Boršč se dělá z vepřového i hovězího masa Foto: archiv

Boršč se dělá z vepřového i hovězího masa Foto: archiv

Mrkvový krém funguje jako lék Foto: archiv
Hráškovou polévku milují i děti Foto: archiv
Chřest má minimum kalorií, přitom řadu důležitých živin iStock
Špenátová polévka iStock
19
Fotogalerie

Hubnete? „Polévkujte!“ Polévky jsou při dietě TOP!

Pamatujete, kdysi byla hubnoucím hitem „tukožroutská polévka“, která obsahovala především zeleninu. Pokud hubnete, nemusíte se držet jen této nepříliš chutné verze, polévky v sobě skrývají neuvěřitelnou variabilitu – jak si polévku namícháte, tak výživnou, kalorickou a zdravou ji máte.

Polévka je neuvěřitelně univerzální pokrm

Pokud chcete svou hmotnost o pár kilogramů zredukovat, avšak nedržíte konkrétní dietu, může vám zařazení vhodných polévek do jídelníčku velmi pomoci. Každý zdravý a účinný dietní režim vyžaduje omezení příjmu kalorií, větší množství přijímaných tekutin, více pohybu i pokrmy ze zdravých surovin. A tak možná hledáte nové recepty či nápady na chutná jídla, která zaženou hlad a nebudou jednotvárná. A jelikož jsou dny stále ještě chladné, pravděpodobně vás neuspokojí studené saláty z dovezené skleníkové zeleniny, která k nám putovala přes půl Evropy. Proč tedy nenahradit studený pobledlý salát teplou a zdravou polévkou?

Rychlý tip, jak dodat polévkám i omáčkám skvělou chuť a vůni. Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Bílkoviny, sacharidy i tuky dle vaší volby

Pokud víte, že v poledne potřebujete kvůli rychlému přílivu energie více sacharidů (obilniny, těstoviny apod.) a večer naopak více bílkovin, chytře vymyšlená polévka vám to lehce umožní. V poledne si do maso-zeleninového vývaru přidáte hrst vařené pohanky či rýžové nudle, večer do téhož vývaru místo obilnin rozšleháte vajíčko a dodáte více zeleniny. Nicméně bílkoviny nejsou jen maso a vejce! Na bílkoviny bohaté jsou třeba i polévky z luštěnin. Skvělé jsou i krémové polévky; kupříkladu v kombinaci hrášek a méně tučná mozzarella, exoticky zajímavá je třeba kombinace červená čočka s kari a dýní. Množství tuku je pak zcela ve vašich rukách! Jíšku v bramboračce bez problémů nahradí kupříkladu hraška, zahuštění lze docílit zaprášením jakoukoliv celozrnnou moukou. Zelenina zastoupená v polévce dodá pro hubnutí i zdraví prospěšnou vlákninu a také vitaminy i minerály. Řádný objem zkonzumované porce ve vašem žaludku pak zajistí konzistence polévky – tedy tekutiny.

Pokračování 3 / 6

Jedna porce = až 250 ml vody!

Jeden talíř či miska polévky obsahují až 250 ml vody, což není rozhodně zanedbatelná položka v pitném režimu! Dostatek tekutin je nezbytný nejen pro redukci hmotnosti, ale třeba i pro kondici „pokožky“ a mnoha vnitřních orgánů. Navíc je „polévková“ voda obvykle plná zdraví prospěšných bioaktivních látek vyvařených z přidané zeleniny, obilnin a bylinek.

Pokračování 4 / 6

Zvládne ji i školák!

Polévky zpravidla nepatří mezi složitá jídla, některé se sice mohou vařit déle, ale není třeba je neustále opečovávat a míchat. Polévka se prostě nepřipálí. Většinu polévek zvládají i méně zkušené kuchařky. Z tohoto pohledu jsou skvělé různé krémové úpravy, kdy stačí kupříkladu brokolici, květák či špenát povařit doměkka a následně rozmixovat v kvalitním zeleninovém či maso-zeleninovém vývaru a poté jen dochutit. Rychlá krémová polévka je hotová „natotata“.

Pokračování 5 / 6

Zdravá jako řepa!

Samozřejmě že během vaření ztratí zelenina část vitaminů, zejména těch rozpustných ve vodě (např. C a B). Čím déle zeleninu vaříme, tím větší ztráty jsou. U vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K) se tyto ztráty tolik neprojevují, podobně jako u minerálů. Nikdy nevaříme zeleninu zvlášť, cenné látky bychom pak vylili spolu s vodou, v níž se vařila. Namáčíme-li však předem luštěniny, tuto vodu vždy kvůli nadýmání slíváme! Prospěšné vlákniny se vaření naštěstí nedotkne – vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů do krve, po jídle pak máme později hlad. Vláknina ze zeleniny a celozrnných zavářek je pak nesmírně prospěšná pro zdraví zažívacího traktu.

Pokračování 6 / 6

Je to lék

Mnoho polévek lze vnímat též jako podpůrný lék. Slepičí, cibulová a česneková jsou vhodné při nachlazení. Ovesná má posilující účinky v rekonvalescenci. A například krémová mrkvová může pomoci při průjmech. Pikantní vývary s pálivými papričkami zase skvěle uvolní ucpaný nos. Teplá polévka je zkrátka pohlazením pro tělo i pro duši! „Teplé jídlo sice není nutností, ale dovede organismus příjemně relaxovat,“ tvrdí přední český gastroenterolog Pavel Kohout.

Další recepty na polévky najdete zde

Doporučujeme

Články odjinud