Vánočka ze šesti pramenů krok za krokem (1.)

Vánočka ze šesti pramenů krok za krokem (1.)

Vánočka ze šesti pramenů krok za krokem (2.)
Vánočka ze šesti pramenů krok za krokem (3.)
Vánočka ze šesti pramenů krok za krokem (4.)
Vánočka ze šesti pramenů krok za krokem (5.)
10
Fotogalerie

Skvělé vánočky krok za krokem

Vánočka svým názvem odkazuje k nejoblíbenějším svátkům v roce, ale upéct si ji můžete, kdykoli na ni dostanete chuť. Ať už si ji dáte k bílé kávě, k cukroví nebo si ji namažete máslem, ta, kterou vás naučíme, je ta pravá. S námi se nespletete!

Vánočka ze šesti pramenů

2 vánočky - příprava: 70 minut + kynutí

  • 300–350 ml plnotučného mléka
  • 155 g krupicového cukru
  • 42 g droždí
  • 155 g změklého másla
  • 3 vejce
  • 700 g hladké mouky
  • špetka soli
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • kůra z 1/2 citronu
  • 2 hrsti nasekaných mandlí
  • směs tmavých a zlatých rozinek
  • 1 vejce na potření
  • plátkové mandle na posypání

Trochu vlažného mléka smíchejte se lžící cukru a droždím. Nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem. Zašlehejte jeden po druhém 2 žloutky a jedno celé vejce o pokojové teplotě. Přidejte mouku, zbytek mléka, sůl i semínka vanilky a zadělejte těsto. Zapracujte kůru, mandle a rozinky.

Těsto nechte na teplém místě nakynout, až zdvojnásobí objem. Nakynuté těsto rukama ještě jednou propracujte a rozdělte na 6 kousků. Ty vytvarujte do bochánků a nechte ještě 10 minut nakynout.

Vyválejte stejně dlouhé prameny, na jednom konci je spojte všechny dohromady a roztáhněte od sebe – tři vlevo, tři vpravo. Upleťte podle návodu níže. Troubu zapněte na 180 °C. Nechte na plechu ještě asi 15 minut kynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte vánočku přibližně 45 minut dozlatova.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

1.+2. Nakynuté bochánky těsta rozválejte na prameny. Spojte je k sobě a rozdělte na tři nalevo a tři napravo. Ruce zkřižte (pravá je vespod) a uchopte krajní prameny.

3. Celý princip pletení je „rozkřižování“ a křížení rukou. Držíte-li nejkrajnější prameny a ruce rozkřížíte, levý pramen (ten v pravé ruce) podmotáte pod tím pravým. Pramen v levé ruce umístěte do středové části pramenů na pravé straně. Pramen v pravé ruce nepouštějte.

4. Levou ruku podkřižte pod pravou a uchopte pramen nejvíc napravo. Pak pramen v pravé ruce „omotejte“ pod ten v levé a položte ho do středu svazku na levé straně. Pramen v levé nepouštějte.

5. Volnou pravou rukou, kterou máte podkříženou, uchopte pramen úplně nalevo. Spodem jej táhněte napravo – ruce máte opět normálně. Pramen v pravé ruce opět nepouštějte. Pramen v levé ruce položte do středu pravého svazku.

6. Levou rukou uchopte ten nejvíc napravo. Ten v pravé opět „omotejte“ pod ten v levé a umístěte ho do středu. Ruce máte zase zkřížené. Pravá je vespod, uchopíte do ní pramen úplně nalevo. V levé držíte ten, který budete omotávat do středu přes ten v pravé ruce.

7. Opakujte tak dlouho, až bude celá vánočka upletená.


Tvarohové uzly

6–8 kousků - příprava: 80 minut

  • 70 g rozinek,
  • 2 cl tuzemáku
  • 2 velká vejce
  • 200 g tučného tvarohu
  • 150 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 70 g loupaných mandlí
  • kůra z 1 citronu
  • moučkový cukr na ozdobu

Rozinky namočte do tuzemáku. Troubu zapněte na 170 °C. Vejce a tvaroh vyndejte z lednice. Máslo rozpusťte. Mouku prosejte s cukrem a práškem do pečiva a promíchejte se zbytkem surovin (mandle nasekejte nahrubo). Podle potřeby vpracujte ještě trochu mouky – těsto musí být tužší a nesmí lepit. Rozdělte na 6 až 8 kusů a vyválejte prameny. Z těch upleťte housky, konce spojte a švem položte na plech s pečicím papírem. Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte pocukrované.


Marcipánová vánočka

2 malé vánočky (nebo 1 velká) - příprava: 70 minut + kynutí

  • 225 ml plnotučného mléka
  • 90 g krupicového cukru
  • 30 g droždí
  • 100 g marcipánu
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 žloutek a 1 celé vejce
  • kandovaná kůra a rozinky podle chuti
  • 1 vejce na potření
  • plátkové mandle na posypání

Část vlažného mléka smíchejte se lžící cukru a droždím. Nechte vzejít kvásek. Marcipán nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte všechny zbylé suroviny kromě mléka. Přidejte kvásek. Za postupného přidávání mléka zadělejte nelepivé těsto. To překryjte utěrkou a nechte v teple nakynout. Propracujte a upleťte vánočky. Položte je na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte asi 35 minut (velkou 45–50 minut) na 180 °C. Krájejte až vychladlou, aby se nesrazila.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud