Kolikrát jste už slyšela, že při dietě můžete snít zeleniny, kolik chcete? Platí to téměř stoprocentně, ale je tu jedno ale. Některé druhy zeleniny se při hubnutí totiž moc nehodí, protože obsahují hodně sacharidů. A těm se obvykle při dietě vyhýbáme jako čert kříži. Na co si dát tedy pozor při konzumaci zeleniny?
Zelenina ano, ale jen některá
Když nás při dietě trápí hlad, s klidným svědomím si dáme okurku, papriku nebo jinou zeleninu a vůbec to nebereme jako prohřešek. To u čokolády bychom měli černé svědomí. Jak ale ukázal rozsáhlý výzkum, který prováděli odborníci na Harvardské univerzitě, není to tak jednoduché a jsou dokonce druhy zeleniny, které člověku brání v hubnutí.
Potvrdilo se to, co už obecně víme: Že potraviny s vysokým glykemickým indexem a vysokým obsahem sacharidů brání hubnutí, protože po jejich konzumaci člověku vyletí hladina cukru v krvi a poté prudce klesne, a my tak brzy dostaneme hlad. Pro někoho možná překvapivé je, že to samozřejmě platí i u zeleniny a ovoce, nejenom například u pečiva a sladkostí.
Tereza Langmajerová
11. března 2019
Dejte si špenát, kapustu a zajezte to salátem
Vhodné je tedy konzumovat zeleninu a ovoce, které mají nízký glykemický index, vyšší podíl vlákniny a nízký obsah sacharidů. Nemáme po nich delší dobu hlad. Které to jsou? Podle výzkumu hubli lidé, kteří jedli brokolici, listovou zeleninu, tedy různé druhy salátu, špenát a růžičkovou kapustu. Z ovoce jsou dobrou volbou jablka, hrušky, jahody a různé bobule – maliny, ostružiny, brusinky, ale i rybíz a angrešt.
Zelenina, na kterou si dát pozor
Naopak se ukázalo, že lidé, kteří konzumovali převážně škrobovou zeleninu, jako jsou hrášek, fazole, brambory nebo kukuřice, přibírali. U ovoce si dejte pozor na banány a hroznové víno, banány mají hodně sacharidů ve formě škrobu a cukru. Hroznové víno zase hodně cukru.
Dobře, tak brambory nejsou vysloveně zelenina, ale správně okopanina, hrášek a fazole jsou zase luštěnina. Ale i další vysloveně zelenina není při hubnutí vhodná. Patří sem rajčata, mrkev, červená paprika, červená řepa či pórek. Vyvarovat byste se při hubnutí měli také dýně, sladkých brambor a artyčoků.
Naopak vhodná je již zmíněná listová zelenina, jako je špenát, ledový salát, dále pak kapusta, květák, semenná zelenina, jako je avokádo, okurky, zelené fazolky, lilek či zelené papriky. Z kořenové zeleniny si můžete bez obav dopřát ředkvičky.
Lenka Chvostová
20. září 2021
Na co si dát pozor při konzumaci zeleniny a jak vybírat
Samozřejmě to neznamená, že už nikdy nebudete brambory nebo kukuřici jíst, ale ujistěte se, že vám nezabírají celý talíř. Škrobová zelenina by měla tvořit maximálně jednu čtvrtinu pokrmu.
Dalším vodítkem je, že podle odborníků byste neměli při hubnutí překročit hranici šesti gramů sacharidů na 100 g zeleniny. Existují tabulky, které najdete například na stránkách Vím, co jím nebo kaloricketabulky.cz. Můžete se taky řídit barvou zeleniny – čím červenější, tím sladší, a tedy i více sacharidů.
(Výsledky pocházejí ze studie, kterou najdete ZDE. Vědci z Harvard T. H. Chan School of Public Health se podívali na jídelníček 133 000 Američanů a Američanek a sledovali je dlouhých 24 let. Přitom se snažili vyloučit vliv takových faktorů, jako jsou kouření a sport.)
Jana LeBlanc
18. února 2015