Bramboráky na 4 způsoby | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Bramboráky na 4 způsoby

Milovaly je naše babičky, zbožňujeme je i my. Placky z brambor nemusejí být stále stejné. Zkuste je se sýrem, špenátem nebo nasladko.

Bramboráky se špenátem a čedarem

4 porce - příprava: 40 minut

  • 6 velkých brambor typu B
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
  • olej na smažení
  • 100 g čedaru

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem.


Bramboráky plněné játry

4 porce - příprava: 40 minut

  • 6 velkých brambor typu B
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
  • olej na smažení
  • 3 šalotky
  • 400 g drůbežích jater
  • kmín

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř.Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky.


Bramboráky se slaninou a batáty

4 porce - příprava: 50 minut

  • 3 velké brambory typu B
  • 3 batáty
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • sůl a pepř
  • 300 g anglické slaniny
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
  • olej na smažení

Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky.


„Bramboráky“ s mrkví a jablky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 3 velká jablka
  • 6 větších mrkví
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
  • olej na smažení
  • 80 g čerstvého sýra

Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co možná nevíte o bramborách a jim podobných hlízách

Brambory doputovaly do Evropy v 16. století, kdy je přivezli ze svých objevitelských výprav mořeplavci. Existuje jich kolem 400 odrůd. V obchodech se ale s tolika druhy nesetkáte, nejčastěji budete vybírat podle toho, zda jsou rané, či skladované, nebo podle varných typů. Představíme si také dva „příbuzné“ brambor, jež mohou zpestřit váš jídelníček.

  • ROHLÍČKY: Protáhlé brambory typu A s lojovitou dužninou mají menší obsah škrobu a hodí se do salátů nebo jako příloha. Z českých odrůd jsou známé např. keřkovské rohlíčky.
  • ŽLUTOMASÉ BRAMBORY: Brambory typu B jsou polopevné, mají žlutou dužninu a hodí se jako příloha, na vaření, k pečení i smažení.
  • BRAMBORY TYPU C: Tyto brambory obsahují nejvíce škrobu, dobře se „rozsýpají“ a využijete je do pyré či na bramborové těsto.
  • TOPINAMBURY: Hlízy rostliny z rodu slunečnic neobsahují škrob, ale látku zvanou inulin. Jsou tedy vhodnou přílohou i pro diabetiky, kteří musejí v jídelníčku hlídat přísun sacharidů.
  • BATÁTY: Rostou v tropickém podnebí a dorůstají až do velikosti 5 kg. Pro jejich zvláštní chuť se jim říká sladké brambory. Mají protáhlý tvar a načervenalou slupku. Konzumují se podobně jako brambory.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud