Zeleninový koláč z grilu Zdroj: Ondřej Košík

Zeleninový koláč z grilu Zdroj: Ondřej Košík

Domácí kari na grilu Zdroj: Ondřej Košík
Domácí kari na grilu Zdroj: Ondřej Košík
Domácí kari na grilu Zdroj: Ondřej Košík
Indické krůtí špízy se salátem Zdroj: Ondřej Košík
11
Fotogalerie

9 tipů pro vaši grilovací párty

Máte-li rádi maso na ohni, vyzkoušejte recepty z celého světa, které se na grilu promění v gurmánský zážitek.

Zeleninový koláč z grilu

4 porce - příprava: 30 minut + kynutí

TĚSTO:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

NÁPLŇ:

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 8 zralých cherry rajčátek
  • 1 balení ančoviček
  • několik větviček rozmarýnu
  • kvalitní olivový olej
  • mořská hrubá sůl

V misce smíchejte suché ingredience a olej. Pomalu přilévejte 150 ml vody a vypracujte hladké těsto. Přikryjte je utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí objem. My jsme ho nechali na sluníčku.

Rozehřejte gril. Rošt potřete olejem. Lilek a cuketu nakrájejte na kolečka a opečte je po obou stranách. Než začnete grilovat koláč, rozehřejte gril na vysokou teplotu a potřete rošt ještě jednou olejem.

Těsto opatrně roztáhněte do tvaru placky vysoké asi 0,5 cm a položte ji na gril. Navrch rozložte grilovanou zeleninu, ančovičky, rozmarýn a pokapejte olejem. Nakonec dochuťte hrubou solí. Potom gril přiklopte a pečte dozlatova, přibližně 20 minut.

Náš tip: Když těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidáte bazalku, oregano, mozzarellu a parmazán, získáte skvělou pizzu na grilu. Tato dobrota může sloužit jako hlavní chod, nebo také jako příloha k masu.

Kuřecí stehna s mangem

4 porce - příprava: 1 hodina + odležení

  • 4 lžíce pasty achiote (lze nahradit kurkumou)
  • 1 zralé mango
  • pomeranč, vymačkaný i s dužninou
  • 4 kuřecí stehna s kostí
  • 1 svazek jarní cibulky
  • hrst oříšků kešú

Mango a pomeranč rozmačkejte a smíchejte s pastou. Stehna nařízněte, potřete směsí a nechte marinovat.Do misek z alobalu dejte stehna a zbylou marinádu, překrojenou cibulku a ořechy.

Zabalte a dejte na gril nebo přímo na žhavé uhlí (tím můžete balíček i posypat). Pečte 45–60 minut.

Náš tip: Marináda chutná lépe, když v ní necháte maso přes noc.

Kotlety se salsou z ananasu

4 porce - příprava: 40 minut

  • 4 vepřové kotlety s kostí po 200 g
  • rostlinný olej na potření masa
  • najemno nadrcené chipotle papričky (nebo grilovací koření)
  • 1 větší ananas
  • 1/2 svazku čerstvé máty
  • hrubá mořská sůl

Maso potřete olejem a kořením a nechte chvíli marinovat. Ananas oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové plátky. Na roštu potřeném olejem opečte ananas z obou stran. Otočte jenom jednou, když začne krásně hnědnout. Nechte ho lehce vystydnout.

Gril opět potřete olejem a dejte na něj marinované kotlety. Ty opečte aspoň 5 minut z každé strany. Osolte. Mezitím nakrájejte ananas na kostičky a nasekejte najemno mátu. Promíchejte a podávejte s kotletou.

Klobásky v tortille

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g grilovacích klobásek
  • 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 4 tortilly o průměru 20 cm
  • 500 g nastrouhaného sýra čedar
  • BBQ omáčka

Klobásky poklaďte rozmarýnem a opečte na grilu dozlatova.

Na každou tortillu dejte trochu sýra a opečené klobásky. Pokapejte BBQ omáčkou a zasypte zbytkem sýra. Tortillu přeložte a pomalu z obou stran opékejte na grilu 3–5 minut.

Pstruzi s estragonem

4 porce - příprava: 60 minut

  • 4 citrony
  • 1 svazek čerstvého estragonu
  • 4 vykuchaní pstruzi
  • 1 kg zralých rajčat
  • olivový olej a citronová šťáva na pokapání
  • 1/2 svazku čerstvé petrželové nati
  • sůl a pepř

Citrony nakrájejte na kolečka a smíchejte je s estragonem. Pstruhy potřete solí a pečlivě naplňte citronem s bylinkou. Aby voňavá náplň nevypadla, spojte bříška špejlí. Jestli nemáte špejli, použijte potravinářský provázek.

Rozpalte gril. Vložte pstruhy do speciální grilovací mřížky na ryby a opékejte je 12 minut z obou stran. Na grilu zároveň opečte na kolečka nakrájená rajčata. Potom je v misce lehce zakápněte šťávou z citronu a olivovým olejem.

Přidejte natrhanou petrželovou nať a dochuťte solí a pepřem. Hotové pstruhy ihned podávejte s rajčatovým salátem.


Co také grilovat

  • PAŘENÝ SÝR – je skvělý na grilování
  • MARSHMALLOWS – nadýchanou pochoutku z grilu milují nejen děti
  • HERMELÍN – k dostání je i speciální grilovací, ale můžete si opéct kterýkoli typ krále sýrů
  • JABLKA – posypaná cukrem a skořicí jsou skvělý dezert

Hovězí maso na grilu se salátem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 600–800 g flank steaku (hovězí pupek)
  • olivový olej na potření
  • 3 červené papriky
  • 1 římský salát
  • hrst opečených mandlí
  • extra panenský olivový olej
  • hrubá mořská sůl
  • drcený pepř

Pořádně rozehřejte gril. Dejte na něj celý kus masa, který jste předtím potřeli olejem. Opékejte jej 4 minuty po obou stranách. Jakmile je maso opečené, dejte ho stranou, třeba hned vedle grilu, aby si odpočinulo od vysoké teploty a zůstalo krásně šťavnaté.

Na gril položte čtvrtky paprik a opečte je, až začnou lehce černat. Pak je oloupejte. Poté papriky nakrájejte na kostičky a promíchejte se salátem, který jste natrhali nebo nakrájeli na menší kousky. Salát osolte, opepřete, zastříkněte olejem a posypte mandlemi.

Steak nakrájejte na plátky a ochuťte solí a pepřem.

Indické krůtí špízy se salátem

4 porce - příprava: 30 minut + marinování a chlazení

  • 2 lžíce tandoori koření
  • 800 ml smetanového jogurtu
  • 1 limetka
  • 600 g krůtích prsou
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 velká okurka
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • 1/2 svazku čerstvé máty

Koření tandoori smíchejte se čtyřmi lžícemi jogurtu. Zakápněte limetkovou šťávou.

Maso nakrájejte na 2 cm široké nudličky. Pořádně je obalte v marinádě a napíchejte na kovové špejle. Nechte je chvíli marinovat.

Mezitím si připravte salát. Ředkvičky a okurku nastrouhejte na kolečka. Přidejte najemno nasekanou chilli papričku a dochuťte solí. Zbylý jogurt smíchejte s nasekanou mátou a špetkou soli a dejte se salátem do ledničky.

Rošt potřete olejem a špízy grilujte 4 minuty z každé strany. Voňavé krůtí maso podávejte se salátem a jestli moc pálí, nezapomeňte na osvěžující jogurtový nápoj s mátou.

Náš tip: Při přípravě používejte kuchyňské rukavice. Koření barví a chilli papričky nechávají na rukou pálivé stopy.

Domácí kari na grilu

4 porce - příprava: 50 minut

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce kari koření
  • 6 kousků citronové trávy
  • 1 l kokosového mléka
  • hrst sušených asijských hub
  • 1 kousek (100 g) galangalu nebo obyčejného zázvoru
  • 2 větší brambory
  • 2 větší mrkve
  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • 6 limetkových lístků
  • 2 limetky
  • 1–2 lžíce krupicového cukru na dochucení
  • 6 lžic rybí omáčky (k dostání třeba v Tesco)
  • 1/2 svazku čerstvého koriandru (nať)
  • 1/2 svazku bazalky
  • hrst buráků

Rozpalte gril a na něj položte pánev wok. Do rozpálené pánve dejte olej, nasekaný česnek, kari koření a 2 kousky citronové trávy. Lehce je orestujte a přidejte kokosové mléko a houby. Na větší kusy nakrájejte citronovou trávu, galangal, brambory a mrkev. Podle potřeby podlijte vodou. Vše přidejte do pánve a duste doměkka.

Když je mrkev uvařená, vložte do kari maso nakrájené na kostky a limetkové listy. Povařte asi 6 minut. Přidejte šťávu z limetky, cukr a rybí omáčku, která je velmi slaná. Proto již nesolte. Až nakonec je možné kari dochutit. Podávejte ozdobené natrhanými bylinkami a buráky.

Zeleninový salát s houbami

4 porce - příprava: 25 minut

  • 200 g nových brambor
  • 200 g lilku
  • 200 g cukety
  • 200 g cherry rajčátek
  • 100 g žampionů
  • 4 jarní cibulky
  • hlavička česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

Omyté brambory rozpulte, lilek a cuketu nakrájejte i se slupkou na menší kousky, žampiony na plátky. Cherry rajčátka a jarní cibulky nechte v celku, česnek a citron rozkrojte na poloviny.

Na grilovacím tácku pokapejte olejem a grilujte dozlatova. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a petrželkou. Podávejte jako přílohu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.

Doporučujeme

Články odjinud