S touto zemí nás pojí nejen geografická blízkost. Ochutnejte stálice sousedů, jež možná vařila i vaše babička.
Linecký koláč s marmeládou a mandlemi
1 forma o ø 24 cm - příprava: 50 minut
- 170 g hladké mouky + na vál
- 80 g moučkového cukru
- 50 g mletých loupaných mandlí
- 1 žloutek
- kůra z 1/2 citronu
- 150 g másla + na vymazání
- 1 sklenička pikantního džemu (višně, rybíz)
- 1 vejce
- 2 hrsti sekaných mandlí
Na vál prosijte mouku, přidejte cukr, mleté mandle, žloutek a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte nakrájené studené máslo. Vypracujte těsto a nechte ve fólii odležet aspoň hodinu v chladu. Pak je vyjměte a 1/4 dejte stranou.
Troubu předehřejte na 175 °C. Z těsta vyválejte plát o velikosti formy. Tu vymažte máslem (nebo vyložte pečicím papírem) a těsto do ní vmáčkněte. Přečnívající kousky odřízněte, koláč lehce propíchejte vidličkou a potřete džemem.
Zbylé těsto vyválejte a rádýlkem z něj nakrájejte proužky. Z nich vytvořte mřížku na koláč. Potřete rozšlehaným vejcem, posypejte sekanými mandlemi a dejte péct asi na 30 minut.
Káva Einspänner
2 porce - příprava: 5 minut
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání 33%
- 2 šálky silné černé kávy
- krupicový cukr (nemusí být)
- kakao nebo čokoládové hoblinky na ozdobu (nemusí být)
Hodně vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha. Připravte dva šálky silné černé kávy (ideálně v kvalitním kávovaru) a vmíchejte do nich cukr podle chuti. Ozdobte šlehačkou a nakonec můžete posypat kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.
NÁŠ TIP: Této kávě se u nás také říká vídeňská. Podává se buď ve vysoké sklenici, nebo ve větším šálku společně se skleničkou vody.
Čočková polévka s párkem
4 porce - příprava: 90 minut
- 120 g čočky
- 1–1,5 l vody nebo vývaru
- 1 cibule
- 2 střední mrkve
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky hladké mouky
- 1/2 červené papriky
- 2 vídeňské párky
- sůl a pepř
- 1 utřený stroužek česneku
- majoránka
Čočku přeberte, propláchněte a na hodinu zalijte vodou (vývarem). Pak ji dejte vařit téměř doměkka. Na másle osmahněte nakrájenou cibuli, zasypte moukou. Jíšku zalijte hrnkem vody, osolte, přidejte nakrájenou mrkev a vařte 20 minut. Přidejte papriku na nudličky a párky. Vmíchejte uvařenou čočku, sůl, pepř, česnek a majoránku.
Tafelspitz
4 porce - příprava: 3–4 hodiny
- 3 l vývaru z morkových kostí
- 1,5 kg hovězí květové špičky
- 4 kuličky celého pepře
- 2 bobkové listy
- 1/2 pórku
- 2 cibule
- 1 lžíce oleje
- 150 g mrkve a celeru
- libeček
- sůl a pepř
OMÁČKA:
- 5 lžic majonézy
- 5 lžic zakysané smetany
- 1 lžíce strouhaného křenu
K PODÁVÁNÍ:
- 2 hotové palačinky
- 1 lučina
- hrst sekané pažitky nebo jiných bylinek
Do hrnce s vývarem ponořte maso a přidejte celý pepř a bobkový list. Vařte na mírném plameni a sbírejte pěnu. Pórek očistěte a s cibulí nakrájejte. Orestujte na oleji a přisypte k masu.
Očistěnou kořenovou zeleninu nakrájejte – celer na kostičky, karotku můžete nechat po efekt v celku a přidejte do vývaru (asi po 2 hodinách) s libečkem. Vařte do změknutí.
Mezitím si připravte omáčku: do misky dejte majonézu a smetanu, vmíchejte strouhaný křen. Dochuťte solí a pepřem.
Lučinu utřete se solí, vmíchejte sekané bylinky a směsí natřete palačinky. Srolujte a překrojte. Měkké maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na silnější plátky. Vývar sceďte a dochuťte. Plátky masa podávejte s trochou polévky, zeleninou, křenovou omáčkou a palačinkami.
NÁŠ TIP: K tafelspitzu se skvěle hodí jako chuťovka strouhaný křen s jablky.
Jablečný štrúdl
2 záviny - příprava: 40 minut
- 50 g rozinek
- 5 cl kvalitního rumu
- 800 g jablek
- 2–3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička skořice
- šťáva z 1/2 citronu
- 30 g másla + na potření
- 40 g strouhanky
- 1 balení listového těsta
Rozinky namočte do rumu. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte je do mísy, přidejte 2 až 3 lžíce cukru a skořici, zalijte citronovou šťávou a rumem s rozinkami. Nechte chvíli stát a přebytečnou šťávu slijte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Na másle orestujte strouhanku. Těsto vyválejte na dva pláty, posypte strouhankou a rozložte jablečnou směs. Srolujte a přeneste na plech s pečicím papírem. Potřete máslem a pečte 20 až 30 minut.
Vídeňské řízky
4 porce - příprava: 45 minut
- 4 plátky z telecí kýty
- sůl
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- 200 g kvalitní strouhanky
- rostlinný olej na smažení
- citron
- brusinková marmeláda
Maso nařízněte, mírně naklepejte a osolte. Obalte v mouce, vejcích rozšlehaných v misce (můžete přidat pár kapek mléka nebo smetany na zjemnění), a strouhance. Na pánvi rozpalte olej a řízky smažte z obou stran dozlatova.
Hotové přendejte na papírové utěrky a odsajte přebytečný tuk. Podávejte s 1/4 citronu a brusinkovou marmeládou, jako přílohu podávejte vařené nebo šťouchané brambory.
NÁŠ TIP: Rakouské hospodyňky připravovaly „wiener schnitzel“ na přepuštěném másle nebo na směsi másla a oleje, můžete to zkusit také – řízek tak získá specifickou chuť.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.