Porcování králíka krok za krokem (1.) Zdroj: David Turecký

Porcování králíka krok za krokem (1.) Zdroj: David Turecký

Porcování králíka krok za krokem (2.) Zdroj: David Turecký
Porcování králíka krok za krokem (3.) Zdroj: David Turecký
Ať už děláte jakýkoliv vývar, je dobré kosti pořádně omýt a předpéct. Zbavíte je tak nadbytečných bílkovin, které při vaření tvoří pěnu a hlavně: polévku zakalují. Tento krok proto nepodceňujte, vyplatí se to! Zdroj: David Turecký
Králičí vývar s quinoou Zdroj: David Turecký
7
Fotogalerie

Porcování králíka krok za krokem

Mezi jarní masa patří neodmyslitelně králík. Naučte se ho naporcovat tak, abyste využili každý kousek, a dopřávejte si pak zdravé králičí maso kdykoli během roku!

1. Králíkovi odstraňte hlavu, nařízněte prsa včetně hrudní kosti. Podle potřeby opatrně vyjměte vnitřnosti - játra, ledviny a srdce.

2. Odřízněte rovněž přední i zadní končetiny. Jednotlivé svaly jsou chráněny blánami, takže řežte vždy jen mezi nimi.

3. Nožem od páteře nařízněte z obou stran panenky, které podél žeber celé oddělte od skeletu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jak naporcovat králíka? Podívejte se ZDE.

Králičí vývar s quinoou

4 porce - příprava: 25 minut + táhnutí

  • skelet z 1 králíka
  • 100 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 100 g celeru
  • 30 g másla
  • 2–3 lžíce oleje
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • 200 ml polosuchého bílého vína
  • sůl a pepř

VLOŽKA:

  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 1 petržel
  • 1 menší cuketa
  • 2 hrsti quinoy
  • sůl
  • kurkuma a římský kmín

Troubu zapněte na 200 °C. Skelet omyjte, osušte, vložte do trouby a 10 až 15 minut pečte, až se zatáhne. Pokrájenou zeleninu opečte na směsi másla a oleje. Přidejte koření, orestujte a podlijte vínem. Nechte odpařit. Přidejte kosti a zalijte 1,5 l vody. Asi 2 hodiny táhněte na co nejmírnějším plameni. Zejména zpočátku z povrchu sundávejte pěnu.

Zeleninu na vložku nakrájejte na co nejtenčí plátky. Quinou zalijte 200 ml vody, přidejte sůl i koření a vařte 15 minut. Polévku sceďte přes plátno, osolte a opepřete. Maso obrané z kostí a scezenou quinou vmíchejte do polévky. Zeleninu zalijte vroucí polévkou, nechte chvilku odstát a podávejte.


Wrap z králičí panenky

3 porce - příprava: 25 minut + marinování

  • 2 králičí panenky (asi 200 g)
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř
  • 1/2 chilli papričky
  • 3 tortilly o průměru 40 cm
  • 9 lžic ajvaru
  • 75 g čerstvého baby špenátu
  • svazek ředkviček
  • 6 cherry rajčátek
  • 3 kyselé okurky

Panenku nakrájejte na kousky, zalijte trochou oleje, opepřete, přidejte jemně nasekanou chilli papričku a nechte přes noc marinovat. Maso osolte a zprudka orestujte na pánvi. Tortilly potřete ajvarem (zeleninová pomazánka z grilovaných paprik a lilků). Navrstvěte baby špenát, na kolečka nakrájené ředkvičky, na čtvrtiny pokrájená rajčátka a nasekanou kyselou okurku. Přidejte orestované králičí maso a zabalte.

Náš TIP: Zeleninu můžete různě obměňovat, sehnat (nebo vyrobit si) ajvar ale stojí za to! Králičí maso rozdělíte i na 4 porce, zeleniny v tom případě ale musíte trochu přidat.


Králičí stehna na pivu

4 porce - příprava: 90 minut

  • 100 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 100 g celeru
  • 30 g másla
  • rostlinný olej
  • 4 králičí stehna (přední nebo zadní)
  • bobkový list
  • celý černý pepř a nové koření
  • drcený kmín
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • 500 ml svrchně kvašeného piva („ale“)
  • sůl a pepř
  • cukr a citronová šťáva na dochucení
  • 750 g brambor typu A
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce pažitky
  • 2 lžíce konopného nebo olivového oleje

Troubu zapněte na 160 °C. Cibuli a kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte asi 30 g másla, přidejte trochu oleje a zeleninu na něm orestujte. Přidejte koření, med a hořčici a promíchejte. Navrch položte stehna a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut, dokud se nezačne dělat kůrka.

Podlijte asi 200 ml piva, maso zamáčkněte, aby bylo ponořené, a pečte dalších asi 15 minut dohněda. Stehna unovu otočte a dopečte dalších zhruba 15 minut. Maso vyjměte, do výpeku dolijte zbytek piva a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem, případně i cukrem a citronovou šťávou. Prohřejte.

Spolu s masem v troubě upečte i brambory. Ty i se slupkou omyjte, nakrájejte na měsíčky posypte solí a pepřem, podle velikosti prokrojte a poklaďte plátky másla a zakápněte olejem. Aby byly opravdu upečené, musí mezi nimi být mezery! Pečte 50 minut.

Podávejte s dipem ze zakysané smetany: smetanu smíchejte s nasekanou pažitkou a trochou oleje, dochuťte solí a pepřem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud