Porcování drůbeže - postup (1.) Zdroj: Petra Hamplová

Porcování drůbeže - postup (1.) Zdroj: Petra Hamplová

Porcování drůbeže - postup (1.) Zdroj: Petra Hamplová
Porcování drůbeže - postup (2.) Zdroj: Petra Hamplová
Porcování drůbeže - postup (3.) Zdroj: Petra Hamplová
Porcování drůbeže - postup (4.) Zdroj: Petra Hamplová
8
Fotogalerie

Jak správně naporcovat drůbež?

Při nákupu drůbeže se jednoznačně vyplatí kupovat celý kus a ne pouze jeho části. Naučíme vás, jak ji naporcovat. Ze zbylé kostry pak uvařte třeba báječný vývar.

Pro výběr kvalitního drůbežího masa je důležité již samotné místo prodeje. Je rozdíl, koupíteli čerstvou drůbež přímo od farmáře nebo v supermarketu. Při výběru používejte všechny smysly, abyste vybrali to nejkvalitnější maso. Nejlépe je vybírat si nebalené maso, abyste si jej mohli prohlédnout ze všech stran, přičichnout si k němu nebo se ho vůbec dotknout. Když už kupujete balené maso, pozorně čtěte etikety. Všímejte si původu masa, data balení a spotřeby. Také vizuálně zkontrolujte stav masa – jestli nemá odřeniny nebo podlitiny.

Drůbeží maso skladujte při teplotě 0 °C až +4 °C, a i tak jej zpracujte co nejdříve. Jde to rychle a různými způsoby (grilování, pečení, smažení, dušení). Toto maso je lehce stravitelné a cenově dostupné, dokonce i v té nejlepší kvalitě. Neobsahuje tolik tuku jako např. vepřové, které má navíc hodně cholesterolu. Náš organismus z něj využije vitaminy skupiny A i B, přínosné pro nás je i zastoupení minerálních látek, jako jsou železo, fosfor, vápník a draslík. V neposlední řadě je nezanedbatelným zdrojem bílkovin potřebných k výživě.

Jak naporcovat kuře? Podívejte se ZDE.

Na kvalitu drůbežího masa, ať už se jedná o kachnu, husu nebo kuře, má největší vliv hlavně způsob krmení a prostředí chovu. Pak už záleží jen na kuchaři a přípravě konkrétního kusu masa s ohledem na jeho specifickou chuť.

Drůbeží maso upravujte tak, abyste vysokou teplotou zničili případné choroboplodné zárodky a bakterie. Nejlépe je připravovat ho i s kůží, která obsahuje největší podíl tuku. Právě tuk chrání maso při tepelné úpravě a tím zabraňuje jeho vysušení. Když před samotnou konzumací kůži odstraníte, výrazně tím snížíte kalorickou hodnotu pokrmu.

Porcování drůbeže krok za krokem

1. Ostrým nožem zlehka prořízněte kůži v okolí stehen a pokračujte podél trupu až ke kloubu. Kloub přesekněte a vyřízněte celá stehna.

2. Oddělená stehna rozřízněte středem přes kloub. Dostanete tak horní stehna a paličky.

3. Z trupu odřízněte křídla. Postupujte stejně jako u stehen. Nejdřív nařízněte kůži a pak přesekněte kloub.

4. Ze zbývajícího skeletu nožem odřízněte prsní řízky. Postupujte pomalu od hrudní kosti směrem k boku kuřete. Nožem jenom zlehka řežte podél hrudního koše, abyste minimalizovali odpad. Ze zbylého skeletu můžete připravit silný kuřecí vývar.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kuřecí paličky s pálivou ovocnou salsou

4 porce - příprava: 60 minut

  • 8 kuřecích paliček
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • mletá paprika
  • sůl

SALSA:

  • 200 g malin
  • 400 g jahod, nakrájených na kostičky
  • 2 kiwi, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 chilli paprička, nasekaná nadrobno
  • 2 lžíce práškového cukru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce ovocné šťávy

Troubu předehřejte na 200 °C.

Paličky dejte do uzavíratelného sáčku, zalijte olejem, přidejte mletou papriku, pepř a sůl. Promíchejte, vyjměte, pečte asi 40 minut. Na salsu smíchejte maliny, jahody, kiwi, jablka, chilli, práškový a hnědý cukr a šťávu.

Dejte zachladit do ledničky a pak podávejte s pečeným kuřecím masem.

Pošírovaná kuřecí prsíčka s ananasem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 60 ml světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1 chilli paprička, nasekaná nahrubo
  • 2 lžíce zázvoru, nasekaného nahrubo
  • 1 stroužek česneku
  • 1 badyán
  • šťáva z 1 limetky
  • 300 g rýžových nudlí
  • 150 g čerstvého ananasu
  • 1 lžíce černého sezamového semínka
  • sůl a pepř

Do středně velkého hrnce přidejte všechny suroviny kromě kuřecího masa, nudlí, ananasu a sezamu. Přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a přidejte kuře. Nechte alespoň 10 minut vařit mírným varem. Odstraňte z ohně a kuře nechte ještě vychladnout v hrnci.

V menším rendlíku chvíli poduste ananas se sezamovým semínkem v troše vody. Kuřecí maso nakrájejte na plátky a podávejte s uvařenými rýžovými nudlemi a dušeným ananasem.

Kuřecí polévka s nudlemi

4–6 porcí - příprava: 20 minut + vaření vývaru

VÝVAR:

  • kuřecí skelet
  • kořenová zelenina
  • cibule, neoloupaná a překrojená
  • nať z celeru či petržele (není nutná)

POLÉVKA:

  • 1,5 litru kuřecího vývaru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 menší pórky, bílé a světle zelené části
  • 2 mrkve, nakrájené na nudličky
  • 200 g hrášku
  • několik lístků čínského zelí
  • vaječné nudle
  • sůl

Skelet zalijte studenou vodou, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a přiveďte k varu. Stáhněte oheň a mírným varem nechte probublávat nejméně hodinu. Slijte přes čisté plátno nebo utěrku. Maso oberte a nechte stranou.

Na oleji restujte pórek, až zprůsvitní. Přidejte mrkev a restujte dalších 5 minut, až vše změkne. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Vložte obrané kuřecí maso, hrášek, nudle a ještě asi 3 minuty vařte. Na poslední minutu varu přidejte na nudličky pokrájené čínské zelí. Dochuťte a podávejte.

NÁŠ TIP: Zajímavou chuť polévce dodá pár kapek sójové omáčky nebo drcený česnek přidaný přímo do každého talíře.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Doporučujeme

Články odjinud