Užijte si chřestovou sezonu, ale i voňavý medvědí česnek, šťavnatou pažitku nebo křupavou mladou kedlubnu.
Bramborové nočky s medvědím česnekem
4 porce - příprava: 45 minut
- 200 g medvědího česneku
- 100 ml olivového oleje
- sůl a pepř
- 300 g brambor uvařených ve slupce
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 150 ml plnotučného mléka
Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. V míse je smíchejte s moukou a vajíčkem, přidejte nasekanou petrželku a vypracujte hladké těsto. Z něj vytvořte válečky, nakrájejte je na stejně velké špalíčky a hned vařte ve vroucí vodě asi 5 minut. Pak je vyndejte na síto.
V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku, orestujte a vlijte studené mléko. Rozšlehejte na hladkou omáčku a vařte asi 10 minut.
Část pesta vmíchejte do omáčky a dosolte. Na talíře vlijte omáčku, přidejte uvařené noky a pokapejte zbylým pestem. Ozdobte medvědím česnekem.
Medvědí česnek
Jedna z nejranějších bylinek, jejíž lístky báječně ochutí pomazánky, omáčky i polévky. Sklízí se ale i cibulky. Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitaminu C, zlepšuje trávení a činnost žaludku, urychluje hojení ran a vředů, uklidňuje křeče hladkého svalstva a bojuje proti střevním parazitům.
Grilovaný chřest s pečeným česnekem
4 porce - příprava: 45 minut
- 2 paličky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- snítka tymiánu
- sůl a pepř
- 500 g zeleného chřestu
- 500 g bílého chřestu
- 200 g mini mozzarelly
- snítka máty
Každou paličku česneku dejte zvlášť na čtverec alobalu. Pokapejte olejem, posypte lístky tymiánu, osolte, opepřete a zabalte. V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30 minut.
Chřest omyjte. Bílý oloupejte. Vložte do vroucí osolené vody na 4 minuty, pak zchlaďte ve studené vodě. Grilovací pánev potřete olejem a rozpalte. Vložte chřest a opékejte ze všech stran.
Pečený česnek vyndejte z alobalu a vymačkejte ze slupky. Grilovaný chřest rozdělte na talíře.Podávejte s mozzarellou, lístky máty a vymačkaným česnekem.
Chřest
Chřest neboli asparágus se u nás pěstoval už za Karla IV. a v Česku se těší stále větší oblibě. Je lahodnou součástí jarního menu a prospívá zdraví. Obsahuje beta karoten, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou. Zlepšuje kondici, pro vysoký obsah purinu by to s jeho konzumací neměli přehánět lidé, kteří trpí dnou.
Křupavé placky s pažitkovým krémem
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 těsto na pizzu
- 1 vejce
- hrubá sůl
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce fenyklu
PAŽITKOVÝ KRÉM:
- 1 svazek pažitky
- 100 g vlašských ořechů
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 200 g čerstvého sýra
- špetka soli a hrubě mletého pepře
Z těsta na pizzu vykrojte kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte hrubou solí, sezamovými semínky a fenyklem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 10 minut.
Pažitku nakrájejte a hrst dejte stranou. Zbytek vsypte do mixéru. Přidejte ořechy a olej a rozmixujte. Přendejte do misky a vmíchejte čerstvý sýr. Dochuťte solí a pepřem.
Upečené placičky vyndejte z trouby a podávejte je s krémem, posypané zbylou nakrájenou pažitkou.
Pažitka
Populární bylinka, která si skvěle rozumí třeba s pomazánkami, ale také polévkami, saláty nebo rybami. Ideální je konzumovat ji čerstvou, protože je významným zdrojem vitaminu C a minerálních látek, jako je fosfor nebo draslík. Pokud chcete pažitku skladovat, raději ji zamrazte, sušená ztrácí chuť i vůni.
Dušená smetanová kedlubna s petrželkovými bramborami
4 porce - příprava: 50 minut
- 4 kedlubny
- 100 g másla
- 500 ml smetany na vaření
- sůl a pepř
- 500 g malých brambor
- 4 lžíce nasekané petrželky
- výhonky ředkviček
Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Do kastrůlku dejte 50 g másla a rozehřejte ho. Přidejte nakrájenou kedlubnu, zalijte smetanou a duste doměkka, zhruba 30 minut.
Brambory oloupejte. V hrnci zalijte studenou vodou, osolte a uvařte doměkka. Po uvaření brambory sceďte, přidejte zbylé máslo i petrželku a promíchejte.
Kedlubnu osolte a opepřete. Servírujte s bramborami. Posypte ředkvičkovými výhonky.
Kedlubna
Zejména mladá křehoučká varianta této brukvovité zeleniny, která je příbuzná třeba s brokolicí, je ideálním doplňkem jarních salátů. Uplatnění najde ale i v teplé kuchyni (a to včetně listů). Je vhodná při redukčních režimech pro nízkou kalorickou hodnotu, prospívá pleti a vlasům, zvyšuje imunitu i odolnost vůči stresu.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.