Podpořte svou imunitu zdravými polévkami. Zahřejí vás a dodají vám potřebnou energii.
Nabírejte síly lžící
Každý ví, že zeleninový salát vhodně doplněný rostlinnými tuky a zdravými dochucovadly dodá tělu energii a vitaminy, které zejména v chladné části roku tolik potřebujeme. Jenže kdo by v lednu jedl salát? Zkuste to letos trochu jinak a zanořte lžíci do polévky, která je nejen dobrá, ale také vás nabudí, probudí, rozveselí a ozdraví i v době, kdy je jaro ještě v nedohlednu.
Pikantní dýňová polévka
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 dýně hokkaidó
- 3 mrkve
- 5 řapíkatých celerů
- sůl a pepř
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- chilli papričky
- dýňová semínka
- čerstvý koriandr
Dýni a mrkve oloupejte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí (bude to trvat asi 15 minut). Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený celer. Rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovanými semínky. Můžete přidat i čerstvý koriandr.
Avokádová polévka s čerstvým sýrem
4 porce - příprava: 15 minut
- 4 zralá avokáda
- 1 citron
- 1 l kuřecího vývaru
- 150 g bílého jogurtu
- bazalka a oregano
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 plátky parmské šunky
- 80 g čerstvého sýra
Avokáda oloupejte a vypeckujte. Přendejte do mixéru, přidejte šťávu a kůru z citronu, vychlazený vývar, jogurt, bazalku, oregano, sůl a pepř. Rozmixujte. Nakonec vmíchejte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátky parmské šunky a čerstvým sýrem.
NÁŠ TIP: Místo čerstvého sýra můžete vyzkoušet také kozí sýr. Zajímavě jeho chuť doprovodí nasekané ořechy.
Polévka z řapíkatého celeru
4 porce - příprava: 20 minut
- 1–2 batáty
- 10 řapíkatých celerů
- 2 šalotky
- 2–3 stroužky česneku
- 300 g mraženého hrášku
- 3 lžíce nasekané petržele
- sůl a pepř
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- čerstvá řeřicha
Batáty očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí asi 10 minut. Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer, šalotku a česnek. Nakonec krátce povařte i s hráškem, stačí jen 3 minuty. Přidejte petržel a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a zakapejte olivovým olejem. Na talíři ozdobte řeřichou.
Špenátová polévka s rajčaty
4 porce - příprava: 20 minut
- 3 větší mrkve
- 500 g rajčat
- špenátové listy
- 3 stroužky česneku
- 8 vypeckovaných datlí
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- cherry rajčátka
- bazalka
Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v páře doměkka, asi 5 minut. Poté ji rozmixujte společně s asi 500 ml vody, rajčaty, špenátem, česnekem a datlemi. Dochuťte olejem, solí a pepřem. Ozdobte grilovanými cherry rajčátky a bazalkou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.