Farmářské recepty: Z kvalitních surovin se vaří „skoro samo“

Farmářské recepty: Z kvalitních surovin se vaří „skoro samo“

Čerstvé sezonní suroviny jsou základem poctivého jídla pro celou rodinu. Vyzkoušejte pět našich skvělých receptů.

Kuřecí stehýnka se zeleninou z jednoho hrnce

Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení: 40 minut

8 kuřecích stehýnek

2 celé paličky česneku, rozpůlené

4 menší bílé cibulky, rozpůlené

8 malých brambor se slupkou, omytých

2 celé chilli papričky

Maso omyjeme, dobře osušíme, vetřeme do něj sůl a rozložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Přidáme půlky česneku a cibule, chilli papričky a brambory nakrájené na menší kousky. Zakapeme olivovým olejem a pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C. K pečeným stehýnkům výborně chutná zelený salát.

Tip: Vaříte-li i pro děti, vynechte chilli papričku nebo připravujte část pro ně určenou odděleně s hrstí tymiánu nebo jiných bylinek, zároveň šetřete se solí.

Plněná paprika

Porce: 4, Příprava: 15 minut, Pečení: 25 minut

6 červených paprik

500 g mletého masa, ideální je mix hovězího a vepřového

2 hrsti lesních hub, nakrájených na kousky

1 malá cibule, nakrájená najemno

6 cherry rajčátek, rozkrojených na čtvrtky

1 polévková lžíce čerstvého tymiánu

4 polévkové lžíce strouhaného sýra

Troubu předehřejeme na 180°C. Maso promícháme s houbami, rajčátky, cibulí a tymiánem. Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme a naplníme masovou směsí. Rozložíme do pekáčku a pečeme přibližně 25minut, těsně před dopečením posypeme sýrem. Podáváme s čerstvým pečivem.

Tip: Dětské porce připravte bez hub, jsou těžko stravitelné. Papriky můžete naplnit předem a uchovat v ledničce. K zapékání se hodí takové sýry, které nepřebijí chuť bylinek.

Jehněčí steak

Porce: 4, Příprava: 10 minut, Marinování: 120 minut, Pečení: 10 minut

4 steaky z jehněčí kýty

Na marinádu:

šťáva z poloviny citronu

100 ml olivového oleje

3 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky, sůl

Suroviny na marinádu protřepeme ve skleničce. Maso dáme do misky, dobře obalíme v marinádě a necháme v chladu dvě hodiny marinovat. Maso opečeme v troubě nebo grilujeme na grilu přibližně po dobu 4minut z každé strany. Před podáváním posypeme čerstvě mletým pepřem a necháme 5minut odležet. Servírujeme s dušenou kapustou, zeleným salátem či čerstvou nebo tepelně upravenou zeleninou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Dušená kapusta

Porce: 4, Příprava: 15 minut

500 g kapusty, nakrájené na proužky

1 malá cibule, nakrájená najemno

1 stroužek česneku olivový olej

Na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli a prolisovaný česnek, přidáme kapustu a společně restujeme ještě několik minut. Poté podlijeme trochou vody a dusíme, až je kapusta skoro měkká, podle potřeby přidáme během varu ještě trochu vody. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Dětské porce před podáváním nepepřete, jako přílohu nabídněte malým strávníkům grilovanou papriku.

Pečený salát s červenou řepou

Porce : 4, Příprava: 15minut, Restování: 10minut, Pečení: 45 minut

500 g malých červených řep, očištěných

4 mrkve, očištěné

1 petržel, očištěná

1 červené jablko se slupkou

2 jarní cibulky nakrájené na delší kousky

6 stroužků česneku se slupkou

lístky koriandru balzamikový ocet, olivový olej

Troubu předehřejeme na 180°C. Řepu, mrkev, petržel, jablka a cibulky nakrájíme na kostky. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm kousky řepy, mrkve, petržele, cibulky a neoloupané stroužky česneku. Asi po 10minutách přendáme zeleninu do zapékací misky, přidáme jablka a dvě hrsti koriandru, osolíme a opepříme. Zakápneme balzamikovým octem, podle potřeby přidáme olej a dáme na 45minut péct do trouby nebo dokud není řepa měkká. Podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně, doplněné například kozím sýrem a čerstvým pečivem.

Tip: Můžete doplnit houbami v nálevu. Protože balzamikový ocet bývá pro děti dost ostrý, použijte ho při pečení jen kapičku. Upečený česnek také ocení spíše dospělí.

Článek vyšel v časopisu Maminka 8/2013

Doporučujeme

Články odjinud