Léto je časem posezení na zahrádce u něčeho sladkého. Dvě sympatické cukrářky vám představí své oblíbené dezerty na téma káva.
Kávové řezy
hranatá forma 20x20 cm - příprava: 70 minut + chlazení
- 210 g bílků (asi z 5 vajec)
- 100 g krupicového cukru
- 150 g mletých mandlí nebo mandlové moučky
- 30 g kakaa
- 1 vrchovatá lžíce mleté kávy
ČOKOLÁDOVÁ GANACHE:
- 200 g hořké čokolády
- 60 g másla
- 50 g smetany 30%
- 100 g plnotučného mléka
PĚNA Z BÍLÉ ČOKOLÁDY:
- 200 g bílé čokolády
- 400 g smetany 30%
- 1 vrchovatá lžíce instantní kávy
- 3 plátky želatiny
Vyšlehejte sníh z bílků spolu s cukrem. Smíchejte zbylé suché ingredience a lehce je zapracujte k bílkům. Nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 20 až 30 minut při 180 °C.
Ingredience na ganache rozpusťte ve vodní lázni a vytvořte hladkou hmotu. Nechte chvíli vystydnout. Pak ji rozetřete na vychladlý korpus a dejte chladit.
Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s 300 g smetany a kávou. Želatinu namočte do studené vody a vmíchejte do ještě teplé směsi. Nechte chvíli vychladit.
Nakonec vmíchejte ušlehanou zbylou smetanu. Rozetřete na čokoládovou ganache a nechte chladit v lednici alespoň 2 hodiny.
Kávový mousse
6 porcí - příprava: 1 hodina + chlazení
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany 30%
- 40 g krupicového cukru
- 75 g žloutků
- 10 g kávy
- 300 g mléčné čokolády
- 100 g hořké čokolády
- 10 g želatiny
- 330 g smetany ke šlehání
- ovoce a čokoládová dekorace
Mléko a smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Cukr, žloutky a kávu v míse promíchejte. Na žloutky nalijte horkou mléčnou směs. Promíchejte. Vlijte zpátky do hrnce a na plameni zahřejte na teplotu 85 °C.
Uvařenou směs nalijte na čokolády a promíchejte. Přidejte nabobtnalou a v mikrovlnce rozpuštěnou želatinu, nechte vychladnout a poté do směsi zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.
Připravený mousse vlijte do kovových formiček nebo do jedné velké formy (dortové). Dejte do ledničky ztuhnout. Pak zahřejte ráfek (např. flambovací pistolí) a mousse z něj vyndejte. Ozdobte podle vlastní fantazie, třeba ovocem a čokoládovou dekorací.
Recepty vyšly v časopise F.O.O.D. Autorkami receptů jsou Valérie Ostřížková (kávové řezy) a Iveta Fabešová (kávový mousse).