Asijská kuchyně Evropany láká nejen použitými exotickými ingrediencemi, ale také pro svoji barevnost a jednoduchou přípravu. Navíc si potrpí na čerstvé suroviny, a tak ji můžete využít i v rámci zimní očisty.
Kantonská rýže s kachními prsíčky
4 porce - příprava: 35 minut
- 400 g rýže
- 2 kachní prsa s kůží
- sůl a pepř
- 25 ml arašídového oleje
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 50 g cukrového hrášku
- 2 vejce
- 1 lžíce světlé sójové omáčky (nemusí být)
- 4 lístky čínské bazalky
Rýži propláchněte a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Troubu předehřejte na 200 °C. Prsa v místě, kde je kůže, nařízněte a dejte je na pekáček (kůží dolů). Osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Nechte dojít v teple.
Na pánvi (nejlépe wok) rozpalte olej a restujte papriku nakrájenou na proužky a hrášek. Vmíchejte rozšlehaná vejce a 2 minuty opékejte. Přidejte vařenou rýži a sójovou omáčku. Servírujte v miskách s plátky prsíček a lístky bazalky.
Sezamové kuličky
asi 16 kousků - příprava: 30 minut
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3 hrnky lepivé rýžové mouky
- 1 hrnek pasty z červených fazolí
- 6 hrnků oleje na smažení
- 1/2 hrnku sezamových semínek
V hrnku horké vody rozpusťte cukr. Mouku nasypte do mísy, přilijte cukrový roztok a míchejte, až vznikne lepkavé těsto. Odeberte kousek a vytvořte kuličku s důlkem. Ten naplňte fazolovou pastou a zabalte. Pokračujte stejně.
V hlubší pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, do misky dejte semínka a připravte si misku s vodou. Kuličky namáčejte ve vodě, obalujte v sezamu a usmažte dozlatova. Podávejte teplé.
Pekingský kuřecí salát
4 porce - příprava: 35 minut
- 150 g arašídového másla
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 kuřecí prsíčka
- 2 mrkve
- 1 salátová okurka
- 100 g fazolových klíčků
Připravte si omáčku: Máslo prošlehejte se 100 ml teplé vody, octem, sójovou omáčkou a cukrem dohladka. Zakryjte a nechte rozležet. Mezitím dejte prsíčka v celku na pařák a vařte je v páře doměkka (nesmí se vysušit).
Mrkve a okurku nakrájejte na dlouhé tenké nudličky a rozložte je do misek spolu s fazolovými klíčky. Nakonec přidejte jemné plátky uvařeného kuřecího masa a doplňte arašídovou omáčkou.
Ostré kuře se zázvorem
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g rýže
- 4 kuřecí prsa bez kůže
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 4 jarní cibulky
- 50 ml arašídového oleje
- 1 lžička chilli
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hnědého cukru
- sůl a pepř
Rýži propláchněte a uvařte doměkka. Maso nakrájejte na nudličky, cibuli na proužky a česnek i zázvor najemno. Ve woku rozpalte část oleje a restujte maso 5 minut.
Pak je vyjměte, přilijte olej a zprudka osmažte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte jarní cibulku a opékejte. Vlijte směs chilli, omáček, citronové šťávy a cukru.Povařte, přidejte maso, dochuťte a podávejte s rýží.
Čínská kuřecí polévka
4 porce - příprava: 40 minut
- 750 ml kuřecího vývaru
- 500 ml teplé vody
- 2 menší kuřecí prsa
- 1/2 hlávky čínského zelí
- 1 červená paprika
- 1 větší mrkev
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce vinného octa
- sůl a pepř
- pár snítek koriandru
Ve větším hrnci smíchejte vývar s vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přidejte kuřecí prsíčka nakrájená na malé kousky a 10 minut vařte za občasného promíchání.
Přidejte nakrouhané zelí, papriku a mrkev nakrájené na nudličky a vařte dalších 10 minut do změknutí. Dochuťte sójovou omáčkou, vinným octem, solí a pepřem. Polévku podávejte v miskách ozdobenou čerstvým koriandrem.
Jihočínská polévka s krevetami
4 porce - příprava: 45 minut
- 1 l vývaru (drůbežího nebo zeleninového)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rýžového nebo vinného octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 stvoly citronové trávy
- 200 g krevet
- 250 g rýžových nudlí
- 1 okurka
- 2 mrkve
- 1 lžíce nasekaného koriandru
- hrst nasucho opražených a rozdrcených burských oříšků
- 4 hotové jarní závitky na doplnění (nemusí být)
Do vývaru přidejte rybí omáčku, ocet, sójovou omáčku, cukr a nakrájenou citronovou trávu a přiveďte k varu. Přidejte vyloupané krevety a nudle a vařte doměkka.
Polévku rozdělte do misek, porci ozdobte nahrubo nakrouhanou mrkví, nakrájenou okurkou, koriandrem a posypte drcenými oříšky. Jako doplněk můžete podávat hotové jarní závitky.
Závitky s pekingskou kachnou, cuketou a zázvorem
4 porce - příprava: 30 minut + marinování
- 2 kachní prsíčka s kůží
- 1 lžička koření 5 vůní
- 1/2 lžičky mletého bílého pepře
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 menší cuketa
- 1–2 jarní cibulky
- olej podle potřeby
- 20 g čerstvého zázvoru
- rýžové nebo kukuřičné placky na zabalení (počet podle velikosti placek)
ŠVESTKOVÁ OMÁČKA:
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 šalotka
- 150 g kompotovaných švestek a trochu šťávy
- 50 g sušených švestek
- 1 malý stroužek česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky jablečného octa
- 2 hřebíčky
- 1 lžíce thajské sladkokyselé omáčky
- špetka soli
Kachní prsíčka zbavte tuku, v kůži udělejte šikmé řezy. Koření smíchejte se sójovou omáčkou a do marinády vložte na půl hodiny maso.
Cuketu nakrájejte na proužky. Cibulky rozdělte na světlou část (tu podélně nakrájejte) a na zelenou nať, kterou svážete závitky dohromady.
Cuketu i nať blanšírujte: vhoďte na 2 minuty do vroucí osolené vody, pak sceďte a rychle zchlaďte v ledové vodě. Zelenina změkne, ale zachová si krásnou barvu.
V pánvi rozpalte olej, vložte prsíčka kůží dolů a opékejte asi 8 minut. Pak je otočte a ještě 10 minut smažte na mírném plameni. Hotové vyjměte a nechte v alobalu 10 minut odpočinout.
Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Maso nakrájejte na plátky. Na placky rozložte maso, zeleninu a zázvor, zabalte a převažte natí z cibulek.
Podávejte se švestkovou omáčkou: V menším rendlíčku nechte zkaramelizovat cukr, přidejte jemně nasekanou šalotku a rozmixovanou směs vypeckovaných kompotovaných švestek, česneku a zázvoru. Přidejte sušené švestky, šťávu z kompotu, ocet a hřebíček a vařte 20 minut. Vyjměte hřebíčky a omáčku rozmixujte.
Co k „číně“?
- RÝŽE jasmínová nebo basmati
- RÝŽOVÉ NUDLE skleněné nebo bílé
- VAJEČNÉ NUDLE obdoba našich těstovin
- KNEDLÍČKY k polévkám a salátům
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.