Chystáte se s rodinou na chalupu? Připravte si rustikální menu s vůní domácích bylinek včetně poctivé drůbkové polévky, domácích hranolků i voňavého koláče.
Jako od maminky
Drůbková polévka je grunt, pečená kuřecí stehýnka se jen rozsýpají, rajčatový salát osvěží a koláč s opilými višněmi je tou nejsladší tečkou.
Drůbková polévka
4 porce - příprava: 45 minut
- 500 g kuřecích drobů
- 250 g kuřecích krků
- 2 mrkve
- celý pepř
- nové koření
- 1 lžička soli
- 100 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 malá růžička brokolice
- 1 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř
Kuřecí srdíčka a žaludky očistěte. V hrnci je zalijte asi litrem vody. Přidejte krky, jednu oloupanou mrkev a koření. Osolte a vařte asi 30 minut.
Mezitím v jiném hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm mouku. Jíšku nechte zchladnout. Do vychladlé jíšky sceďte vývar z drobů. Polévku metličkou rozšlehejte dohladka a nechte 10 minut provařit.
Droby nakrájejte nadrobno a přidejte do polévky. Druhou mrkev a brokolici očistěte a nakrájejte na kousky. Přidejte ji do polévky dvě minuty před koncem přípravy. Dochuťte solí a pepřem.
Rajčatový salát s mátou
4 porce - příprava: 20 minut
- 600 g různých druhů zralých rajčat (2 velká červená rajčata, směs barevných cherry rajčat)
- 1 červená cibule
- 1 šalotka
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 snítka máty
- sůl a pepř
Rajčata omyjte a nakrájejte. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na slabé proužky. Nakrájenou cibuli dejte do misky, přelijte vroucí vodou a nechte chvilku stát. Pak vodu slijte a cibuli smíchejte s rajčaty.
Šalotku oloupejte a nasekejte na velmi jemno nebo umixujte. Pak ji smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a cukrem. Prošlehejte, aby se cukr rozpustil a ingredience spojily.
Připravenou zálivkou přelijte rajčata s cibulí. Přidejte lístky máty a dochuťte solí a hrubě mletým pepřem. Nechte vychladit.
Kuřecí stehýnka s domácími hranolky a tatarkou
4 porce - příprava: 60 minut
- 4 kuřecí stehna
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžíce kvalitního oleje
- 2 biocitrony
- 1 palička česneku
- 4 snítky tymiánu
- 4 velké brambory
- 300 ml řepkového oleje na smažení
- 250 g majonézy
- 3 lžíce jogurtu
- 1/2 červené cibule
- 3 kyselé okurky
- sůl a pepř
Stehna omyjte a osušte. Potřete směsí z papriky, oleje, lžičky strouhané citronové kůry, šťávy z jednoho citronu, soli a pepře. Vložte s nakrájeným citronem, česnekem rozebraným na stroužky a tymiánem do pekáče a pečte 40 minut při 200 °C.
Brambory nakrájejte, namočte na 30 minut do vody, osušte a smažte dozlatova. Majonézu smíchejte s jogurtem, nakrájenou cibulí a strouhanými okurkami. Dochuťte. Pečená stehýnka podávejte s domácími hranolky a tatarkou.
Višňový koláč s čokoládou
forma o Ø 26 cm - příprava: 55 minut
- 300 g višní
- 50 g krupicového cukru
- 100 ml rumu
- 6 vajec
- 100 g moučkového cukru
- 50 g hořké čokolády
- 100 g másla
- špetka soli
- 100 g plátků loupaných mandlí
- 100 g strouhanky
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Višně omyjte a vypeckujte. Dejte je do misky, promíchejte s cukrem a pokropte rumem. Nechte odležet.
Oddělte žloutky od bílků. Do mísy ke žloutkům prosejte cukr a třete do zhoustnutí. Máslo rozpusťte. Čokoládu nastrouhejte. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha. Do utřených žloutků vmíchejte strouhanou čokoládu a polovinu mandlí. Přilijte zchladlé máslo a promíchejte. Pak přidejte část strouhanky a sněhu. Vmíchejte zbylou strouhanku a nakonec opatrně zapracujte sníh.
Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Navrch rozložte marinované višně a posypte zbylými plátky mandlí.Pečte v troubě při 180 °C 30 minut.
Sýrové košíčky s rajčaty
4 porce - příprava: 30 minut
- 300 g listového těsta
- 1 vejce
- 250 g kozího sýra s bílou plísní (váleček)
- 2 malá soudkovitá rajčátka
- 2 snítky tymiánu
Listové těsto rozválejte, vykrojte 8 větších koleček. Do čtyř vykrojte středy o průměru sýra. Plná kolečka potřete vejcem a položte na ně vykrojená kolečka. Dejte je na plech s pečicím papírem.
Sýr rozkrojte na 4 menší kolečka a rozdělte do košíčků. Rajčata rozpulte a vmáčkněte do středu sýra. Z tymiánu otrhejte lístky a posypte sýr. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Upečené koláčky sundejte z plechu a podávejte.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.