Při sportování je třeba nejen doplňovat tekutiny a sacharidy, ale potřebujeme se i zahřát. Odskočte si na chvíli ze sjezdovky k chatě na něco malého k jídlu či k pití.
Horká čokoláda s domácími müsli tyčinkami
(pro běžkařky a běžkaře)
4 porce - příprava: 45 minut
- 150 g hořké čokolády s obsahem kakaa 60 %
- 600 ml smetany 33%
- 50 g třtinového cukru
- špetka skořice
MÜSLI TYČINKY:
- 300 g ovesných vloček
- 100 g para ořechů
- 100 g sušeného ovoce (rozinky, ananas, brusinky)
- 100 g másla
- 80 g medu
- 2 bílky
Ovesné vločky a para ořechy orestujte nasucho. Sušené ovoce spařte horkou vodou a dejte do mísy s vločkami a ořechy. Přilijte rozpuštěné máslo s medem a vmíchejte našlehané bílky.
Hmotu rozetřete do pekáčku s pečicím papírem. Pečte při 160 °C asi 20 minut. Pomocí pečicího papíru přeneste na prkénko a ještě teplé nakrájejte na tyčinky.
Smetanu přiveďte k varu. Vsypte cukr, sundejte z ohně a zamíchejte. Pak vsypte nasekanou čokoládu se špetkou skořice a metličkou vyšlehejte. Rozdělte do hrníčků a podávejte s tyčinkami.
Banánovo-brusinkový chléb
(pro lyžaře)
4 porce - příprava: 80 minut
- 60 g sušených brusinek
- 50 ml koňaku
- 125 g másla
- 170 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 6 banánů
- 2 lžíce nasekaných pistácií
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 1 lžička skořice
- 100 ml medu
Brusinky spařte horkou vodou a zalijte je koňakem. Máslo nakrájejte na kousky a nechte při pokojové teplotě změknout. Dejte ho do šlehače, přidejte cukr a šlehejte asi 5 minut, až bude máslo krémové. Pak postupně zapracujte vejce.
Banány rozmačkejte a vmíchejte do máslové hmoty spolu s pistáciemi. Poté přidejte mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí, vlijte med a promíchejte.
Připravené těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 60 minut.
Po upečení nechte chléb vychladnout ve formě, pak ho vyklopte a nakrájejte na plátky. Podávejte s horkým mlékem.
Sýrovo-šunkové toasty
(pro děti)
4 porce - příprava: 25 minut
- 8 plátků bílého toastového chleba
- 2 lžíce hořčice
- 50 g sýra gruyère nebo jiný sýr se 40 % tuku
- 4 plátky šunky
- 8 plátků slaniny
- 20 g másla
Plátky toastového chleba rozkrojte na poloviny. Všechny lehce potřete hořčicí. Sýr nastrouhejte. Šunku nakrájejte na drobné kousky.
Osm polovin namazaného toastového chleba rozložte. Na každý nasypte část strouhaného sýra a část nakrájené šunky. Zaklopte druhou polovinou pomazaných chlebů a lehce přimáčkněte.
Připravené chleby obtočte plátky slaniny a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Na každý toast položte kousek másla. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 5 minut dozlatova.
Empanády s masem a se špenátem
(pro snowboarďáky)
4–6 porcí - příprava: 50 minut
- 2 chlazená těsta na pizzu
- 1 vejce
MASOVÁ NÁPLŇ:
- 1 malá cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičky drceného římského kmínu
- 250 g mletého hovězího masa
- 100 g sterilovaných fazolí
- 2 lžíce nasekané koriandrové natě
- sůl
ŠPENÁTOVÁ NÁPLŇ:
- 1 malá cibule
- 20 g másla
- 4 stroužky česneku
- 500 g baby špenátu
- 50 g strouhaného sýra
- sůl a pepř
Na masovou náplň nakrájejte cibuli, řapík celeru, chilli papričku a česnek nadrobno. V pánvi zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Restujte asi 4 minuty do změknutí. Pak přidejte římský kmín a po chvilce mleté maso. Restujte a rozdělujte maso, až bude zcela orestované. Sterilované fazole propláchněte, rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do masa. Dochuťte nasekaným koriandrem a solí.
Na špenátovou náplň orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na másle. Pak přidejte podrcený česnek a krátce lehce orestujte. Přidejte špenát, nechte listy zavadnout a pak duste, až se zbaví vody. Sundejte z ohně a nechte zcela vychladnout. Potom vmíchejte sýr a dochuťte solí a pepřem.
Těsto rozložte a rozválejte na tenký plát. Vykrájejte formičkou kolečka. Do středu každého z nich dejte lžičku masové nebo špenátové náplně. Okraje potřete vejcem, přehněte a pak je k sobě pečlivě přimáčkněte. Uzavřené empanády rozložte na plech s pečicím papírem a potřete zbylým vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 až 20 minut.
Aromatická koňaková káva
(pro horské povaleče)
4 porce - příprava: 25 minut
- 25 g čerstvě mleté kávy
- 1 celá skořice
- 4 hřebíčky
- 2 kousky pomerančové kůry
- 2 kousky citronové kůry
- 16 cl koňaku
- cukr podle chuti
- 100 ml nehomogenizovaného polotučného mléka
Kávu zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 4 minuty louhovat. Pak ji přeceďte do kastrůlku. Přidejte koření a citrusovou kůru a krátce zahřejte, ale nevařte.
Do každé sklenky vlijte 4 cl koňaku a rozmíchejte se lžičkou cukru. Mléko zahřejte a našlehejte. Do sklenek s koňakem nalijte kávu a přidejte mléčnou pěnu. Povrch ozdobte skořicí a citrusovou kůrou.
Masové stripsy v krustě
(pro skialpinisty)
4 porce - příprava: 40 minut
- 4 kuřecí prsa
- 2 stroužky česneku
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 kukuřičných lupínků
- sůl a pepř
- olej na smažení
BURÁKOVÁ OMÁČKA:
- 150 g nesolených buráků
- 1 chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 50 g třtinového cukru
- špetka mořské soli
Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Oloupejte česnek a prolisujte ho na maso. Dochuťte solí a pepřem. Do misky připravte hladkou mouku, v druhé misce rozšlehejte vejce a do třetí vsypte nadrcené kukuřičné lupínky.
V pánvi zahřejte olej. Nudličky masa obalujte v hladké mouce, vejcích a drcených lupíncích. Vkládejte je do horkého oleje a na mírném plameni smažte asi 5 minut. Pak je nechte okapat na papírové utěrce.
Křupavé kuřecí stripsy servírujte ještě teplé s burákovou omáčkou. Tu připravíte tak, že společně umixujete buráky, chilli papričku, česnek, cukr a sůl a přilejete přibližně 100 ml horké vody.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.