Báječná večeře nemusí být ani pracná, ani zdlouhavá na přípravu. Zkuste naše rychlé a vtipné dobroty, které připravíte do 15 minut.
Pondělí
Těstoviny s mozzarellou
4 porce - příprava: 10 minut
- 500 g těstovin
- olivový olej
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 1 řapíkatý celer
- 1 žlutá cuketa
- 4 loupaná rajčata
- sůl a pepř
- 1 mozzarella
- bazalka a oregano
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer i cuketu a nakonec loupaná rajčata.
Osolte, opepřete a vmíchejte natrhanou mozzarellu. Stáhněte z plotny a dochuťte čerstvou bazalkou a oreganem.
Podávejte s těstovinami.
Úterý
Bílé gazpacho s chorizem
4 porce - příprava: 15 minut + chlazení
- 750 g zralých masitých rajčat
- 200 g bílého chleba
- 1 okurka
- 1 zelená paprika
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce vinného octa
- 100 ml olivového oleje
NA DOKONČENÍ:
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 středně velká cibule
- 1 salátová okurka
- chorizo orestované na oleji
- parmazán
- bazalka
Rajčata oloupejte. Chléb namočte do vody. Všechnu zeleninu společně s cibulí a česnekem nakrájejte na menší kousky. Veškeré ingredience včetně vyždímaného chleba a oleje rozmixujte na kaši.
Dochuťte solí a přelijte do nádoby, ve které budete gazpacho podávat. Podle potřeby zřeďte ledovou vodou a nechte v ledničce pořádně zchladit. Jako přílohu podávejte nadrobno nakrájenou zeleninu. Ozdobte orestovaným chorizem, kousky parmazánu a bazalky.
Středa
Kuřecí kousky v těstíčku
4 porce - příprava: 15 minut
- 4 kuřecí prsa
- 2 vejce
- 50 g pecorina
- 100 ml plnotučného mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- čerstvé bylinky
- 400 g brambor typu A
- olivový olej
SALÁT:
- listový salát
- cherry rajčátka
- olivový olej
- balzamikový ocet
- sůl a pepř
Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na menší podélné kousky. V míse vyšlehejte vejce, vmíchejte mléko, nastrouhané pecorino, sůl, pepř, bylinky a zahustěte moukou. Brambory očistěte a nakrájejte na větší kusy.
V hlubším hrnci rozehřejte olej a osmažte nakrájené brambory dozlatova. Mezitím na oleji na pánvi dozlatova opečte i kuřecí kousky, které jste obalili v těstíčku. Podávejte je se salátem s cherry rajčátky, zakápnutým olivovým olejem a balzamikovým octem, dochuceným solí a pepřem.
Čtvrtek
Květákový mozeček s klobásou
4 porce - příprava: 15 minut
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 2 klobásy
- olej
- 4 vejce
- sůl a pepř
- bylinky
- chilli paprička
- pečivo
Květák rozdělte na hlavičky a povařte je v lehce osolené vodě na skus, asi 7 minut.
Mezitím nasekejte cibuli, klobásy nakrájejte na kolečka a orestujte na trošce oleje.
Přidejte slité, uvařené kousky květáku, pomačkejte a vmíchejte vejce. Osolte, opepřete, dochuťte bylinkami a troškou chilli papričky.
Podávejte s pečivem.
Pátek
Burger se syrečky
4 porce - příprava: 15 minut
- 1 cuketa
- 1 paprika
- olivový olej
- sůl a pepř
- 4 burgerové housky
- plnotučná hořčice
- listový salát
- 4 syrečky
Zeleninu nakrájejte na větší kousky, ty ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje. Osolte a opepřete. Housky rozkrojte, potřete hořčicí, vložte listový salát, grilovanou zeleninu a navrch syrečky.
Uzavřete a podávejte.
Blanšírovaná rajčata? Snadné!
Existuje nespočet druhů rajčat. Některá se hodí do salátu, jiná k sušení, ty větší pak k zapečení nebo přípravě suga (rajčatové omáčky). Zralá masitá rajčata, jež se vám krásně vejdou do dlaně, jsou úžasná třeba do polévek nebo omáček. Předtím je ale zbavte slupky, a to jednoduše: blanšírováním. Připravte si velký hrnec s vodou a nechte ji vařit.
Vedle pak postavte mísu s ledem a hodně studenou vodou. Do vroucí vody vhoďte rajčata. Pokud přidáte sůl, zůstanou vám krásně červená. Jen minutu vařte, ne déle, ať je nerozvaříte. Poté rajčata ihned zchlaďte v míse s ledem. Slupka půjde lehce dolů a vy můžete začít vařit třeba gazpacho.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.