Ať žijí „antipasti‟! Překvapte skvělými předkrmy | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Ať žijí „antipasti‟! Překvapte skvělými předkrmy

V italské kuchyni hrají předkrmy neboli antipasti důležitou úlohu. Nepodávají se totiž jen na začátku vícechodové tabule, ale také jimi uctíte návštěvu, která se stavila na sklenku vína. Většinou vám nezaberou moc času, ale výsledek je víc než skvostný.

Olivy s česnekem a bylinkami

4 porce - příprava: 5 minut + marinování

  • 100 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 větvička tymiánu
  • kůra z 1/2 biopomeranče
  • 300 g oliv (zelených i černých)
  • 1-2 feferonky

V kastrolu rozehřejte olej, přidejte česnek, bylinky a pomerančovou kůru. Na mírném plameni nechte rozvonět asi 2 minuty, pak přidejte olivy a feferonky, promíchejte a prohřejte.

Přendejte do čisté zavařovací sklenice a nechte vychladnout. Pak zavíčkujte a uložte do ledničky asi na 3 dny, aby se chutě rozležely. Před podáváním nechte aspoň hodinu stát v pokojové teplotě.


Grilovaný lilek s fenyklem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 lilek
  • 4 menší bulvy fenyklu
  • 1 svazek rukoly
  • lupínky parmazánu
  • balzamikový ocet nebo krém
  • olivový olej
  • 80 g ančoviček v oleji

Lilek opláchněte, nakrájejte na plátky, osolte a nechte „vypotit“. Pak ho otřete ubrouskem a opékejte na grilu nebo na grilovací pánvi s troškou oleje asi 3 minuty. Fenykl očistěte, přepulte, osolte a také opečte na grilu.

Zeleninu rozdělte na talíře, zasypte lístky rukoly a hoblinkami parmazánu, poklaďte okapanými ančovičkami a zakápněte olejem, balzamikem a hned podávejte.


Bruschette al pomodoro

4 porce - příprava: 10 minut

  • 8 plátků bílého chleba
  • 12–15 cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • bazalka

Chleba nakrájejte na plátky, lehce pokapejte olejem a dejte do trouby nebo na gril opéct.

Mezitím nakrájejte rajčata na docela malé kostičky, promíchejte s 1 lžící olivového oleje, drceným stroužkem česneku, nasekanou bazalkou a solí.

Plátky opečeného chleba rozložte na talíř, potřete česnekem a naneste rajčatovou směs. Posypejte lístky bazalky a podávejte.

Náš TIP: Opečené plátky bílého chleba můžete také potřít bazalkovým pestem.


Grissini s parmskou šunkou

4 porce - příprava: 45 minut + kynutí

  • 1 lžička krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 250 ml vlažné vody
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g extra panenského olivového oleje + na potření a k podávání
  • krupice na podsypání
  • strouhaný parmazán na posypání
  • 200 g parmské šunky

Do hrnečku nalijte asi 50 ml vlažné vody, vmíchejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a sůl, přidejte kvásek, asi 100 ml vody pokojové teploty a promíchejte.

Pramínkem vlijte také olej a ještě až 100 ml vody a zpracujte hladké vláčné těsto, které se nelepí. Můžete ho hníst rukama nebo za pomoci mixéru s hnětacími háky.

Vál posypte krupicí, rozložte na ni těsto vytažené do tvaru obdélníku, potřete ho olejem a poprašte krupicí. Nechte asi hodinu ležet, až zdvojnásobí svůj objem. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 200 °C.

Těsto rozkrájejte na pruhy a ty prsty natáhněte na šířku plechu. Klaďte je na něj vedle sebe v rozestupu 2 až 3 cm, posypejte parmazánem a dejte péct na 15 až 20 minut dozlatova. Podávejte vychladlé s parmskou šunkou a olivovým olejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud