprava: 40 minut
10 rohlíků, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 250 g anglické slaniny (nebo uzeného masa), 1 lžička soli, špetka pepře, plocholistá petržel, muškátový oříšek, 150 ml plnotučného mléka, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, čím menší, tím lepší. Přendejte na plech vymazaný sádlem a nechte je „schnout“ v troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu, opepřete a osolte. Do mísy přendejte sušené rohlíky, přidejte slaninu s cibulkou, najemno nasekanou petržel a trošku muškátového oříšku. Smíchejte a zalijte těstíčkem z mléka, mouky a vajec. Vypracujte těsto a z něj pak koule o velikosti menších tenisových míčků. Špekové knedlíky vařte v osolené vodě 10 až 15 minut podle velikosti. Podávejte se zelím.
Pokračování 7 / 9
Kynuté houskové knedlíky
4 porce, příprava: 35 minut
250 ml plnotučného mléka, 1 lžička krupicového cukru, 10 g droždí, 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, 1 rohlík
Připravte si kvásek: 2 lžíce vlažného mléka, cukr a kvasnice rozmíchejte a nechte 2 minuty odpočívat. Do mísy nasypte mouku, doprostřed vyklepněte vejce, přidejte sůl, hotový kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte na kostičky nakrájený rohlík a vypracujte těsto. Přikryjte a nechte v teple 30 minut kynout. Potom těsto vyndejte na pomoučněný vál a vypracujte 2 oválné knedlíky. Vařte je v osolené vodě 8 minut z každé strany. Pozor, knedlíky ve vodě ještě nabydou. Po vyjmutí je propíchejte, aby se nesrazily, a krájejte režnou nití.
Markéta Žídková
10. listopadu 2021
Pokračování 8 / 9
Bramborové knedlíky
4 porce, příprava: 30 minut + vaření brambor
4–5 brambor typu B nebo C, 350 g hrubé mouky, 2 menší vejce (nebo 1 velké), 1 lžička soli
Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte. V míse smíchejte s moukou, vejci a solí. Vypracujte těsto a z něj pak 3 menší šišky. Vařte v osolené vodě 15 až 20 minut podle velikosti.
NÁŠ TIP: Oloupejte brambory co nejrychleji a ještě horké zpracujte. Knedlíky budou mnohem lepší než ze zchladlých brambor.
Pokračování 9 / 9
Karlovarské perníkové knedlíky
4 porce, příprava: 50 minut
5 rohlíků, 100 g perníku na strouhání, 3 vejce, 50 g másla, 150 ml plnotučného mléka, špetka soli
Nakrájejte rohlíky na menší kostičky, přendejte do mísy a nechte proschnout. Mezitím oddělte žloutky a z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky smíchejte ve vlažném mléce s rozehřátým máslem. Směsí zalijte nakrájené rohlíky, přidejte nadrobno nastrouhaný perník a nakonec do těsta zapracujte našlehaný sníh. Vařte v potravinových sáčcích nebo v potravinové fólii, a to tak, že si ji rozložíte, na ni zformujete polovinu těsta do tvaru knedlíku, překryjete fólií a utáhnete z boku, jako když balíte bonbon. Knedlíky vařte 14 minut a po otočení dalších 14 minut.