Milovaly je naše babičky, zbožňujeme je i my. Placky z brambor nemusejí být stále stejné. Zkuste je se sýrem, špenátem nebo nasladko.
Bramboráky se špenátem a čedarem
4 porce - příprava: 40 minut
- 6 velkých brambor typu B
- 100 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- sůl a pepř
- 5 stroužků česneku
- 300 g čerstvého špenátu
- 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
- olej na smažení
- 100 g čedaru
Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem.
Bramboráky plněné játry
4 porce - příprava: 40 minut
- 6 velkých brambor typu B
- 100 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- 2 hrsti majoránky
- sůl a pepř
- 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
- olej na smažení
- 3 šalotky
- 400 g drůbežích jater
- kmín
Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř.Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky.
Bramboráky se slaninou a batáty
4 porce - příprava: 50 minut
- 3 velké brambory typu B
- 3 batáty
- 100 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 5 stroužků česneku
- 2 hrsti majoránky
- sůl a pepř
- 300 g anglické slaniny
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
- olej na smažení
Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky.
„Bramboráky“ s mrkví a jablky
4 porce - příprava: 30 minut
- 3 velká jablka
- 6 větších mrkví
- 100 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
- 100 g vlašských ořechů
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
- olej na smažení
- 80 g čerstvého sýra
Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem.
Co možná nevíte o bramborách a jim podobných hlízách
Brambory doputovaly do Evropy v 16. století, kdy je přivezli ze svých objevitelských výprav mořeplavci. Existuje jich kolem 400 odrůd. V obchodech se ale s tolika druhy nesetkáte, nejčastěji budete vybírat podle toho, zda jsou rané, či skladované, nebo podle varných typů. Představíme si také dva „příbuzné“ brambor, jež mohou zpestřit váš jídelníček.
- ROHLÍČKY: Protáhlé brambory typu A s lojovitou dužninou mají menší obsah škrobu a hodí se do salátů nebo jako příloha. Z českých odrůd jsou známé např. keřkovské rohlíčky.
- ŽLUTOMASÉ BRAMBORY: Brambory typu B jsou polopevné, mají žlutou dužninu a hodí se jako příloha, na vaření, k pečení i smažení.
- BRAMBORY TYPU C: Tyto brambory obsahují nejvíce škrobu, dobře se „rozsýpají“ a využijete je do pyré či na bramborové těsto.
- TOPINAMBURY: Hlízy rostliny z rodu slunečnic neobsahují škrob, ale látku zvanou inulin. Jsou tedy vhodnou přílohou i pro diabetiky, kteří musejí v jídelníčku hlídat přísun sacharidů.
- BATÁTY: Rostou v tropickém podnebí a dorůstají až do velikosti 5 kg. Pro jejich zvláštní chuť se jim říká sladké brambory. Mají protáhlý tvar a načervenalou slupku. Konzumují se podobně jako brambory.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.