Kávové řezy - postup Zdroj: Ondřej Košík

Kávové řezy - postup Zdroj: Ondřej Košík

Kávové řezy - postup Zdroj: Ondřej Košík
Kávové řezy - postup Zdroj: Ondřej Košík
Kávové řezy Zdroj: Ondřej Košík
Kávový mousse - postup Zdroj: Ondřej Košík
8
Fotogalerie

Tip na víkend: Kávové dezerty

Léto je časem posezení na zahrádce u něčeho sladkého. Dvě sympatické cukrářky vám představí své oblíbené dezerty na téma káva.

Kávové řezy

hranatá forma 20x20 cm - příprava: 70 minut + chlazení

  • 210 g bílků (asi z 5 vajec)
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g mletých mandlí nebo mandlové moučky
  • 30 g kakaa
  • 1 vrchovatá lžíce mleté kávy

ČOKOLÁDOVÁ GANACHE:

  • 200 g hořké čokolády
  • 60 g másla
  • 50 g smetany 30%
  • 100 g plnotučného mléka

PĚNA Z BÍLÉ ČOKOLÁDY:

  • 200 g bílé čokolády
  • 400 g smetany 30%
  • 1 vrchovatá lžíce instantní kávy
  • 3 plátky želatiny

Vyšlehejte sníh z bílků spolu s cukrem. Smíchejte zbylé suché ingredience a lehce je zapracujte k bílkům. Nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 20 až 30 minut při 180 °C.

Ingredience na ganache rozpusťte ve vodní lázni a vytvořte hladkou hmotu. Nechte chvíli vystydnout. Pak ji rozetřete na vychladlý korpus a dejte chladit.

Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s 300 g smetany a kávou. Želatinu namočte do studené vody a vmíchejte do ještě teplé směsi. Nechte chvíli vychladit.

Nakonec vmíchejte ušlehanou zbylou smetanu. Rozetřete na čokoládovou ganache a nechte chladit v lednici alespoň 2 hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kávový mousse

6 porcí - příprava: 1 hodina + chlazení

  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany 30%
  • 40 g krupicového cukru
  • 75 g žloutků
  • 10 g kávy
  • 300 g mléčné čokolády
  • 100 g hořké čokolády
  • 10 g želatiny
  • 330 g smetany ke šlehání
  • ovoce a čokoládová dekorace

Mléko a smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Cukr, žloutky a kávu v míse promíchejte. Na žloutky nalijte horkou mléčnou směs. Promíchejte. Vlijte zpátky do hrnce a na plameni zahřejte na teplotu 85 °C.

Uvařenou směs nalijte na čokolády a promíchejte. Přidejte nabobtnalou a v mikrovlnce rozpuštěnou želatinu, nechte vychladnout a poté do směsi zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.

Připravený mousse vlijte do kovových formiček nebo do jedné velké formy (dortové). Dejte do ledničky ztuhnout. Pak zahřejte ráfek (např. flambovací pistolí) a mousse z něj vyndejte. Ozdobte podle vlastní fantazie, třeba ovocem a čokoládovou dekorací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Recepty vyšly v časopise F.O.O.D. Autorkami receptů jsou Valérie Ostřížková (kávové řezy) a Iveta Fabešová (kávový mousse).

Doporučujeme

Články odjinud