Plné bylinek, čerstvé a chutné. To jsou dipy a omáčky ke grilovanému masu či zelenině, které si připravíte sami z několika málo základních surovin. Nebojte se experimentovat, vaše chuťové buňky jsou dobrým poradcem!
Kari dresink
- 250 ml bílého jogurtu řeckého typu
- 1 lžička kari
- 2 lžíce majonézy
- svazek jarní cibulky
- špetka soli a pepře
Jogurt smíchejte s majonézou, ochuťte kari, špetkou soli a na kolečka nakrájenou cibulkou. Dochuťte, důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce. Hodí se k pepřovým steakům, grilovaným bramborám se slaninou a ke grilovaným houbám.
Tex-Mex dip
- 200 g nakládaných oloupaných rajčat
- 1 malá cibule a 1 stroužek česneku
- 1 červená paprika a 1 chilli paprička
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 50 ml vývaru
- cukr, sůl, pepř, špetka chilli, petrželka
Rajčata pomačkejte. Oloupanou cibuli a česnek najemno posekejte.Papriku a feferonku rozpulte, odstraňte semínka a nakrájejte na drobné kostičky nebo najemno nasekejte. Asi 15 minut povařte s protlakem a vývarem. Dochuťte a podávejte třeba k hamburgerům.
Smetanový česnekový dip
- 150 ml zakysané smetany
- 3 prolisované stroužky česneku
- sezamová semínka
- sůl a limetková kůra na dochucení
Smetanu, česnek, sůl a kůru promíchejte. Podávejte posypané nasucho opraženými sezamovými semínky. Skvělé k jakémukoli grilovanému masu a zelenině (i čerstvé). Výborně chuťově doplní například kebaby z mletého jehněčího masa.
Estragonová domácí majonéza
- 3 žloutky
- 4 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- citronová šťáva
- hrst estragonových lístků
- sůl a pepř
Žloutky pokojové teploty vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Přimíchejte hořčici, sůl a pepř a nakonec přidejte citronovou šťávu a na nudličky pokrájený estragon. Chutná ke grilovaným krevetám a mořským plodům.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.