Sláva bramborám!
Brambory jsou úžasná potravina, která by si u nás zasloužila postavit pomník, neboť během válek a chudých let zachránila víc životů, než bychom si dokázali představit. Brambory jsou trvanlivé, lehce stravitelné, obsahují minimum tuků, přesto díky škrobům dodají dostatek energie. Syrové obsahují i řadu vitaminů, ty však bohužel varem degradují – zejména pak vitamin C a vitaminy řady B. O poznání stabilnější jsou minerály, které ale bohužel často vylejeme i s vodou, v níž se brambory vařily. Vyléváme nejen je, ale i další bioaktivní látky. Je tedy doslova hříchem vodu po vaření z brambor, až na jednu výjimku, vylévat. To věděly už naše babičky a připravovaly z ní tolik oblíbený oukrop – polévku, jejíž základ byla voda z uvařených brambor, tou hospodyňky na talíři zalily hromádku česneku utřeného se solí, přidávala se i lžíce sádla, majoránky, kmínu a někdy i krajíc chleba a vařená šťouchaná brambora.
Tip na video: Podívejte se, jak zužitkovat zbylé vařené brambory
Pokračování 2 / 5
Bramborové minerály
Brambory, a tedy i vývar z nich, jsou bohaté na draslík. Tento prvek je důležitý pro optimální fungování nervové a kardiovaskulární soustavy, svalů a také pro udržení normálního tlaku krve. Voda z vařených brambor dále obsahuje fosfor, hořčík a vápník. Vitaminy přítomné v syrových bramborách – zvláště raných – se bohužel varem, ale i delším skladováním ničí.
Pokračování 3 / 5
Kloktadlo i kosmetické tonikum
Díky obsahu minerálů a dalších bioaktivních látek lze vodu z brambor použít jako jemné uklidňující kloktadlo při bolestech v krku či drobných zánětech v dutině ústní. Některé prameny ji doporučují také k ošetření unavené pleti. To vše pravděpodobně kvůli v bramborách obsaženému alantoinu, který má výrazné regenerační účinky na pokožku i sliznice. I proto se obklady ze syrových brambor v alternativní a lidové medicíně používaly k zajizvování ran a šťáva ze syrových brambor se užívala též k léčení žaludečních vředů.
Pokračování 4 / 5
Při půstech i na kocovinu
Patříte-li k příznivcům pravidelných jednodenních odlehčovacích a očistných půstů, může být právě mírně slaná voda z uvařených brambor jejich příjemným zpestřením. Dodá minerály a příjemně relaxuje zažívání. I proto se doporučuje například při kocovině, kdy je potřeba doplnit nejen tekutiny, ale i minerály a také uklidnit rozbouřené zažívání.
Pokračování 5 / 5
V jakém případě vývar vylít?
Nevhodné je vodu z brambor užívat v případě, je-li získána uvařením starých a klíčících hlíz – byť pochopitelně oloupaných. Tato voda obsahuje toxický alkaloid solanin, který je přítomen zejména v klíčcích a slupkách klíčících brambor a částečně i pod ní. Tato voda samozřejmě není jedovatá, solaninu v ní není dramatické množství, ale ke konzumaci se spíše nehodí. Naše babičky, které jen tak něco nevylily a nevyhodily, by ji možná použily jako postřik na mšice či k leštění příborů, skla a hrnců. Jeden tip na konec – přidejte do vody při vaření brambor trochu kmínu, ten solanin neutralizuje.