Horká čokoláda s domácími müsli tyčinkami Zdroj: Nina Novák

Horká čokoláda s domácími müsli tyčinkami Zdroj: Nina Novák

Banánovo-brusinkový chléb Zdroj: Nina Novák
Sýrovo-šunkové toasty Zdroj: Nina Novák
Empanády s masem a se špenátem Zdroj: Nina Novák
Aromatická koňaková káva Zdroj: Nina Novák
6
Fotogalerie

Horské svačiny

Při sportování je třeba nejen doplňovat tekutiny a sacharidy, ale potřebujeme se i zahřát. Odskočte si na chvíli ze sjezdovky k chatě na něco malého k jídlu či k pití.

Horká čokoláda s domácími müsli tyčinkami

(pro běžkařky a běžkaře)

4 porce - příprava: 45 minut

  • 150 g hořké čokolády s obsahem kakaa 60 %
  • 600 ml smetany 33%
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka skořice

MÜSLI TYČINKY:

  • 300 g ovesných vloček
  • 100 g para ořechů
  • 100 g sušeného ovoce (rozinky, ananas, brusinky)
  • 100 g másla
  • 80 g medu
  • 2 bílky

Ovesné vločky a para ořechy orestujte nasucho. Sušené ovoce spařte horkou vodou a dejte do mísy s vločkami a ořechy. Přilijte rozpuštěné máslo s medem a vmíchejte našlehané bílky.

Hmotu rozetřete do pekáčku s pečicím papírem. Pečte při 160 °C asi 20 minut. Pomocí pečicího papíru přeneste na prkénko a ještě teplé nakrájejte na tyčinky.

Smetanu přiveďte k varu. Vsypte cukr, sundejte z ohně a zamíchejte. Pak vsypte nasekanou čokoládu se špetkou skořice a metličkou vyšlehejte. Rozdělte do hrníčků a podávejte s tyčinkami.


Banánovo-brusinkový chléb

(pro lyžaře)

4 porce - příprava: 80 minut

  • 60 g sušených brusinek
  • 50 ml koňaku
  • 125 g másla
  • 170 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 6 banánů
  • 2 lžíce nasekaných pistácií
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • 100 ml medu

Brusinky spařte horkou vodou a zalijte je koňakem. Máslo nakrájejte na kousky a nechte při pokojové teplotě změknout. Dejte ho do šlehače, přidejte cukr a šlehejte asi 5 minut, až bude máslo krémové. Pak postupně zapracujte vejce.

Banány rozmačkejte a vmíchejte do máslové hmoty spolu s pistáciemi. Poté přidejte mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí, vlijte med a promíchejte.

Připravené těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 60 minut.

Po upečení nechte chléb vychladnout ve formě, pak ho vyklopte a nakrájejte na plátky. Podávejte s horkým mlékem.


Sýrovo-šunkové toasty

(pro děti)

4 porce - příprava: 25 minut

  • 8 plátků bílého toastového chleba
  • 2 lžíce hořčice
  • 50 g sýra gruyère nebo jiný sýr se 40 % tuku
  • 4 plátky šunky
  • 8 plátků slaniny
  • 20 g másla

Plátky toastového chleba rozkrojte na poloviny. Všechny lehce potřete hořčicí. Sýr nastrouhejte. Šunku nakrájejte na drobné kousky.

Osm polovin namazaného toastového chleba rozložte. Na každý nasypte část strouhaného sýra a část nakrájené šunky. Zaklopte druhou polovinou pomazaných chlebů a lehce přimáčkněte.

Připravené chleby obtočte plátky slaniny a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Na každý toast položte kousek másla. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 5 minut dozlatova.


Empanády s masem a se špenátem

(pro snowboarďáky)

4–6 porcí - příprava: 50 minut

  • 2 chlazená těsta na pizzu
  • 1 vejce

MASOVÁ NÁPLŇ:

  • 1 malá cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičky drceného římského kmínu
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 100 g sterilovaných fazolí
  • 2 lžíce nasekané koriandrové natě
  • sůl

ŠPENÁTOVÁ NÁPLŇ:

  • 1 malá cibule
  • 20 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g baby špenátu
  • 50 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř

Na masovou náplň nakrájejte cibuli, řapík celeru, chilli papričku a česnek nadrobno. V pánvi zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Restujte asi 4 minuty do změknutí. Pak přidejte římský kmín a po chvilce mleté maso. Restujte a rozdělujte maso, až bude zcela orestované. Sterilované fazole propláchněte, rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do masa. Dochuťte nasekaným koriandrem a solí.

Na špenátovou náplň orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na másle. Pak přidejte podrcený česnek a krátce lehce orestujte. Přidejte špenát, nechte listy zavadnout a pak duste, až se zbaví vody. Sundejte z ohně a nechte zcela vychladnout. Potom vmíchejte sýr a dochuťte solí a pepřem.

Těsto rozložte a rozválejte na tenký plát. Vykrájejte formičkou kolečka. Do středu každého z nich dejte lžičku masové nebo špenátové náplně. Okraje potřete vejcem, přehněte a pak je k sobě pečlivě přimáčkněte. Uzavřené empanády rozložte na plech s pečicím papírem a potřete zbylým vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 až 20 minut.


Aromatická koňaková káva

(pro horské povaleče)

4 porce - příprava: 25 minut

  • 25 g čerstvě mleté kávy
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 2 kousky pomerančové kůry
  • 2 kousky citronové kůry
  • 16 cl koňaku
  • cukr podle chuti
  • 100 ml nehomogenizovaného polotučného mléka

Kávu zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 4 minuty louhovat. Pak ji přeceďte do kastrůlku. Přidejte koření a citrusovou kůru a krátce zahřejte, ale nevařte.

Do každé sklenky vlijte 4 cl koňaku a rozmíchejte se lžičkou cukru. Mléko zahřejte a našlehejte. Do sklenek s koňakem nalijte kávu a přidejte mléčnou pěnu. Povrch ozdobte skořicí a citrusovou kůrou.


Masové stripsy v krustě

(pro skialpinisty)

4 porce - příprava: 40 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 kukuřičných lupínků
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

BURÁKOVÁ OMÁČKA:

  • 150 g nesolených buráků
  • 1 chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka mořské soli

Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Oloupejte česnek a prolisujte ho na maso. Dochuťte solí a pepřem. Do misky připravte hladkou mouku, v druhé misce rozšlehejte vejce a do třetí vsypte nadrcené kukuřičné lupínky.

V pánvi zahřejte olej. Nudličky masa obalujte v hladké mouce, vejcích a drcených lupíncích. Vkládejte je do horkého oleje a na mírném plameni smažte asi 5 minut. Pak je nechte okapat na papírové utěrce.

Křupavé kuřecí stripsy servírujte ještě teplé s burákovou omáčkou. Tu připravíte tak, že společně umixujete buráky, chilli papričku, česnek, cukr a sůl a přilejete přibližně 100 ml horké vody.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Doporučujeme

Články odjinud