Fondue - společenská záležitost | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Fondue - společenská záležitost

Fondue je snem každého hostitele, návštěvě chutná, baví je, nezašpiní se při něm skoro žádné nádobí, nedá moc práce a nezabere čas - stačí něco trochu pokrájet a pak už si hosté vaří vlastně sami...

Sýrové fondue

4 porce - příprava: 15 minut + konzumace

  • 800 g sýra (dva druhy, např. gruyere a ementál)
  • 1 stroužek česneku
  • suché bílé víno podle potřeby (nejméně 200 ml)
  • 2 lžičky solamylu
  • 100 ml třešňové pálenky
  • mletý pepř
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 4 bílé bagety

Sýry nastrouhejte nahrubo. Kotlík, v němž je budete tavit, vymažte oloupaným stroužkem česneku. Nalijte do něj bílé víno a postavte ho na sporák na střední plamen.

Přidejte nastrouhané sýry, solamyl, který jste rozmíchali v třešňovici, pepř a muškátový oříšek a směs přiveďte za stálého míchání k varu. V tu chvíli kotlík přemístěte na stůl nad hořák s malým plamenem a nechte sýr jen probublávat.

Může se stát, že na malém plameni bude směs rychle tuhnout – v tom případě vmíchejte další víno. Když bude naopak směs příliš tekutá, musíte přidat ještě trochu sýra.

Kousky bagety (předem opečené v troubě) namáčejte v sýrové směsi a užívejte si večeři s přáteli. Během jídla fondue občas odmíchejte ode dna.


Masové fondue

4 porce - příprava: 25 minut + smažení

  • 800 g libového masa (nejlépe směs vepřového, hovězího a drůbežího)
  • 1 limetka
  • 1 l oleje
  • opečené plátky bagety
  • jemně nakrájená cibule
  • nasekaný čerstvý koriandr
  • sójová omáčka

ČESNEKOVÁ OMÁČKA:

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • špetka chilli
  • sůl

HOŘČIČNÁ OMÁČKA:

  • 8 lžic dijonské hořčice
  • 3–4 lžíce vlahého medu

Maso nakrájejte na kostky o straně asi 2 cm (nechte každý druh zvlášť) a zakapejte je limetkovou šťávou. Olej vlijte do kotlíku a na sporáku ho nechte rozpálit. Omáčky připravte smícháním všech ingrediencí.

Když začne olej bublat, přeneste kotlík na stůl na hořák s malým plamenem. Namáčejte kousky masa v rozpáleném oleji asi na 2 až 3 minuty. Podávejte se solí, omáčkami a opečenou bagetou.

Náš TIP: K masu nepřidávejte před namáčením do oleje žádné bylinky ani koření, aby se v oleji z masa neuvolnily a nepřepalovaly se v něm.


Čokoládové fondue

4 porce - příprava: 10 minut + konzumace

  • 800 g ovoce (kiwi, mandarinka, pomeranč, ananas, banán…)
  • 100 g tmavé čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 160 ml smetany ke šlehání 33%
  • 50 ml pomerančového nebo mandlového likéru (nemusí být)

Ovoce nakrájejte na větší kousky, které potom budete namáčet v čokoládě. Oba druhy čokolády rozpusťte na sporáku ve vodní lázni.

Do rozpuštěné čokolády nalijte vždy polovinu smetany, do tmavé čokolády pomerančový likér, do mléčné mandlový likér a obě misky přeneste opatrně na stůl a umístěte na malý plamen.

Do rozpuštěné čokolády namáčejte připravené kousky ovoce. Pokud bude čokoláda během hodování tuhnout, znovu na chvíli vraťte nad vodní lázeň.

Náš TIP: Pokud na fondue použijete banány, vyberte nepřílis měkké a potom pokapejte nakrájené kousky citronovou šťávou. Jinak zhnědnou a nebudou na stole vypadat nijak vábivě.


Pikantní krůtí fondue

4 porce - příprava: 20 minut + smažení

  • 1 kg krůtích stehen bez kosti
  • chilli a sůl podle chuti
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1–2 hrnky strouhanky
  • 1 l oleje

Maso očistěte, zbavte blanek a šlach a nakrájejte na plátky, které napíchněte na špejle. Vetřete sůl, chilli a rozdrcený česnek. Obalte v mouce, vejcích a ve strouhance.

Olej vlijte do kotlíku a na sporáku ho nechte rozpálit. Když začne bublat, přeneste ho na stůl na hořák. Maso smažte v rozpáleném oleji a podávejte k nim zeleninový salát a čerstvé pečivo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co „fondovat“:

  • KOSTIČKY PEČIVA v roztaveném sýru
  • KOUSKY MASA v rozpáleném oleji
  • KOUSKY RYB A MOŘSKÉ PLODY v rozpáleném oleji
  • KOUSKY ZELENINY ve vroucím vývaru
  • KOUSKY MASA, RYB I MOŘSKÉ PLODY ve vroucím vývaru
  • KOUSKY OVOCE v rozehřáté čokoládě

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Doporučujeme

Články odjinud