I rychlé rodinné večeře mohou být lahodnou vzpomínkou na dovolenou v Itálii. A neobejdou se bez těstovin, mořských plodů, kaparů nebo oliv.
Těstovinová rýže s krevetami
4 porce - příprava: 20 minut
- ½ červené cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 400 g těstovinové rýže
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 2 jarní cibulky
- 1 limetka
- 400 g krevet
- 100 g čerstvého hrášku
- 300 g čerstvého špenátu
- 80 g parmazánu
Červenou cibuli nasekejte a orestujte na lžíci oleje, přidejte těstovinovou rýži a zalijte vývarem. Podle potřeby osolte. Vařte při nižší teplotě a za občasného míchání doměkka asi 5 minut. Mezitím smíchejte zbývající olej s nasekanou jarní cibulkou, solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky. Ve směsi marinujte oloupané krevety. Na pánvi je pak zprudka restujte dozlatova, asi 4 minuty. Ke konci vmíchejte hrášek i spařený špenát a prohřejte.
Promíchejte s uvařenou těstovinovou rýží a na talíři zasypte nastrouhaným parmazánem.
Tortellini polévka s masovými kuličkami
4 porce - příprava: 25 minut
- 400 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
- 4 jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- oregano
- 1–2 vejce
- sůl a pepř
- 1 řapíkatý celer
- 1 pórek
- 2 mrkve
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 300 g tortellini (plněných masem nebo sýrem)
- 200 g čerstvého špenátu
Mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, nadrceným česnekem, oreganem, vejcem, solí a pepřem. Vytvarujte kuličky. Řapíkatý celer, pórek a očištěnou mrkev nakrájejte na plátky, přendejte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, vložte tortellini a masové kuličky. Vařte 5 až 7 minut, až tortellini vyplavou na povrch. Ke konci přidejte spařený špenát. Dochuťte solí, pepřem a lístky oregana.
Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké žampiony portobello
- 4 masitá rajčata
- 4 bagety (ideálně ciabatty)
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- lístky šalvěje
- 40 g parmazánu
Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na trošce oleje dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte i rozkrojené houby a rajčata. Rozřízněte sendvič, potřete hrubozrnnou hořčicí, vložte ogrilované steaky, houby, rajčata a šalvěj, zasypte nastrouhaným parmazánem a přiklopte.
Fazolový salát s tuňákem
4 porce - příprava: 20 minut
- 400 g čerstvého tuňáka
- sůl a pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 1 plechovka sterilovaných bílých fazolí
- 250 g mix cherry rajčátek
- 40 g černých oliv
- 1 lžíce vinného octa
- bazalka
Steaky tuňáka osolte, opepřete a ogrilujte na trošce oleje dozlatova z obou stran (maximálně 5 minut, aby maso zůstalo šťavnaté). Mezitím orestujte na oleji nasekanou červenou cibuli se slitými fazolemi. Přendejte vše do mísy, přidejte rozpůlená cherry rajčátka, olivy a dochuťte dresinkem z vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Přendejte na talíře, ozdobte kousky ogrilovaného tuňáka a bazalkou. Podávejte s pečivem.
Špagety s lososem, chilli a kapary
4 porce - příprava: 25 minut
- 500 g špaget
- 400 g lososa
- sůl a pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- hrst kaparů
- 2 chilli papričky
- oregano
Těstoviny uvařte na skus. Mezitím nakrájejte lososa na menší kousky, osolte, opepřete a obalte v mouce. Rozehřejte olej, orestujte na něm drcený česnek, kousky kaparů a plátky chilli papriček. Dejte stranou a na oleji orestujte lososa ze všech stran dozlatova. Slité těstoviny smíchejte se směsí oleje s česnekem, kaparů a chilli.Podle potřeby zakapejte olejem a dochuťte. Přendejte na talíře, navrch dejte lososa a ozdobte oreganem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.