Linecký koláč s marmeládou a mandlemi Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Linecký koláč s marmeládou a mandlemi Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Káva Einspänner Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Čočková polévka s párkem Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Tafelspitz Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Jablečný štrúdl Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
6
Fotogalerie

Gastrovýlet do Rakouska. Vyzkoušejte 6 skvělých receptů

S touto zemí nás pojí nejen geografická blízkost. Ochutnejte stálice sousedů, jež možná vařila i vaše babička.

Linecký koláč s marmeládou a mandlemi

1 forma o ø 24 cm - příprava: 50 minut

  • 170 g hladké mouky + na vál
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g mletých loupaných mandlí
  • 1 žloutek
  • kůra z 1/2 citronu
  • 150 g másla + na vymazání
  • 1 sklenička pikantního džemu (višně, rybíz)
  • 1 vejce
  • 2 hrsti sekaných mandlí

Na vál prosijte mouku, přidejte cukr, mleté mandle, žloutek a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte nakrájené studené máslo. Vypracujte těsto a nechte ve fólii odležet aspoň hodinu v chladu. Pak je vyjměte a 1/4 dejte stranou.

Troubu předehřejte na 175 °C. Z těsta vyválejte plát o velikosti formy. Tu vymažte máslem (nebo vyložte pečicím papírem) a těsto do ní vmáčkněte. Přečnívající kousky odřízněte, koláč lehce propíchejte vidličkou a potřete džemem.

Zbylé těsto vyválejte a rádýlkem z něj nakrájejte proužky. Z nich vytvořte mřížku na koláč. Potřete rozšlehaným vejcem, posypejte sekanými mandlemi a dejte péct asi na 30 minut.


Káva Einspänner

2 porce - příprava: 5 minut

  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání 33%
  • 2 šálky silné černé kávy
  • krupicový cukr (nemusí být)
  • kakao nebo čokoládové hoblinky na ozdobu (nemusí být)

Hodně vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha. Připravte dva šálky silné černé kávy (ideálně v kvalitním kávovaru) a vmíchejte do nich cukr podle chuti. Ozdobte šlehačkou a nakonec můžete posypat kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.

NÁŠ TIP: Této kávě se u nás také říká vídeňská. Podává se buď ve vysoké sklenici, nebo ve větším šálku společně se skleničkou vody.


Čočková polévka s párkem

4 porce - příprava: 90 minut

  • 120 g čočky
  • 1–1,5 l vody nebo vývaru
  • 1 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1/2 červené papriky
  • 2 vídeňské párky
  • sůl a pepř
  • 1 utřený stroužek česneku
  • majoránka

Čočku přeberte, propláchněte a na hodinu zalijte vodou (vývarem). Pak ji dejte vařit téměř doměkka. Na másle osmahněte nakrájenou cibuli, zasypte moukou. Jíšku zalijte hrnkem vody, osolte, přidejte nakrájenou mrkev a vařte 20 minut. Přidejte papriku na nudličky a párky. Vmíchejte uvařenou čočku, sůl, pepř, česnek a majoránku.


Tafelspitz

4 porce - příprava: 3–4 hodiny

  • 3 l vývaru z morkových kostí
  • 1,5 kg hovězí květové špičky
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 pórku
  • 2 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 150 g mrkve a celeru
  • libeček
  • sůl a pepř

OMÁČKA:

  • 5 lžic majonézy
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 1 lžíce strouhaného křenu

K PODÁVÁNÍ:

  • 2 hotové palačinky
  • 1 lučina
  • hrst sekané pažitky nebo jiných bylinek

Do hrnce s vývarem ponořte maso a přidejte celý pepř a bobkový list. Vařte na mírném plameni a sbírejte pěnu. Pórek očistěte a s cibulí nakrájejte. Orestujte na oleji a přisypte k masu.

Očistěnou kořenovou zeleninu nakrájejte – celer na kostičky, karotku můžete nechat po efekt v celku a přidejte do vývaru (asi po 2 hodinách) s libečkem. Vařte do změknutí.

Mezitím si připravte omáčku: do misky dejte majonézu a smetanu, vmíchejte strouhaný křen. Dochuťte solí a pepřem.

Lučinu utřete se solí, vmíchejte sekané bylinky a směsí natřete palačinky. Srolujte a překrojte. Měkké maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na silnější plátky. Vývar sceďte a dochuťte. Plátky masa podávejte s trochou polévky, zeleninou, křenovou omáčkou a palačinkami.

NÁŠ TIP: K tafelspitzu se skvěle hodí jako chuťovka strouhaný křen s jablky.


Jablečný štrúdl

2 záviny - příprava: 40 minut

  • 50 g rozinek
  • 5 cl kvalitního rumu
  • 800 g jablek
  • 2–3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 30 g másla + na potření
  • 40 g strouhanky
  • 1 balení listového těsta

Rozinky namočte do rumu. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte je do mísy, přidejte 2 až 3 lžíce cukru a skořici, zalijte citronovou šťávou a rumem s rozinkami. Nechte chvíli stát a přebytečnou šťávu slijte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Na másle orestujte strouhanku. Těsto vyválejte na dva pláty, posypte strouhankou a rozložte jablečnou směs. Srolujte a přeneste na plech s pečicím papírem. Potřete máslem a pečte 20 až 30 minut.


Vídeňské řízky

4 porce - příprava: 45 minut

  • 4 plátky z telecí kýty
  • sůl
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g kvalitní strouhanky
  • rostlinný olej na smažení
  • citron
  • brusinková marmeláda

Maso nařízněte, mírně naklepejte a osolte. Obalte v mouce, vejcích rozšlehaných v misce (můžete přidat pár kapek mléka nebo smetany na zjemnění), a strouhance. Na pánvi rozpalte olej a řízky smažte z obou stran dozlatova.

Hotové přendejte na papírové utěrky a odsajte přebytečný tuk. Podávejte s 1/4 citronu a brusinkovou marmeládou, jako přílohu podávejte vařené nebo šťouchané brambory.

NÁŠ TIP: Rakouské hospodyňky připravovaly „wiener schnitzel“ na přepuštěném másle nebo na směsi másla a oleje, můžete to zkusit také – řízek tak získá specifickou chuť.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Doporučujeme

Články odjinud