Zimní detoxikační polévky | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Zimní detoxikační polévky

Podpořte svou imunitu zdravými polévkami. Zahřejí vás a dodají vám potřebnou energii.

Nabírejte síly lžící

Každý ví, že zeleninový salát vhodně doplněný rostlinnými tuky a zdravými dochucovadly dodá tělu energii a vitaminy, které zejména v chladné části roku tolik potřebujeme. Jenže kdo by v lednu jedl salát? Zkuste to letos trochu jinak a zanořte lžíci do polévky, která je nejen dobrá, ale také vás nabudí, probudí, rozveselí a ozdraví i v době, kdy je jaro ještě v nedohlednu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pikantní dýňová polévka

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 dýně hokkaidó
  • 3 mrkve
  • 5 řapíkatých celerů
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • chilli papričky
  • dýňová semínka
  • čerstvý koriandr

Dýni a mrkve oloupejte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí (bude to trvat asi 15 minut). Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený celer. Rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovanými semínky. Můžete přidat i čerstvý koriandr.


Avokádová polévka s čerstvým sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 4 zralá avokáda
  • 1 citron
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 150 g bílého jogurtu
  • bazalka a oregano
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky parmské šunky
  • 80 g čerstvého sýra

Avokáda oloupejte a vypeckujte. Přendejte do mixéru, přidejte šťávu a kůru z citronu, vychlazený vývar, jogurt, bazalku, oregano, sůl a pepř. Rozmixujte. Nakonec vmíchejte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátky parmské šunky a čerstvým sýrem.

NÁŠ TIP: Místo čerstvého sýra můžete vyzkoušet také kozí sýr. Zajímavě jeho chuť doprovodí nasekané ořechy.


Polévka z řapíkatého celeru

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1–2 batáty
  • 10 řapíkatých celerů
  • 2 šalotky
  • 2–3 stroužky česneku
  • 300 g mraženého hrášku
  • 3 lžíce nasekané petržele
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • čerstvá řeřicha

Batáty očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí asi 10 minut. Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer, šalotku a česnek. Nakonec krátce povařte i s hráškem, stačí jen 3 minuty. Přidejte petržel a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a zakapejte olivovým olejem. Na talíři ozdobte řeřichou.


Špenátová polévka s rajčaty

4 porce - příprava: 20 minut

  • 3 větší mrkve
  • 500 g rajčat
  • špenátové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 8 vypeckovaných datlí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • cherry rajčátka
  • bazalka

Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v páře doměkka, asi 5 minut. Poté ji rozmixujte společně s asi 500 ml vody, rajčaty, špenátem, česnekem a datlemi. Dochuťte olejem, solí a pepřem. Ozdobte grilovanými cherry rajčátky a bazalkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud