S lososovým tartarem a citronovým máslem

S lososovým tartarem a citronovým máslem

S parmskou šunkou a bazalkovým máslem
S pravým rostbífem a křenovým máslem
S česnekovými krevetami a pepřovým máslem
Kanapky
5
Fotogalerie

Trendy kanapky

Naši rodiče se na večírcích ládovali obloženými chlebíčky, my uzobáváme něco mnohem modernějšího, zdravějšího, sofistikovanějšího a delikátnějšího - kanapky.

S lososovým tartarem a citronovým máslem

16–20 kanapek - příprava: 30 minut

  • 200 g másla
  • 1 citron
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 350 g čerstvého lososa
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1–2 lžičky olivového oleje
  • 4–5 krajíců tmavého chleba
  • plátky okurky nebo citronu

Máslo utřete se šťávou a dobře omytou nastrouhanou citronovou kůrou do jemného krému. Osolte je, opepřete a dejte na chvilku do ledničky.

Lososa nakrájejte na velmi malé kousky a promíchejte ho s citronovou šťávou, půlkou jemně nakrájené cibule, hořčicí, olejem, solí a pepřem.

Každý krajíc chleba překrojte na 4 kusy a namažte je máslem, přidejte vrstvu tataráčku a nakonec ozdobte jemnými proužky ze zbylé cibule a plátkem nakládané okurky nebo citronu.


S parmskou šunkou a bazalkovým máslem

16–20 kanapek - příprava: 25 minut

  • 100 g másla
  • 100 g lučiny
  • hrst lístků bazalky
  • sůl
  • 8–10 krajíčků celozrnného chleba
  • 300 g parmské šunky
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 8 cherry rajčátek
  • pažitka na ozdobení

Máslo utřete s lučinou, jemně nakrájenou bazalkou a solí do jemného krému a dejte ho na chvilku do ledničky.

Vychladlé bazalkové máslo mažte na rozpůlené plátky chleba, přidejte vždy plátek šunky. Vejce a rajčátka nakrájejte, obložte jimi kanapky a dokončete je delšími stébly pažitky.


S pravým rostbífem a křenovým máslem

16–20 kanapek - příprava: 15 minut

  • 200 g másla
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • cukr podle chuti

(můžete použít i hotové křenové pomazánkové máslo)

  • 4–5 krajíců tmavého chleba
  • 350 g rostbífu
  • 4 menší nakládané okurky
  • 8 cherry rajčátek
  • pažitka na ozdobení

Máslo utřete s křenem, osolte a oslaďte je a dejte na chvilku do ledničky. Každý krajíc chleba překrojte na 4 kusy a namažte je nejprve křenovým máslem, přidejte plátek masa a kanapky ozdobte plátky okurky a rajčátek.


S česnekovými krevetami a pepřovým máslem

16–20 kanapek - příprava: 15 minut

  • 200 g másla
  • 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • 350 g krevet
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • 8–10 krajíčků celozrnného chleba
  • 1 salátová okurka
  • řeřicha nebo jiná nepříliš aromatická zelená bylinka na ozdobení

Máslo utřete s nasekaným zeleným a umletým barevným pepřem, osolte a dejte chladit. Krevety (pokud máte mražené) nechte rozmrznout a okapat.

Na oleji na pánvi opečte najemno nakrájený česnek do jemně zlaté barvy, přidejte krevety a orestujte je. Hotové dochuťte citronovou šťávou a solí a nechte vychladnout.

Každý krajíček rozpulte a potřete máslem. Na máslo dejte vždy na jemné plátky nakrájenou okurku, přidejte lžíci krevetek a ozdobte bylinkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

V čem je rozdíl?

CHLEBÍČKY VS. KANAPKY: Zatímco chlebíčkový základ tvoří vyživné krajíce bílé veky, jako kanapky se dají obložit tenké plátky celozrnného chleba. Liší se také ve velikosti. Kanapky jsou vlastně něco mezi jednohubkami a chlebíčky. A také na nich chybí majonézový salát.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Doporučujeme

Články odjinud