Co si v kuchyni a na talíři užít právě v tomto období? Křupavé zelí, voňavé ořechy, nasládlou červenou řepu i lahodné hroznové víno.
Salát ze zelných listů s červenou čekankou, jablky a kuřetem
4 porce - příprava: 25 minut
- 1/2 malé čerstvé hlávky zelí
- 8 listů červené čekanky
- 1 jablko
- sůl a pepř
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 kuřecí prsíčka
- 6 lžic řepkového oleje
- 4 lžíce pomerančového džusu 100%
Zelí očistěte, vykrojte košťál a nakrájejte. Čekanku pokrájejte na proužky. Dejte společně do mísy. Jablko zbavte jádřince, nakrájejte a přidejte k zelí a čekance.Směs osolte, opepřete a pokapejte octem. Promíchejte a nechte odležet 10 minut.
Prsíčka nakrájená na nudličky osolte, opepřete a napíchněte na špejli. Opečte na oleji z obou stran. Salát podávejte s dresinkem z oleje a džusu a doplňte kuřecím špízkem.
Ořechový chléb
1 bochník - příprava: 70 minut + kynutí
- 400 g hladké pšeničné mouky
- 100 g hladké žitné mouky
- 1/2 lžičky soli
- špetka cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 50 ml olivového oleje
- 100 g vlašských ořechů
- mouka na podsypání
Obě mouky prosejte do kuchyňského robota. Přidejte sůl a promíchejte. Cukr a droždí rozmíchejte s trochou vlažné vody. Nechte asi 10 minut odstát.
Kvásek nalijte do mouky, přidejte 400 ml vlažné vody a zapněte robota. Míchejte zhruba 10 minut, až vznikne husté nadýchané těsto. Pokud nebudete těsto míchat v robotu, hněťte ho na válu rukama, až přestane lepit.
Do hotového těsta vmíchejte olej a nasekané ořechy.
Zformujte ho do bochníčku a nechte v teple kynout asi 45 minut. Předehřejte troubu. Nakynutý bochník vložte do trouby a pečte při 190 °C asi 50 minut. Po upečení nechte chléb úplně vychladnout.
Červená řepa pečená v papilotě s pomerančovou šťávou
4 porce - příprava: 50 minut
- 1 kg drobné červené řepy
- 8 stroužků česneku
- kousek nakrájeného zázvoru (asi 3 cm)
- sůl
- 2 pomeranče v biokvalitě
- 125 ml bílého vína
- 50 hnědého cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
Připravte si plech a dvakrát tak velký kus pečicího papíru. Řepu oškrábejte, česnek oloupejte a zázvor očistěte.Z jednoho pomeranče oloupejte kůru. Z obou pomerančů vymačkejte šťávu.
Pečicí papír přehněte na půl. Do středu naskládejte řepu, česnek, pomerančovou kůru a zázvor. Osolte, zalijte šťávou z pomeranče a vínem, posypte cukrem. Papír na okrajích uzavřete, aby vznikl balíček, a okraje několikrát přehněte.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C 35 minut. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Pak balíček roztrhněte a řepu pokapejte olejem.
NÁŠ TIP: Do balíčku můžete k řepě s česnekem a zázvorem přidat také čerstvé bylinky podle chuti (zkuste třeba tymián, oregano, majoránku nebo bobkový list).
Dušené hovězí s hroznovým vínem
4 porce - příprava: 180 minut + marinování
- 1 kg hovězích líček nebo kýty
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 10 kuliček celého pepře
- 1 bobkový list
- 500 ml červeného vína
- sůl
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 proužky pomerančové kůry
- 600 g hroznového vína (bílé a červené)
- 2 snítky majoránky
- 1 lžíce nasekané petržele
Maso nakrájejte na velké kostky a cibuli na tenké plátky. Mrkev a celer nakrájejte na kostky. Maso smíchejte s nakrájenou zeleninou. Přidejte celý pepř, bobkový list a červené víno. Osolte. Přiklopte a nechte v chladu marinovat alespoň 12 hodin.
Druhý den rozleželou směs přeceďte a marinádu nechte stranou. Ve velkém kastrolu zahřejte olej. Přidejte maso se zeleninou a restujte asi 20 minut, až se vypaří tekutina. Orestovanou směs posypte moukou, krátce orestujte a zalijte marinádou. Maso musí být ponořené. Pokud je marinády málo, přidejte vodu. Zakryjte poklicí a duste 3 hodiny.
Po dvou hodinách přidejte proužky pomerančové kůry. Dvacet minut před dokončením přidejte hroznové víno. Pokud jsou kuličky příliš veliké, překrojte je a vyndejte pecičky. Maso podušené doměkka rozdělte do talířů, ozdobte lístky majoránky a podávejte s čerstvým chlebem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.