Lahodné domácí dipy ke grilovanému masu nebo zelenině | Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Lahodné domácí dipy ke grilovanému masu nebo zelenině

Plné bylinek, čerstvé a chutné. To jsou dipy a omáčky ke grilovanému masu či zelenině, které si připravíte sami z několika málo základních surovin. Nebojte se experimentovat, vaše chuťové buňky jsou dobrým poradcem!

Kari dresink

  • 250 ml bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce majonézy
  • svazek jarní cibulky
  • špetka soli a pepře

Jogurt smíchejte s majonézou, ochuťte kari, špetkou soli a na kolečka nakrájenou cibulkou. Dochuťte, důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce. Hodí se k pepřovým steakům, grilovaným bramborám se slaninou a ke grilovaným houbám.


Tex-Mex dip

  • 200 g nakládaných oloupaných rajčat
  • 1 malá cibule a 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika a 1 chilli paprička
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 ml vývaru
  • cukr, sůl, pepř, špetka chilli, petrželka

Rajčata pomačkejte. Oloupanou cibuli a česnek najemno posekejte.Papriku a feferonku rozpulte, odstraňte semínka a nakrájejte na drobné kostičky nebo najemno nasekejte. Asi 15 minut povařte s protlakem a vývarem. Dochuťte a podávejte třeba k hamburgerům.


Smetanový česnekový dip

  • 150 ml zakysané smetany
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • sezamová semínka
  • sůl a limetková kůra na dochucení

Smetanu, česnek, sůl a kůru promíchejte. Podávejte posypané nasucho opraženými sezamovými semínky. Skvělé k jakémukoli grilovanému masu a zelenině (i čerstvé). Výborně chuťově doplní například kebaby z mletého jehněčího masa.


Estragonová domácí majonéza

  • 3 žloutky
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • citronová šťáva
  • hrst estragonových lístků
  • sůl a pepř

Žloutky pokojové teploty vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Přimíchejte hořčici, sůl a pepř a nakonec přidejte citronovou šťávu a na nudličky pokrájený estragon. Chutná ke grilovaným krevetám a mořským plodům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Doporučujeme

Články odjinud