Recepty na víkend: Lidová domácí čtveřice | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Recepty na víkend: Lidová domácí čtveřice

Naše babičky vždycky mívaly ve sklepě nebo ve spižírně brambory, domácí povidla, špek a kroupy. Zde je inspirace, co z nich uvařit.

Bramborový šumavský toč se zelím

4 porce - příprava: 55 minut

  • 1 kg brambor typu B
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce škvarků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého pepře
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka sušené majoránky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 nastrouhané housky
  • 2 lžíce sádla
  • 200 g kysaného zelí

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Nechte je na sítu vykapat a pak je prolijte horkým mlékem. To zachyťte. Spařené brambory dejte do mísy a promíchejte je se škvarky. Česnek utřete se solí a přidejte do brambor. Přidejte pepř, zázvor a majoránku. Pak brambory dobře promíchejte se škrobem a strouhanou houskou. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu mléka, kterým se prolévaly brambory. Pekáček vyložte pečicím papírem a ten potřete sádlem. Rozprostřete na něj bramborové těsto a uhlaďte. Vložte do horké trouby a pečte při 200 °C asi 20 minut dorůžova. Na horkou bramborovou placku rozprostřete nasekané kysané zelí a zatočte ji.

Náš TIP: Šumavský toč můžete podávat také s dušeným zelím.

Brambory

Hlíznatá rostlina, která k nám přišla před staletími z Ameriky, patří mezi nejvýznamnější plodiny. V 19. století díky obsahu vitaminu C a škrobů pomohla uchránit Evropu před hladomory a kurdějemi.


Nudlové taštičky plněné povidly

4 porce - příprava: 50 minut + odležení

  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce + na potření
  • 250 g švestkových povidel
  • 100 g másla
  • 200 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru

Mouku smíchejte se solí, do středu udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce a propracujte je s moukou. Těsto hněťte, až bude pružné a nelepivé. Na pomoučněném vále ho přiklopte kastrolem a nechte 30 minut odpočívat. Odleželé těsto rozdělte na poloviny. Vyválejte je na tenké pláty. Ty rozkrájejte rádýlkem na obdélníky. Okraje potřete vejcem a do středu každého dejte lžičku povidel. Pak každý přehněte na čtvercovou taštičku a okraje těsta přimáčkněte. Vařte v osolené vodě asi 6 minut. Pak je vyndejte na síto. V pekáčku rozpusťte máslo. Taštičky v něm omastěte. Mák smíchejte s prosetým moučkovým cukrem. Omaštěné taštičky rozdělte na talíře a posypte směsí máku a moučkového cukru.

Povidla

Základní surovina do sladkých lidových pokrmů se tradičně vyráběla ze švestek dlouhým vařením nebo pečením bez přidání cukru, což byl nejsnazší způsob, jak uchovat ovoce na zimu.


Špekové knedlíky se špenátem

4 porce - příprava: 65 minut

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 20 g droždí
  • 2 vejce
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vařená brambora
  • 3 housky
  • 100 g špeku
  • 300 g masitého špeku
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 400 g listového špenátu
  • sůl
  • opražená strouhanka na posypání

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a droždí a nechte v teple vzejít kvásek. Pak v něm rozšlehejte vejce. Mouku smíchejte se solí, strouhankou a nastrouhanou uvařenou bramborou. Přidejte kvásek a zadělejte tužší těsto. Nechte je odpočinout v pokojové teplotě. Housky a špek nakrájejte na kostky. Polovinu špeku dejte na pánev a smažte ho, až pustí tuk. Pak přidejte kostičky housky a opečte je. Nechte vychladnout a zapracujte do těsta spolu s nasekaným masitým špekem. Těsto nechte v teple kynout asi 30 minut. Zbylé kostičky špeku vysmažte na škvarečky. Na másle krátce opečte nakrájenou cibulku a pak na ní poduste špenát. Dochuťte solí. Z vykynutého těsta tvořte kulaté knedlíky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte asi 15 minut. Uvařené knedlíky natrhněte vidličkou. Podávejte je se špenátem, posypané opraženou strouhankou a přelité vyškvařeným špekem.

Špek

Špek neboli slanina je uzené vepřové sádlo s kousky masa, většinou z bůčku nebo kýty. Uzení bylo pro naše předky jednou z metod, jak uchovat maso na delší čas. Jídla krásně dochutí a dodá jim i vůni.


Nastavovaná kaše s uzeným masem

4 porce - příprava: 50 minut

  • 100 g velkých ječných krup
  • 400 g uzeného masa
  • 1 kg brambor typu B
  • 100 g másla
  • 200 ml plnotučného mléka
  • majoránka
  • sůl a pepř
  • 8–10 středně velkých kyselých okurek

Kroupy pečlivě propláchněte studenou vodou. Pak je ve větším hrnci zalijte dostatečným množstvím vody a uvařte doměkka. Uzené maso vložte do vroucí vody a vařte doměkka. Oloupané nakrájené brambory uvařte a slijte. Přidejte polovinu másla a brambory rozšťouchejte. Pak po částech přilijte horké mléko a vyšlehejte hladkou kaši. Do ní přidejte uvařené kroupy a majoránku. Podle chuti osolte a opepřete. Nastavovanou kaši podávejte s uzeným masemnakrájeným na plátky a kyselými okurkami a politou rozpuštěným zbylým máslem.

Náš TIP: Místo ječných krup můžete použít i pšeničné. Kaši zkuste dochutit také prolisovaným česnekem.

Ječné kroupy

Patří mezi prohřívací potraviny, ve staročeské kuchyni kralovaly v chladných měsících. Používají se k přípravě kaší, nákypů nebo i do polévky. Jsou zdrojem křemíku, který svědčí mj. šlachám a kloubům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud