Vánočka svým názvem odkazuje k nejoblíbenějším svátkům v roce, ale upéct si ji můžete, kdykoli na ni dostanete chuť. Ať už si ji dáte k bílé kávě, k cukroví nebo si ji namažete máslem, ta, kterou vás naučíme, je ta pravá. S námi se nespletete!
Vánočka ze šesti pramenů
2 vánočky - příprava: 70 minut + kynutí
- 300–350 ml plnotučného mléka
- 155 g krupicového cukru
- 42 g droždí
- 155 g změklého másla
- 3 vejce
- 700 g hladké mouky
- špetka soli
- semínka z 1/2 vanilkového lusku
- kůra z 1/2 citronu
- 2 hrsti nasekaných mandlí
- směs tmavých a zlatých rozinek
- 1 vejce na potření
- plátkové mandle na posypání
Trochu vlažného mléka smíchejte se lžící cukru a droždím. Nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem. Zašlehejte jeden po druhém 2 žloutky a jedno celé vejce o pokojové teplotě. Přidejte mouku, zbytek mléka, sůl i semínka vanilky a zadělejte těsto. Zapracujte kůru, mandle a rozinky.
Těsto nechte na teplém místě nakynout, až zdvojnásobí objem. Nakynuté těsto rukama ještě jednou propracujte a rozdělte na 6 kousků. Ty vytvarujte do bochánků a nechte ještě 10 minut nakynout.
Vyválejte stejně dlouhé prameny, na jednom konci je spojte všechny dohromady a roztáhněte od sebe – tři vlevo, tři vpravo. Upleťte podle návodu níže. Troubu zapněte na 180 °C. Nechte na plechu ještě asi 15 minut kynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte vánočku přibližně 45 minut dozlatova.
1.+2. Nakynuté bochánky těsta rozválejte na prameny. Spojte je k sobě a rozdělte na tři nalevo a tři napravo. Ruce zkřižte (pravá je vespod) a uchopte krajní prameny.
3. Celý princip pletení je „rozkřižování“ a křížení rukou. Držíte-li nejkrajnější prameny a ruce rozkřížíte, levý pramen (ten v pravé ruce) podmotáte pod tím pravým. Pramen v levé ruce umístěte do středové části pramenů na pravé straně. Pramen v pravé ruce nepouštějte.
4. Levou ruku podkřižte pod pravou a uchopte pramen nejvíc napravo. Pak pramen v pravé ruce „omotejte“ pod ten v levé a položte ho do středu svazku na levé straně. Pramen v levé nepouštějte.
5. Volnou pravou rukou, kterou máte podkříženou, uchopte pramen úplně nalevo. Spodem jej táhněte napravo – ruce máte opět normálně. Pramen v pravé ruce opět nepouštějte. Pramen v levé ruce položte do středu pravého svazku.
6. Levou rukou uchopte ten nejvíc napravo. Ten v pravé opět „omotejte“ pod ten v levé a umístěte ho do středu. Ruce máte zase zkřížené. Pravá je vespod, uchopíte do ní pramen úplně nalevo. V levé držíte ten, který budete omotávat do středu přes ten v pravé ruce.
7. Opakujte tak dlouho, až bude celá vánočka upletená.
Tvarohové uzly
6–8 kousků - příprava: 80 minut
- 70 g rozinek,
- 2 cl tuzemáku
- 2 velká vejce
- 200 g tučného tvarohu
- 150 g másla
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 70 g loupaných mandlí
- kůra z 1 citronu
- moučkový cukr na ozdobu
Rozinky namočte do tuzemáku. Troubu zapněte na 170 °C. Vejce a tvaroh vyndejte z lednice. Máslo rozpusťte. Mouku prosejte s cukrem a práškem do pečiva a promíchejte se zbytkem surovin (mandle nasekejte nahrubo). Podle potřeby vpracujte ještě trochu mouky – těsto musí být tužší a nesmí lepit. Rozdělte na 6 až 8 kusů a vyválejte prameny. Z těch upleťte housky, konce spojte a švem položte na plech s pečicím papírem. Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte pocukrované.
Marcipánová vánočka
2 malé vánočky (nebo 1 velká) - příprava: 70 minut + kynutí
- 225 ml plnotučného mléka
- 90 g krupicového cukru
- 30 g droždí
- 100 g marcipánu
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 vanilkové cukry
- 1 žloutek a 1 celé vejce
- kandovaná kůra a rozinky podle chuti
- 1 vejce na potření
- plátkové mandle na posypání
Část vlažného mléka smíchejte se lžící cukru a droždím. Nechte vzejít kvásek. Marcipán nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte všechny zbylé suroviny kromě mléka. Přidejte kvásek. Za postupného přidávání mléka zadělejte nelepivé těsto. To překryjte utěrkou a nechte v teple nakynout. Propracujte a upleťte vánočky. Položte je na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte asi 35 minut (velkou 45–50 minut) na 180 °C. Krájejte až vychladlou, aby se nesrazila.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.