Velikonoce nám přinášejí jednu záruku: lednici plnou vajíček. Jak takové množství zpracovat, abyste si pochutnali vy i vaše rodina? Zkuste tyto recepty!
Vaječné karbanátky
SUROVINY (na 4 porce):
4 vařená vejce
1 syrové vejce
1 houska
1 cibule
1 lžička hořčice
hrst sekané petrželky
strouhanka
slunečnicový olej
sůl
POSTUP: Housku namočte do vody, vymačkejte a rozdrobte. Přidejte hořčici, petrželku, syrové vejce, sůl, pepř, cibuli a promíchejte. Do směsi dejte natvrdo vařená vejce nakrájená na kostičky a zamíchejte. Udělejte malé karbanátky, obalte je ve strouhance a smažte na oleji.
Náš tip: Ke karbanátkům si můžete připravit lehký jarní salát podle vlastní chuti.
Vaječná pomazánka
SUROVINY (na 4 porce):
8 vajec uvařených natvrdo
160 g změklého másla
2 ředkvičky
3–4 lžičky plnotučné hořčice
sůl
POSTUP: Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo rozmíchejte v míse vařečkou – čím víc se vám ho podaří napěnit, tím bude pomazánka lehčí. Přidejte vejce, hořčici, sůl, nadrobno nakrájené ředkvičky a podávejte s pečivem.
Náš tip: Pomazánku můžete ozdobit nadrobno nakrájeným salátem.
Vaječné krokety
SUROVINY (4 porce):
20 dkg vařených brambor
1 syrové vejce
4 vejce natvrdo
15 dkg hrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
4 lžíce vody
1 lžička grilovacího koření
olej
sůl
NA OBALENÍ: 1 vejce, 4 lžíce mléka, strouhanka
POSTUP: Uvařené brambory a vejce nastrouhejte najemno, přidejte hrubou mouku, prášek do pečiva, vodu, grilovací koření, sůl a zpracujte. Vytvořte válečky, namočte je v mléce s vejcem, obalte ve strouhance a pečte v rozpáleném oleji.
Náš tip: Krokety můžete podávat s jogurtovým dipem.
Vajíčkový salát
Přinášíme vám dva recepty. Jeden najdete tady ve videu:
Druhý recept na oblíbený vajíčkový salát najdete ZDE
Pirožky s vajíčky
SUROVINY (na 4 porce):
4 vejce natvrdo
1 cibule
3 lžičky plnotučné hořčice
listové těsto
hladká mouka
1 vejce
sůl a pepř
POSTUP: Vejce nasekejte a přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli, hořčici, osolte a opepřete. Listové těsto rozválejte na pláty a rádýlkem pokrájejte na čtverečky. Do středu každého dejte kopeček vaječné směsi a přehněte do šátečku. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a přimáčkněte. Celý piroh rovněž potřete vejcem, nechte uschnout a opět potřete. Pečte na pečicím papíru v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova.
F.O.O.D.
10. července 2016