Ingredience na základní křehké těsto Zdroj: Johana Pošová

Ingredience na základní křehké těsto Zdroj: Johana Pošová

1. Připravte si drobenku Zdroj: Johana Pošová
2. Vložte dva pruhy pečicího papíru Zdroj: Johana Pošová
3. Pomocí válečku přeneste rozválené těsto do formy Zdroj: Johana Pošová
4. Propíchejte těsto vidličkou Zdroj: Johana Pošová
11
Fotogalerie

Koláče z křehkého těsta - sladké i slané recepty

Vezměte velkou mísu, pět surovin, trochu kuráže a uhněťte těsto. Z něj pak upečte voňavé koláče. Sladké i slané.

Základní křehké těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1–2 lžíce mléka nebo smetany

1. Mouku, cukr, změklé máslo a žloutky spolu propracujte do podoby drobenky. Postupně zpracujte na těsto. Je-li třeba, můžete přidat mléko nebo smetanu. Hotové těsto zabalené ve fólii nechte aspoň hodinu odpočinout v ledničce.

2. Do formy umístěte dva pruhy pečicího papíru do tvaru kříže a dno překryjte kruhem pečicího papíru.

3. Pomocí válečku přeneste rozválené těsto do takto připravené formy.

4. Prsty vtlačte těsto do okrajů formy a pak propíchejte dno vidličkou.

5. Korpus překryjte pečicím papírem, vsypte fazole nebo keramické korálky, aby se na těstu při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte vychladnout, papír se zátěží odstraňte a můžete plnit slanou nebo sladkou náplní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Bylinkový koláč

Příprava: 30 minut

1 koláčová forma o ø 22 cm

Základní těsto (viz výše), bez přidání cukru + 2 lžíce ledové vody

Náplň:

  • 250 ml smetany na vaření
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g parmazánu
  • hrst bylinek
  • sůl a pepř

Do předpečeného korpusu vlijte promíchanou směs smetany, žloutků, sýra, mouky a najemno nasekaných bylinek nebo jejich lístků. Dochuťte a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 až 25 minut.

Náš tip: Do náplně náš můžete přidat tip krátce povařený chřest.

Cibulový koláč

Příprava: 40 minut

1 koláčová forma o ø 22 cm

Základní těsto (viz výše), ve kterém cukr nahradíte nastrouhaným sýrem (my jsme použili směs parmazánu a madelandu)

Náplň:

  • 4 cibule
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 vejce
  • 150 g kvalitního tvrdého sýra
  • sůl a pepř

Oloupanou cibuli pokrájejte na osminky. Asi 10 minut je pečte v troubě předehřáté na 180 °C ve směsi balzamikového octa a cukru. Do předpečeného korpusu vlijte směs smetany, vajec a sýra. Dochuťte, vložte karamelizovanou cibuli a pečte v troubě předehřáté na 160 °C 20 až 25 minut, až náplň zpevní a na povrchu lehce zezlátne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Čokoládové koláčky s hruškami

Příprava: 40 minut

4 koláčky o ø 12 cm

Základní těsto (viz výše), při jehož přípravě přidejte: 2–3 lžíce kakaa 3 lžíce mléka nebo smetany

Náplň:

  • 100 g hořké čokolády (s obsahem kakaa asi 50 %)
  • 250 g mascarpone
  • 1 žloutek
  • 2 hrušky
  • několik snítek šafránu
  • 2 lžíce krupicového cukru

Na náplň nechte ve vodní lázni (nebo v mikrovlnce) rozpustit na kostičky nalámanou čokoládu. Promíchejte ji s mascarpone a žloutkem. Oloupané hrušky podélně překrojte. Odstraňte jádřinec a krátce (asi 3 minuty) povařte ve vodě s cukrem a šafránem (měly by být zcela potopené v tekutině).

Do každého předpečeného korpusu dejte čtvrtinu čokoládového mascarpone a pak půlku hrušky. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 až 20 minut.

Náš tip: Mascarpone můžete nahradit neochuceným pomazánkovým máslem.

Jablečný koláč s čokoládovou pěnou

Příprava: 30 minut + chlazení

1 koláčová forma o ø 22 cm

Základní těsto (viz výše)

Náplň:

  • 4 jablka
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 1 kelímek pařížské šlehačky
  • 1 želatinový ztužovač (není nutné)
  • hrst vlašských ořechů, nahrubo nasekaných

Jablka zbavená jádřince pokrájejte na plátky. Z cukru připravte karamel, přilijte asi 100 ml vroucí vody, máslo a rozvařte do tekuté podoby. Vložte jablka a asi 5 minut je duste. Karamelizovaná jablíčka naskládejte do předpečeného korpusu a dejte vychladit do ledničky. Šlehačku ušlehejte a podle návodu do ní zapracujte ztužovač.

Koláč podávejte vychlazený nebo pokojové teploty s kopcem pařížské šlehačky, posypaný ořechy.

Mřížkový koláč

Příprava: 40 minut

1 koláčová forma o ø 22 cm

Základní těsto (viz výše)

Náplň:

  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr (s pravou vanilkou)
  • rybízová marmeláda na potření

Tvaroh smíchejte s vejcem a vanilkovým cukrem. Dvě třetiny těsta rozválejte do tvaru kruhu s o něco větším průměrem, než má zvolená forma. Přemístěte do formy, dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem, posypte fazolemi nebo keramickými korálky a pečte přibližně 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Vychladlý korpus potřete tvarohovou náplní a asi 10 minut jej pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Poté potřete vrstvou rybízové marmelády.

Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na proužky. Překryjte jimi koláč do tvaru mřížky a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut.

Náš tip: Tvaroh a marmeládu zkuste nahradit hustým vanilkovým pudinkem.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud