Dýňová polévka se zázvorem Zdroj: Profimedia.cz

Dýňová polévka se zázvorem Zdroj: Profimedia.cz

Kuřecí polévka s dlouhými nudlemi Zdroj: Profimedia.cz
Eintopf z červené čočky Zdroj: Profimedia.cz
Papriková polévka Zdroj: Profimedia.cz
Zeleninová polévka s krupicovými nočky Zdroj: Profimedia.cz
5
Fotogalerie

Lehké polévky na zahřátí i na hubnutí

Potřebujete se zahřát pořádnou porcí polévky a přitom do sebe nedostat ani kalorii navíc? S těmito recepty se vám podaří obojí. A za to, že budou chutnat i celé rodině, strčíme ruku do ohně!

Dýňová polévka se zázvorem

2 porce - příprava: 30 minut

  • 750 g dýně hokkaidó
  • 1/2 stonku citronové trávy
  • 1 červená chilli paprička
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • olivový olej
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • sůl a pepř
  • kousek pórku
  • 2 lžíce dýňových semínek

Dýni rozpulte a odstraňte střed se semínky. Pak ji nakrájejte na kousky, hokkaidó není potřeba loupat. Citronovou trávu a semínek zbavenou chilli papričku nakrájejte najemno, oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte trochu oleje a vše zlehka orestujte. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Osolte, opepřete a vařte asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. Uvařenou polévku rozmixujte na pyré a vmíchejte na tenké kroužky nakrájený pórek a nechte chvíli odstát. Podávejte ozdobené nasucho opraženými dýňovými semínky.


Kuřecí polévka s dlouhými nudlemi

2 porce - příprava: 35 minut

  • 300 g cukety
  • 2 cibule
  • 1 olivový olej
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 250 g kuřecích prsních řízků
  • sůl a pepř
  • 80 g těstovin linguine
  • petrželka
  • kůra a šťáva z 1 citronu

Cuketu nakrájejte na kostičky, cibuli najemno. Na oleji orestujte nejprve cibuli, pak přidejte cuketu, po chvíli zalijte vývarem a 200 ml vody a vložte na kousky nakrájené kuřecí maso. Osolte, opepřete a vařte asi 10 minut. Přidejte těstoviny a vařte ještě dalších 8 minut, dokud nejsou al dente. Jemně nasekanou petrželku smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Polévku podávejte ozdobenou ochucenou petrželkou.


Papriková polévka

2 porce - příprava: 25 minut

  • 500 g červených paprik
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 1/2 plechovky sterilovaných rajčat
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián
  • 100 g bulguru
  • 150 g zakysané smetany

Papriky zbavte stopky a semínek a nakrájejte je na kousky. Česnek nakrájejte na tenké plátky a spolu s paprikou krátce orestujte na oleji. Přidejte rajčata a vývar a vařte asi 15 minut doměkka. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Bulgur připravte podle návodu na obalu. Polévku podle chuti trochu promixujte a za stálého míchání přidejte smetanu. Podávejte s bulgurem.


Eintopf z červené čočky

2 porce - příprava: 25 minut

  • 1 velká kedlubna
  • 300 g mrkve
  • 1 svazek jarní cibulky
  • řepkový olej
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 140 g červené čočky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce vinného octa
  • pažitka

Očištěnou kedlubnu a mrkev nakrájejte na kousky. Cibulky nasekejte nahrubo. Vše orestujte na troše oleje. Zalijte vývarem a přidejte 300 ml vody. Nasypte čočku, osolte a opepřete a vařte asi 10 minut doměkka. Podle chuti přidejte trochu vinného octa. Posypejte nasekanou pažitkou.

Náš TIP: Polévku můžete také částečně rozmixovat tyčovým mixérem.


Zeleninová polévka s krupicovými nočky

2 porce - příprava: 45 minut

  • 1 lilek
  • 250 g kapusty
  • 150 g mražených zelených fazolek
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • majoránka a plocholistá petržel
  • 125 ml polotučného mléka
  • 20 g másla
  • 50 g krupice
  • 1 vejce

Lilek omyjte a nakrájejte na kousky. Kapustové listy nakrájejte na proužky. Fazolky nechte povolit. V hrnci rozehřejte olej a připravenou zeleninu na něm restujte, až začnou zlátnout kraje. Zalijte vývarem, osolte a opepřete a vařte 10 až 15 minut doměkka. Rajčata rozmixujte a spolu s majoránkou vmíchejte do polévky. Mléko s máslem a špetkou soli přiveďte k varu. Přidejte krupici a krátce povařte. Vmíchejte vejce a nasekanou petržel. Pomocí dvou lžiček tvořte nočky, vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte 1 až 2 minuty. Podávejte v polévce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud