Předpověď na víkend slibuje krásné počasí, a tak přinášíme další várku receptů pro vaši zahradní párty. Na rozpáleném grilu nemusíte připravovat jen plátky masa a klobásky. Vyzkoušejte třeba marinovaná žebra, papriky či žampiony.
Grilované jehněčí kotletky se salátem
4 porce - příprava: 35 minut + marinování
- 1500 g jehněčího hřbetu s kostí
MARINÁDA:
- 2 stroužky česneku
- po 1 lžičce římského kmínu a koriandru
- 1 sušená chilli paprička
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř
SALÁT:
- po 1 hrsti polníčku a listů ředkvičky
- 1/2 zeleného salátu
- 1 chilli paprička
- květy pažitky
- 50 ml olivového oleje
- 1 citron
- sůl a pepř
Kotletky očistěte. Rozdrťte česnek, kmín, koriandr a chilli, přilejte ocet a olej a vše utřete na marinádu, kterou kotletky potřete a nechte je marinovat.
Těsně před pečením osolte a opepřete. Kotletky opékejte na pánvi s olejem z každé strany 3 minuty a nechte chvíli dojít v troubě.
Saláty omyjte, přendejte do mísy, přidejte nasekanou chilli papričku, květy pažitky a zakápněte olejem a citronovou šťávou. Osolte a opepřete. Podávejte s kotletkami.
Jehněčí kotletky
Maso z mladých ovcí ve věku do půl roku je velmi oblíbené zejména na Balkáně a na Blízkém východě. U nás je dnes pozapomenuté, což je škoda, protože nabízí spoustu možností úpravy nejen na gril.
Grilované papriky se šunkou
4 porce - příprava: 40 minut
- 4 červené papriky
- 150 mozzarelly
- 200 g šunky
- 3 šalotky
- 1 svazek máty
- sůl a pepř
- 8 plátků malého arabského chleba
Celé papriky opečte na grilu ze všech stran, až se na nich vytvoří černé puchýřky. Potom je nechte zapařit v igelitovém sáčku, oloupejte je, nechte vychladnout a pak naplňte plátkem mozzarelly.
Položte je na plátek šunky, lehce osolte a opepřete. Šunku přehněte přes papriku a pak vše propíchněte špejlí. Naplněné papriky krátce opečte na grilu spolu s chleby.
Mezitím připravte salsu. Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno. Mátu nasekejte najemno a smíchejte se šalotkou. Grilované papriky položte na opečené chleby a podávejte společně se salsou.
Papriky
Tato sladká šťavnatá zelenina je ideální na letní grilování. Nejlepší je pro tento účel červená nebo žlutá, zelená se pro tuto úpravu nehodí. Nechte slupku zčernat a po chvíli oloupejte.
Chlebové loďky se sýrem a slaninou
4 porce - příprava: 40 minut + kynutí
TĚSTO:
- 400 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžíce krystalového cukru
- 4 g sušeného droždí
NÁPLŇ:
- 150 g slaniny
- 350 g uzeného sýra oštiepok
- 100 ml olivového oleje
- 450 g cherry rajčátek (různé barvy)
- čerstvá majoránka
Do mísy dejte mouku, sůl, cukr, droždí a promíchejte. Přilejte 325 ml vlažné vody a umíchejte vláčné těsto. Nechte ho kynout 45 minut.
Po nakynutí těsto rozdělte na menší bochánky o velikosti asi 90 g. Ty rozválejte na placku, přidejte plátek slaniny a dva plátky sýra. Vše potřete olejem a obložte polovinou nakrájených rajčat. Pak těsto po stranách zahněte, aby se vytvořil okraj.
Chleby pečte na grilu pod poklopem, nejlépe na speciálním plechu na přípravu pizzy. Po upečení je obložte plátky čerstvých rajčat a posypte lístky majoránky.
Sýr oštiepok
Klasický slovenský mléčný výrobek z ovčího mléka, který se připravuje tradiční metodou za pomoci dřevěné formy a slaného nálevu. Je skvělý jen tak, k vínu, nebo jej můžete pozvat na grilovačku.
Žampiony plněné bylinkovou strouhankou a sýrem
4 porce - příprava: 35 minut
- 4–8 ks žampionů portobello
- sůl a pepř
- 50 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g slaniny
- 1 malá žlutá cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 100 g strouhanky
- snítka petržele, pažitky a tymiánu
- 50 g parmazánu
NA OZDOBU:
- výhonky hrášku a ředkvičky
Žampionům odlomte nožičky a nakrájejte je. Klobouky oloupejte, osolte a opepřete a do každého dejte plátek másla. Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu, cibuli, česnek a nakrájené nožičky žampionů. Vše důkladně orestujte. Pak přisypte strouhanku a nasekané bylinky.
Směsí naplňte připravené klobouky žampionů. Gril zahřejte na střední teplotu. Rozložte na něj naplněné žampiony a grilujte je asi 10 minut, až budou měkké. Žampiony během grilování hodně pouští vodu, proto je dejte raději stranou žáru.
Před koncem posypte nastrouhaným parmazánem. Na talíři ozdobte čerstvými výhonky. Vyzkoušejte s nakládanou červenou řepou.
Žampiony portobello
Velké houby ideální na gril jsou chuťově velmi podobné hnědým žampionům. Jejich rozměry je předurčují k opékání na roštu, buď jako plněné, nebo třeba coby náhrada masa v hamburgeru.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.