Pečená kachna po savojsku - ingredience Zdroj: Stockfood.cz

Pečená kachna po savojsku - ingredience Zdroj: Stockfood.cz

Pečená kachna po savojsku - postup (1.) Zdroj: Stockfood.cz
Pečená kachna po savojsku - postup (2.) Zdroj: Stockfood.cz
Pečená kachna po savojsku - postup (3.) Zdroj: Stockfood.cz
Pečená kachna po savojsku Zdroj: Stockfood.cz
5
Fotogalerie

Recept na víkend: Pečená kachna po savojsku

Kachnička se zelím je vnímána jako česká klasika. Vyzkoušejte ji trochu jinak. S meruňkami, jak ji připravují ve francouzských Alpách, vás určitě nadchne.

Kachní stehna s meruňkami a jalovcovým zelím

4 porce - příprava: 2 hodiny

  • 4 kachní stehna
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 šalotky (mohou být i obyčejné bílé cibule)
  • 125 ml bílého vína
  • 4 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 8 půlek kompotovaných meruněk
  • sůl a čerstvě mletý pepř

ZELÍ:

  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 3 oříšky másla
  • 6–8 kuliček jalovce
  • citronová šťáva a cukr podle chuti
  • sůl

3 kroky k voňavému obědu

1. Stehna omyjte a obalte ve směsi mouky, soli a pepře. Zprudka je opečte v pekáčku na oleji ze všech stran, potom je vyjměte a uchovejte v teple.

2. Ve výpeku z kachny opečte podélně rozčtvrcené šalotky, přidejte zbytek ochucené mouky a orestujte ji. Potom vše zalijte vínem, nechte provařit, přidejte džem a vývar.

3. Vraťte stehna do pekáče, zakryjte a dejte pomalu péct do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu i víc, dokud nebude maso dokonale měkké. Mezitím si připravte zelí: na másle opečte najemno nakrouhané zelí, přidejte k němu kuličky jalovce, osolte a opepřete, podlijte troškou vody a duste pod pokličkou na mírném plameni asi 30 minut. Podle potřeby mírně podlévejte.

Když je zelí měkké, nechte vydusit přebytečnou tekutinu a ochuťte je. Pokud máte rádi zahuštěné zelí, můžete do něj těsně před koncem dušení najemno nastrouhat střední bramboru a pár minut ji provařit. 10 minut před koncem pečení přidejte do pekáčku meruňky, zvyšte teplotu a dopečte kachýnku dozlatova. Pokud bude třeba, můžete mírně podlít vodou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Doporučujeme

Články odjinud