U mnoha diváků dva oblíbenci přicházející stále s novými recepty a hlavně levnými "vychytávkami" pro "obyčejné lidi", pro jiné symboly opravdu extrémně děsivé a nezdravé kuchyně. Odborníci přes kuchařské umění z jejich receptů šílí. Obzvláště pak uznávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, kterého se bojí každá restaurace v Česku a pozadu nezůstávají ani nejrůznější výživoví poradci. Přesto se každá jejich nová "mňamka" okamžitě rychle šíří internetem a diskuzními fóry...
Jirka Babica
Pro spoustu lidí velký "gastronomický prznitel" Jiří Babica (*1961) se na kuchaře vyučil v pražských hotelech Palace a Ambassador. Po vojně nastoupil do hotelu Alcron v Praze a vařil tu devět let. V roce 1989 se oženil do Německa, kde začal pracovat v restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem. V posledních letech byl v ČR milovaný i nenáviděný díky pořadu Babicovy dobroty. Jeho pořad ale na Nově po šesti letech a dvanácti sezónách končí. Uvidíme, zda prosadí své kulinářské umění na jiné, konkurenční televizi.
Láďa Hruška
"Potravinový inspektor" a reportér Láďa Hruška (*1987) připravuje pro TV diváky unikátní recepty za pár korun. Malé i velké učí, jak si připravit tu největší "mňamku" za co nejméně peněz a s nejmenším úsilím. U každého receptu nechybí vyčíslení surovin a propočet ceny jednoho kusu, který popravdě leckdy neodpovídá.
Jejich dva nejkontroverznější a velice diskutované recepty:
Recept číslo 1 : Nadívané kuřecí kůže (Láďa Hruška)
Potřebujete:
8 ks kuřecích kůží
3 krajíčky staršího chleba
2 ks kuřecích jater
1 vejce
1 cibule
1-2 dcl mléka
špetka muškátového květu
grilovací koření
petrželka
pepř
olej
sůl
Postup:
1. Nadrobno nakrájenou cibuli necháme na oleji zesklovatět.
2. Přidáme nadrobno nakrájená játra, která orestujeme spolu s cibulí, sundáme ze zdroje tepla a necháme vychladnout.
3. Chléb zbavený kůrky namočíme v mléce, vyždímaný promícháme s opečenými játry s cibulkou, rozšlehaným vejcem, nasekanou petrželkou, směs osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým květem.
4. Z kůží vyřízneme čtverce, do kterých zamotáme připravenou nádivku, jednotlivé balíčky položíme do pekáče vymazaného olejem a osolíme je, případně ještě posypeme grilovacím kořením.
5. Mírně podlité vodou pečeme 15 minut zaklopené v troubě vyhřáté na 200 °C, dalších 15 minut dopékáme odklopené.
Doporučení: Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory, či bramborovou kaší a kyselým okurkem. Nádivku lze ochutit i prolisovaným stroužkem česneku, játra lze nahradit například anglickou slaninou.
Recept číslo 2: Zapečené cibule s žampionovým rizotem (Jiří Babica)
Potřebujete:
4 bílé cibule
200 g vařené rýže
misku žampionů
240 g nakládaných rajčat
100 g strouhaného sýra Gouda
1 lžíci nakládaného pepře
1 čerstvou papriku
¼ pórku
olej, cukr, oregano, sůl, pepř
Postup:
Na oleji opečeme cibule, osolíme je, opepříme, přendáme do pekáčku a dáme do trouby na 30 min na 220 °C. Mezitím si orestujeme hrst žampionů a pokrájený pórek, osolíme, opepříme, přidáme oregano a lžíci naloženého zeleného pepře. Vše smícháme s rýží. V rendlíku na oleji orestujeme pokrájenou papriku a nakládaná rajčata, přidáme lžičku cukru a osolíme. Hrnec s cibulí vyndáme z trouby, posypeme směsí zeleniny a rýže, zasypeme nastrouhaným sýrem Gouda a dáme na 5–10 minut do trouby zapéct.
Který z těchto dvou chlapíků je vám sympatičtější? Nebo je oba naopak nemůžete ani vystát? Vařili jste někdy podle Babici, nebo Hrušky? Máte od nich nějaký oblíbený recept, který se u vás doma uchytil? Nebo jste se stali z mnoha důvodů zapřísáhlými odpůrci a nedáte dopustit na léty prověřenou a ozkoušenou domácí kuchařku po babičce?Napište nám svůj názor!