Laura přijela do Čech studovat, ale nakonec se tu vdala a založila rodinu. Jako správná Italka nedá dopustit na domácí gnocchi. Sledujte krok za krokem, jak na ně.
Domácí gnocchi
4 porce - příprava: 45 minut
- 800 g brambor varného typu B nebo C
- asi 300 g hladké mouky + na podsypávání
- sůl
- 1 vejce
1. Začněte výběrem brambor, nejlepší jsou moučnější. Omyjte je a uvařte ve slupce doměkka. Slijte je, nechce lehce vychladnout, oloupejte je a pak prolisujte do mísy.
2. Přidejte přibližně 250 g hladké mouky, sůl a vejce.
3. Rukama vypracujte hladké těsto a podle potřeby přidávejte mouku. Výsledné těsto je měkké a tvárné, už se ale spíše jen málo lepí na prsty.
4. Pracovní plochu zlehka pomoučněte, z těsta odkrajujte kusy a rukama je rozválejte na 2 až 3 cm silné válečky. Ty nožem rozkrajujte na jednotlivé nočky.
5. Gnocchi můžete nechat hladké nebo je ozdobit vidličkou s dlouhými zuby, kterou do jednotlivých kousků otisknete.
6. Osolenou vodu přiveďte k varu a gnocchi v ní po várkách uvařte. Jakmile vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2 minuty, záleží na velikosti. Hotové gnocchi promíchejte s libovolnou omáčkou.
Gnocchi s máslem a šalvějí
4 porce - příprava: 2 minuty
- 4 porce domácích gnocchi
- 100 g másla
- čerstvá šalvěj
- parmazán na posypání
Zdá se vám kombinace másla a šalvěje příliš obyčejná? Tak to jste ji ještě nevyzkoušeli! Máslo dejte do kastrůlku, přidejte pár lístků šalvěje a nechte ho rozpustit – šalvěj tak pustí chuť.
Uvařené gnocchi jednoduše promíchejte s ochuceným máslem, ozdobte lístky čerstvé šalvěje a posypte pořádnou dávkou strouhaného parmazánu.
VĚDĚLI JSTE, ŽE...
Gnocchi se v Itálii vařily nejspíš už v dobách staré Římské říše a s jejím rozmachem se dostaly do celé Evropy? My máme bramborové knedlíky, Slováci halušky, Rakušané a Němci spätzle, bramborové noky jsou typické i pro maďarskou a další kuchyně.
Gnocchi alla sorrentina
4 porce - příprava: 15 minut
- 4 porce bramborových gnocchi
- 450 ml rajčatové passaty
- 3–4 lžíce olivového oleje
- čerstvá bazalka
- 2 mozzarelly v nálevu
- parmazán na posypání
Gril zapněte na nejvyšší stupeň, pokud troubu s grilem nemáte, zapněte ji na horní pečení na co nejvyšší výkon.
V pánvi ohřejte passatu, vmíchejte do ní olivový olej a trochu jemně nasekané bazalky a nakonec i uvařené gnocchi.
Ty přendejte do zapékacích misek, položte na ně na kousky nakrájenou mozzarellu a dejte na pár minut zapéct. Podávejte posypané parmazánem a ozdobené bazalkou.
Gnocchi s ricottou a vlašskými ořechy
4 porce - příprava: 5 minut
- 4 porce bramborových gnocchi
- 2 kelímky (350 g) čerstvé ricotty
- 3–4 lžíce olivového oleje
- 4 hrsti vlašských ořechů
- sůl a čerstvě mletý pepř
- parmazán na posypání
Ricottu vybírejte opravdu čerstvou. U vlašských ořechů zase dbejte na to, aby nebyly hořké a nezůstaly mezi nimi zbytky skořápek. Ricottu v misce důkladně promíchejte s olivovým olejem.
Asi dvě třetiny ořechů rozdrťte najemno v hmoždíři nebo mlýnku na ořechy a vmíchejte je do ricottové směsi. Potom ji dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a promíchejte s ještě horkými noky. Podávejte je v hlubokém talíři posypané strouhaným parmazánem a ořechy.
Laura Grofnaur
Italka a momentálně maminka na mateřské, která miluje kuchyni země svého původu
Laura pochází ze severoitalského Udine. Vždy ji zajímaly jazyky, a když přišla řada na volbu vysoké školy, rozhodla se pro češtinu. Během studií se v rámci projektu Erasmus vydala na půl roku studovat do Čech. Tehdy poznala i svého současného muže Ondru, se kterým má skoro dvouletého syna Daniela.
Láska k italské kuchyni ji ale ani po přestěhování nepřešla a vše si ráda připravuje od začátku do konce sama. Na italském jídle oproti českému oceňuje zejména jeho rychlou přípravu, i když českými jídly, která občas ochutná u své tchyně, také rozhodně nepohrdne.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.