Bábovka z křehkého těsta plněná vejci

Bábovka z křehkého těsta plněná vejci

Pohankové palačinky s vejcem a špenátem
Křepelčí vejce ve skle
Masovo-zeleninové krokety s vejci
Vaječné jednohubky s řeřichou
8
Fotogalerie

Vajíčka v osmi skvělých variacích

Symbol plodnosti, hojnosti a života na jarní stůl prostě patří. Ať už vejce použijete jako náplň či ozdobnou dekoraci, nebo z nich uděláte ingredienci číslo jedna, vždycky budete mít u strávníků úspěch.

Bábovka z křehkého těsta plněná vejci

1 forma na bábovku - příprava: 70 minut

  • 320 g hladké mouky + na vál
  • 150 g másla
  • 1 žloutek

NÁPLŇ:

  • 5 vajec
  • 300 g mraženého špenátu
  • 200 g ricotty
  • 2 žloutky
  • tymián, sůl a pepř
  • máslo na formu

Mouku prosijte na hromádku, doprostřed udělejte důlek a do něj přidejte nakrájené máslo, žloutek a špetku soli. Rukama zadělejte těsto (podle potřeby můžete přidat 2 až 3 lžíce vody). Zabalte ho do sáčku a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce.

Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Vejce uvařte natvrdo. Povolený špenát smíchejte s ricottou, žloutky, tymiánem, trochou soli a pepře. Formu vymažte kouskem másla nebo ji vyložte pečicím papírem (s tím se lépe pracuje, pokud ho nejdřív pocákáte trochou vody a zmačkáte).

Těsto rozválejte na plát tenký asi 3 mm a rozdělte ho na tři části – vnější a vnitřní část formy a pokličku. Těsto urovnejte do formy, propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut péct. Formu vyndejte z trouby a naplňte ji asi do třetiny špenátem. Pak po celém obvodu položte uvařená a oloupaná vejce a na ně navršte zbytek špenátu.

Nakonec bábovku zakryjte pokličkou z těsta (tu radši nechte volnější, během pečení změní objem), kterou opět několikrát propíchejte vidličkou a pečte asi 30 minut. Bábovku vyjměte, nechte zchladnout a vyklopte.


Pohankové palačinky s vejcem a špenátem

5–6 palačinek - příprava: 35 minut

TĚSTO:

  • 100 g pohankové mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení

NÁPLŇ:

  • 1 stroužek česneku
  • 200 g čerstvého špenátu
  • sůl a pepř
  • 2 rajčata
  • 5 plátků šunky od kosti
  • 5 žloutků
  • 2 lžíce parmazánu

Mouky metlou prošlehejte s mlékem, vejcem a špetkou soli a nechte 10 minut odstát. Na oleji orestujte nasekaný česnek, přidejte špenát a nechte ho spařit. Dochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji usmažte palačinky. Doprostřed dejte plátek šunky a špenát, udělejte důlek a vložte žloutek. Přidejte plátky rajčat a palačinku složte na čtverec, aby byl žloutek vidět. Posypte parmazánem a krátce zapečte v troubě při 200 °C.


Křepelčí vejce ve skle

4 porce - příprava: 25 minut

  • 100 g smetanového sýra typu žervé
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1–2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř
  • 2 snítky tymiánu
  • 8 křepelčích vajíček

Připravte si 4 žáruvzdorné malé skleničky, troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte smetanový sýr, hořčici a majonézu a dochuťte solí a pepřem. Podle chuti přidejte i nasekaný tymián. Hmotu rozdělte do skleniček a udělejte do ní důlek, do kterého rozklepněte vždy dvě křepelčí vajíčka. Ta lehce osolte a dejte asi na 10 minut zapéct, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal polotekutý.


Masovo-zeleninové krokety s vejci

2 porce - příprava: 45 minut

  • 4 křepelčí vejce
  • 1 mrkev
  • hrst plocholisté petrželky
  • 100 g květákových růžiček
  • 100 g mletého masa
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • sůl a pepř, olej na smažení

Vejce uvařte natvrdo. Mrkev nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte, květákové růžičky uvařte skoro doměkka (stačí 5 až 7 minut) a nakrájejte je na malé kousky. Vše dejte do mísy, přidejte mleté maso, 1 vejce, podle potřeby trochu strouhanky, sůl a pepř a vytvořte jednolité těsto. V pánvi dejte rozehřát vyšší vrstvu oleje na smažení. Oloupaná vajíčka zabalte do vrstvy masové směsi, a pak je obalte v rozšlehaném druhém vejci a strouhance. Smažte dozlatova.


Vaječné jednohubky s řeřichou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička majonézy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • velká hrst řeřichy
  • 20 g másla

Vajíčka uvařte natvrdo. Oloupejte je, rozřízněte na podélné poloviny a vyjměte žloutky. Ty vidličkou rozmačkejte a smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou, solí, pepřem a trochou řeřichy nebo jiných bylinek. Bílky zvenku potřete měkkým máslem a obalte je v nasekané řeřiše. Ze žloutkové hmoty tvořte kuličky a vkládejte je do důlku po žloutcích.

Náš TIP: Do žloutkové hmoty můžete dát místo majonézy lžičku zakysané smetany nebo bílého smetanového jogurtu. K bylinkám zkuste přidat najemno nasekanou jarní cibulku.


Bramborové placky s vajíčkovou pomazánkou

4 porce - příprava: 60 minut

  • 500 g brambor B nebo C
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • tuk na smažení

NÁPLŇ:

  • 1 avokádo
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 50 g másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 snítka kopru
  • sůl a pepř

K PODÁVÁNÍ:

  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 4 plátky uzeného lososa
  • 4 lžíce drcených rajčat
  • ½ nasekané chilli papričky
  • polníček

Brambory uvařte ve slupce, zatepla je oloupejte, promačkejte šťouchadlem, zasypte moukou a nechte pod pokličkou spařit. Mezitím si připravte pomazánku. Avokádo rozřízněte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte dužninu. Tu vidličkou rozmačkejte, přidejte nakrájená vejce, majonézu, měkké máslo a jemně nasekaný kopr a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Připravte dip z drcených rajčat a chilli papriček. Vychladlé brambory smíchejte s vejci, dochuťte solí a na pánvi z nich usmažte placky. Vždy tři pospojujte vrstvou pomazánky, ozdobte plátkem lososa a lžící zakysané smetany. Podávejte s dipem z drcených rajčat a polníčkem.


Košíčky z listového těsta s křepelčími vejci a pancettou

8 porcí - příprava: 45 minut

  • 250 g listového těsta
  • fazole na zatížení
  • 200 g pancetty
  • 8 křepelčích vajec
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce majonézy
  • provensálské koření
  • čerstvě mletý pepř
  • máslo na formičky

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffiny vymažte kouskem másla.Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a rozdělte ho na 12 dílů. Každý z nich vyrovnejte do formičky. Na dno každého „košíčku“ nasypte fazole a dejte péct asi na 15 minut dozlatova. Pancettu nakrájejte na tenké plátky a natrhejte je.

V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte trochu octa a lžící utvořte vír. Vajíčka každé zvlášť rozklepněte na talířek a vlijte kousek od středu víru. Vařte asi 1 minutu, vyjměte a pokračujte dalším vajíčkem.

Majonézu smíchejte s provensálským kořením. Košíčky vyndejte z trouby a vyjměte je z formy. Na dno každého dejte pancettu a ztracené vejce, lehce opepřete, přelijte majonézou a podávejte. Můžete ještě 5 minut zapéct.


Žampiony zapečené s vejci a parmazánem

4 porce - příprava: 35 minut

  • 8 velkých žampionů portobello
  • 75 g másla
  • 6 lžic strouhanky
  • 50 g sušené šunky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř
  • 8 vajec
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

Žampiony očistěte a kloboučky urovnejte vedle sebe do pekáčku vymazaného máslem.Troubu zapněte na 180 °C. Zbytek másla rozpusťte na pánvi, přidejte strouhanku, jemně nakrájenou sušenou šunku, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Vše orestujte. Na dno kloboučků rozdělte strouhankovou směs tak, aby uprostřed zůstalo místo na žloutek. Vajíčka po jednom rozklepněte do misky, lžící vyjměte žloutek a ten vložte doprostřed houby. Posypte parmazánem a pečte 10 až 12 minut.

Náš TIP: Místo parmazánu můžete použít strouhaný čedar nebo na strouhankovou směs rozdrobte kozí sýr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud