Letní počasí je konečně tady! Zapomeňte na přípravu pokrmů v kuchyni a vařte pod širým nebem. Uvidíte, že jídlo získá zcela novou chuť.
KLASIKA PRO DĚTI
Hamburger
4 porce
- 400 g mletého masa - směs hovězího a vepřového
- hamburgerové housky
- kečup, případně hořčice či jiné oblíbené omáčky
- čerstvá zelenina podle oblíbenosti strávníků (například listový či ledový salát, rukola nebo polníček, rajčátko, červená cibule apod.)
Z mletého masa vytvořte placičky, nepřidávejte žádné koření. Do skutečného hamburgeru totiž nepatří a maso jako takové se ochucuje až samotnými omáčkami a hořčicí. Placičky pečlivě ugrilujte z obou stran, spíš víc než míň, ale hlídejte, aby se nepřipálily.
Mezitím si nahřejte housky, naplňte první vrstvou zeleniny, na ni položte hotové masové placičky, zakápněte u dětí oblíbeným kečupem a dozdobte opět zeleninou a vrchní částí housky.
Servírovat můžete samotné nebo s bramborovými hranolky. U malých strávníků vynechte syrovou cibuli, kterou většina dětí moc nemusí.
SLADKÝ DEZERT PRO VŠECHNY
Grilované broskve s medem a skořicí
4 porce
- 4 broskve
- med
- skořice
- trocha másla
- šlehačka
Broskve omyjte, oloupejte, rozkrájejte na poloviny a připravte si je do alobalu. Na něm je potřete směsí medu a skořice, dejte na každou malý kousek másla, zabalte a balíčky dejte asi na 15 minut na gril.
Poté je můžete otevřít a dogrilovat naprudko, to ale děti příliš rády nemají, takže spíš jen pro sebe a partnera. Dospělé balíčky je také možné v závěrečné fázi „flambovat“ a zakápnout kvalitním rumem. Servírujte teplé se šlehačkou.
PRO TATÍNKA
Pikantní vepřová kotleta
4 porce
- 4 plátky masa
- 3 lžíce olivového oleje
- med
- hořčice
- hrubě nadrcený pepř
- sůl
- zelenina podle chuti
Přibližně centimetr vysoký plátek rozklepejte, smíchejte med s kořením, hořčicí a olivovým olejem, potřete připravené maso a dejte na dvě hodiny uležet do ledničky.
Poté grilujte z obou stran vždy zhruba 15 minut. Mezitím si připravte zeleninovou oblohu, salát a servírujte dohromady na jednom talíři.
Tip: Pro grilování je vhodná krkovice nebo kotleta. Ostatní maso bývá po době strávené na grilu vysušené.
DIETKA PRO MAMINKU
Barevné odlehčené špízy
pro 4 osoby
- 250 g kuřecího masa, nakrájeného na kostičky
- červená cibule
- červená paprika
- mrkev
- rajče
- předvařená sladká kukuřice (2 klasy)
- sůl
- pepř
- kořenicí směs na gyros
- olivový olej
- lžička másla
Podle návodu připravte směs na gyros, do té naložte kousky masa. Po hodině je dejte spolu se zeleninou pokrájenou na kolečka na špíz a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu, nechte propéct zhruba 15 minut, průbežně obracejte. Poté špízy z alobalu vyndejte a grilujte dalších 15 minut.
Vařenou kukuřici nakrájejte na dvoucentimetrová kolečka a rychle ze všech stran na grilu nahřejte. Po odebrání z ohně dozdobte hoblinkami másla a mírně osolte. Servírujte teplé, protože vychládající kukuřice rychle „zgumovatí“ a ke konzumaci není dobrá.
Ke kukuřici se skvěle hodí také bylinkové máslo, které si můžete jednoduše připravit, když smícháte máslo s najemno nakrájenou čerstvou pažitkou, solí a lžičkou citronové či limetkové šťávy.
LAHŮDKA PRO DOSPĚLÉ
Grilovaný Hermelín s nektarinkami a Modřenínem
4 porce
- 1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
- 200 g dužiny nektarinky
- 2 šalotky
- 60 g Sedlčanského Modřenínu
- lžička drceného pepře
- máslo
- 2 lžíce medu
- 100 ml sladkého vína
Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Nektarinky nakrájíme na kostičky a společně se šalotkou je krátce orestujeme na másle. Zalijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina, nakonec přimícháme med.
Na každý Hermelín položíme pár plátků Modřenínu, přidáme podušené nektarinky, posypeme pepřem, zakryjeme plátkem pečicího papíru, a to celé zabalíme do alobalu.
Položíme na gril a pečeme z každé strany asi 5-7 minut.
Článek vyšel v časopise Maminka.