Až přijdou plískanice, neseďte doma sami. Pozvěte kamarády třeba na sobotní večeři, která může klidně trvat až do nedělního rána.
Kuřecí cassoulet s fazolemi a klobásou
4 porce - příprava: 55 minut + namáčení fazolí
- 400 g fazolí
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 kuřecí stehna
- 4 klobásky
- 3 lžíce oleje
- 400 g sterilovaných krájených rajčat
- 1 l kuřecího vývaru
- 4 snítky tymiánu
- sůl a pepř
Fazole namočte předem na 12 hodin do studené vody. Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek podrťte. Kuřecí stehna opláchněte, osušte a ve velkém kloubu rozdělte na horní a dolní díl. Klobásky nakrájejte na kolečka.
V kastrolu na oleji orestujte slaninu a pak ji vyjměte z hrnce. Vložte do něj cibuli a nechte ji na tuku zesklovatět. Přidejte kuřecí stehna i klobásky a opékejte.Do hrnce vraťte orestovanou slaninu. Přidejte česnek, rajčata a tymián.
Osolte, opepřete a krátce orestujte. Do kastrolu vmíchejte fazole, zalijte vývarem, zaklopte poklicí a vložte do trouby. Duste při 200 °C asi 40 minut. Podávejte s dušenou zeleninou.
Tohle je geniální pokrm z jednoho hrnce. Nechte hosty, ať si sami nandají, kolik chtějí. Zatímco se bude cassoulet dusit v troubě, můžete připravovat kobližky.
Dušená zelenina ke cassouletu
4 porce - příprava: 15 minut
- 4 minicukety
- 4 minililky
- 4 bílé minililky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla (20 g)
- sůl a pepř
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžička krupicového cukru
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 stonky tymiánu
- 1 stonek rozmarýnu
Zeleninu očistěte. Cukety nechte v celku, větší bílé lilky rozpulte. Česnek oloupejte. V hluboké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte zeleninu a česnek, osolte a opepřete. Na mírném ohni restujte asi 4 minuty.
Orestovanou zeleninu pokapejte octem a vmíchejte cukr. Nechte na mírném plameni dusit, až se ocet zredukuje. Zalijte vývarem a přidejte bylinky. Částečně zaklopte a na velmi mírném ohni duste doměkka.
Kobližky s jablečnou omáčkou
4 porce - příprava: 40 minut + kynutí
- 125 ml polotučného mléka
- 20 g droždí
- 50 g moučkového cukru
- 25 g másla
- 2 žloutky
- 3 lžíce tuzemáku
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- olej na smažení
OMÁČKA:
- 2 jablka
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžičky mleté skořice
- 2 hvězdičky badyánu
Mléko ohřejte tak, aby se v něm dal udržet prst. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zbylý cukr, máslo, žloutky a rum utřete. Pak do směsi prosejte mouku se solí a přidejte kvásek. Vymíchejte hladké těsto. Poprašte ho moukou a nechte pod utěrkou kynout alespoň 40 minut.
Pak těsto rozválejte na plát. Vykrájejte z něj kolečka a nechte na pomoučněném válu kynout zakrytá utěrkou 30 minut. Pak kobližky pomalu smažte v oleji.
Jablka zbavte středů a nakrájejte. Dejte je do kastrůlku s cukrem a kořením. Podlijte asi 200 ml vody a duste doměkka. Omáčku podávejte k osmaženým kobližkám.
NÁŠ TIP: Kobližky můžete upéct i na plechu v troubě. Udělejte jich klidně dvojnásobné množství, sníte je na posezení.
Uzený losos se zázvorem
4 porce - příprava: 15 minut
- 8 plátků čerstvého zázvoru
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 8 listů zeleného salátu (dubový list)
- 200 g plátků uzeného lososa
- 100 g marinovaného zázvoru
- kerblík a kopr
Plátky zázvoru krátce osmažte na olivovém oleji. Vyndejte je na ubrousek. Olivový olej, na kterém se zázvor smažil, smíchejte s citronovou šťávou.
Na talíře rozdělte listy salátu a pokapejte je olejem s citronem. Na salát vyrovnejte porce uzeného lososa a ozdobte je plátky osmaženého zázvoru.Na talíř ke každé porci přidejte kopeček marinovaného zázvoru a ozdobte lístky kerblíku a kopru.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.