Těstoviny s mozzarellou Zdroj: Ondřej Košík

Těstoviny s mozzarellou Zdroj: Ondřej Košík

Bílé gazpacho s chorizem Zdroj: Ondřej Košík
Kuřecí kousky v těstíčku Zdroj: Ondřej Košík
Květákový mozeček s klobásou Zdroj: Ondřej Košík
Burger se syrečky Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Rychlé večeře na celý týden

Báječná večeře nemusí být ani pracná, ani zdlouhavá na přípravu. Zkuste naše rychlé a vtipné dobroty, které připravíte do 15 minut.

Pondělí

Těstoviny s mozzarellou

4 porce - příprava: 10 minut

  • 500 g těstovin
  • olivový olej
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 žlutá cuketa
  • 4 loupaná rajčata
  • sůl a pepř
  • 1 mozzarella
  • bazalka a oregano

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer i cuketu a nakonec loupaná rajčata. Osolte, opepřete a vmíchejte natrhanou mozzarellu. Stáhněte z plotny a dochuťte čerstvou bazalkou a oreganem. Podávejte s těstovinami.


Úterý

Bílé gazpacho s chorizem

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

  • 750 g zralých masitých rajčat
  • 200 g bílého chleba
  • 1 okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce vinného octa
  • 100 ml olivového oleje

NA DOKONČENÍ:

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 středně velká cibule
  • 1 salátová okurka
  • chorizo orestované na oleji
  • parmazán
  • bazalka

Rajčata oloupejte. Chléb namočte do vody. Všechnu zeleninu společně s cibulí a česnekem nakrájejte na menší kousky. Veškeré ingredience včetně vyždímaného chleba a oleje rozmixujte na kaši. Dochuťte solí a přelijte do nádoby, ve které budete gazpacho podávat. Podle potřeby zřeďte ledovou vodou a nechte v ledničce pořádně zchladit. Jako přílohu podávejte nadrobno nakrájenou zeleninu. Ozdobte orestovaným chorizem, kousky parmazánu a bazalky.


Středa

Kuřecí kousky v těstíčku

4 porce - příprava: 15 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 vejce
  • 50 g pecorina
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky
  • 400 g brambor typu A
  • olivový olej

SALÁT:

  • listový salát
  • cherry rajčátka
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • sůl a pepř

Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na menší podélné kousky. V míse vyšlehejte vejce, vmíchejte mléko, nastrouhané pecorino, sůl, pepř, bylinky a zahustěte moukou. Brambory očistěte a nakrájejte na větší kusy. V hlubším hrnci rozehřejte olej a osmažte nakrájené brambory dozlatova. Mezitím na oleji na pánvi dozlatova opečte i kuřecí kousky, které jste obalili v těstíčku. Podávejte je se salátem s cherry rajčátky, zakápnutým olivovým olejem a balzamikovým octem, dochuceným solí a pepřem.


Čtvrtek

Květákový mozeček s klobásou

4 porce - příprava: 15 minut

  • 1 menší květák
  • 1 cibule
  • 2 klobásy
  • olej
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • bylinky
  • chilli paprička
  • pečivo

Květák rozdělte na hlavičky a povařte je v lehce osolené vodě na skus, asi 7 minut. Mezitím nasekejte cibuli, klobásy nakrájejte na kolečka a orestujte na trošce oleje. Přidejte slité, uvařené kousky květáku, pomačkejte a vmíchejte vejce. Osolte, opepřete, dochuťte bylinkami a troškou chilli papričky. Podávejte s pečivem.


Pátek

Burger se syrečky

4 porce - příprava: 15 minut

  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 4 burgerové housky
  • plnotučná hořčice
  • listový salát
  • 4 syrečky

Zeleninu nakrájejte na větší kousky, ty ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje. Osolte a opepřete. Housky rozkrojte, potřete hořčicí, vložte listový salát, grilovanou zeleninu a navrch syrečky. Uzavřete a podávejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Blanšírovaná rajčata? Snadné!

Existuje nespočet druhů rajčat. Některá se hodí do salátu, jiná k sušení, ty větší pak k zapečení nebo přípravě suga (rajčatové omáčky). Zralá masitá rajčata, jež se vám krásně vejdou do dlaně, jsou úžasná třeba do polévek nebo omáček. Předtím je ale zbavte slupky, a to jednoduše: blanšírováním. Připravte si velký hrnec s vodou a nechte ji vařit.

Vedle pak postavte mísu s ledem a hodně studenou vodou. Do vroucí vody vhoďte rajčata. Pokud přidáte sůl, zůstanou vám krásně červená. Jen minutu vařte, ne déle, ať je nerozvaříte. Poté rajčata ihned zchlaďte v míse s ledem. Slupka půjde lehce dolů a vy můžete začít vařit třeba gazpacho.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud