Vezměte velkou mísu, pět surovin, trochu kuráže a uhněťte těsto. Z něj pak upečte voňavé koláče. Sladké i slané.
Základní křehké těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1–2 lžíce mléka nebo smetany
1. Mouku, cukr, změklé máslo a žloutky spolu propracujte do podoby drobenky. Postupně zpracujte na těsto. Je-li třeba, můžete přidat mléko nebo smetanu. Hotové těsto zabalené ve fólii nechte aspoň hodinu odpočinout v ledničce.
2. Do formy umístěte dva pruhy pečicího papíru do tvaru kříže a dno překryjte kruhem pečicího papíru.
3. Pomocí válečku přeneste rozválené těsto do takto připravené formy.
4. Prsty vtlačte těsto do okrajů formy a pak propíchejte dno vidličkou.
5. Korpus překryjte pečicím papírem, vsypte fazole nebo keramické korálky, aby se na těstu při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte vychladnout, papír se zátěží odstraňte a můžete plnit slanou nebo sladkou náplní.
Bylinkový koláč
Příprava: 30 minut
1 koláčová forma o ø 22 cm
Základní těsto (viz výše), bez přidání cukru + 2 lžíce ledové vody
Náplň:
- 250 ml smetany na vaření
- 4 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 g parmazánu
- hrst bylinek
- sůl a pepř
Do předpečeného korpusu vlijte promíchanou směs smetany, žloutků, sýra, mouky a najemno nasekaných bylinek nebo jejich lístků. Dochuťte a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 až 25 minut.
Náš tip: Do náplně náš můžete přidat tip krátce povařený chřest.
Cibulový koláč
Příprava: 40 minut
1 koláčová forma o ø 22 cm
Základní těsto (viz výše), ve kterém cukr nahradíte nastrouhaným sýrem (my jsme použili směs parmazánu a madelandu)
Náplň:
- 4 cibule
- 4 lžíce balzamikového octa
- 2 lžičky krupicového cukru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 vejce
- 150 g kvalitního tvrdého sýra
- sůl a pepř
Oloupanou cibuli pokrájejte na osminky. Asi 10 minut je pečte v troubě předehřáté na 180 °C ve směsi balzamikového octa a cukru. Do předpečeného korpusu vlijte směs smetany, vajec a sýra. Dochuťte, vložte karamelizovanou cibuli a pečte v troubě předehřáté na 160 °C 20 až 25 minut, až náplň zpevní a na povrchu lehce zezlátne.
Čokoládové koláčky s hruškami
Příprava: 40 minut
4 koláčky o ø 12 cm
Základní těsto (viz výše), při jehož přípravě přidejte: 2–3 lžíce kakaa 3 lžíce mléka nebo smetany
Náplň:
- 100 g hořké čokolády (s obsahem kakaa asi 50 %)
- 250 g mascarpone
- 1 žloutek
- 2 hrušky
- několik snítek šafránu
- 2 lžíce krupicového cukru
Na náplň nechte ve vodní lázni (nebo v mikrovlnce) rozpustit na kostičky nalámanou čokoládu. Promíchejte ji s mascarpone a žloutkem. Oloupané hrušky podélně překrojte. Odstraňte jádřinec a krátce (asi 3 minuty) povařte ve vodě s cukrem a šafránem (měly by být zcela potopené v tekutině).
Do každého předpečeného korpusu dejte čtvrtinu čokoládového mascarpone a pak půlku hrušky. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 až 20 minut.
Náš tip: Mascarpone můžete nahradit neochuceným pomazánkovým máslem.
Jablečný koláč s čokoládovou pěnou
Příprava: 30 minut + chlazení
1 koláčová forma o ø 22 cm
Základní těsto (viz výše)
Náplň:
- 4 jablka
- 100 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 1 kelímek pařížské šlehačky
- 1 želatinový ztužovač (není nutné)
- hrst vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
Jablka zbavená jádřince pokrájejte na plátky. Z cukru připravte karamel, přilijte asi 100 ml vroucí vody, máslo a rozvařte do tekuté podoby. Vložte jablka a asi 5 minut je duste. Karamelizovaná jablíčka naskládejte do předpečeného korpusu a dejte vychladit do ledničky. Šlehačku ušlehejte a podle návodu do ní zapracujte ztužovač.
Koláč podávejte vychlazený nebo pokojové teploty s kopcem pařížské šlehačky, posypaný ořechy.
Mřížkový koláč
Příprava: 40 minut
1 koláčová forma o ø 22 cm
Základní těsto (viz výše)
Náplň:
- 200 g plnotučného tvarohu
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr (s pravou vanilkou)
- rybízová marmeláda na potření
Tvaroh smíchejte s vejcem a vanilkovým cukrem. Dvě třetiny těsta rozválejte do tvaru kruhu s o něco větším průměrem, než má zvolená forma. Přemístěte do formy, dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem, posypte fazolemi nebo keramickými korálky a pečte přibližně 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Vychladlý korpus potřete tvarohovou náplní a asi 10 minut jej pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Poté potřete vrstvou rybízové marmelády.
Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na proužky. Překryjte jimi koláč do tvaru mřížky a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut.
Náš tip: Tvaroh a marmeládu zkuste nahradit hustým vanilkovým pudinkem.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.