Dort čokoládových snů - postup přípravy (1.) Zdroj: Johana Pošová

Dort čokoládových snů - postup přípravy (1.) Zdroj: Johana Pošová

Dort čokoládových snů - postup přípravy (2.) Zdroj: Johana Pošová
Dort čokoládových snů - postup přípravy (3.) Zdroj: Johana Pošová
Dort čokoládových snů - postup přípravy (4.) Zdroj: Johana Pošová
Dort čokoládových snů - postup přípravy (5.) Zdroj: Johana Pošová
10
Fotogalerie

Dort čokoládových snů - postup krok za krokem

Šťavnatý, vláčný, efektní, luxusní a přitom nijak obtížný na přípravu. Takový úžasný výtvor si jistě zaslouží mnoho nadšených epitet. Ale nenechte si o něm jen zdát - tady je návod na přípravu krok za krokem!

Příprava : 1 hodina

Na 8 řezů:

  • 330 g hery s máslovou příchutí
  • 2 a 1/2 hrnku krupicového cukru
  • vanilka
  • 4 velká vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku silné kávy
  • 1 hrnek toho nejlepšího kakaa
  • 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky soli
  • čokoládová poleva

Na náplň:

  • tvaroh
  • mascarpone
  • krupicový cukr
  • maliny
  • ostružiny
  • čerstvé fíky

Ani když rezignujete na služby robota, nijak zvlášť se nenadřete. Naopak - tahle práce je radost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

1. Do mísy pokrájejte heru máslovou na kostičky a nechte ho změknout na pokojovou teplotu. Přisypte cukr. Vanilkovou tobolku podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte dřeň.

2. Vařečkou nebo elektrickým šlehačem utřete (vyšlehejte) heru máslovou s cukrem do pěny, nakonec do vzniklé hmoty vetřete vanilku. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr, ale měl by být s pravou vanilkou.

3. Po jednom zatřete vejce. Těsto důkladně třete, aby se každá dávka vajec dobře propojila s těstem - to pak bude krásně hebké.

4. Do směsi hery, cukru a vajec vlijte nejdřív vlažné mléko a těsto promíchejte dohladka.

5. Pak pomalu zatřete kávu. Ta je jistou tajemnou přísadou, která těstu dodá hloubku chuti a zvýrazní jeho „čokoládovost“. Těsto díky přídavku další tekutiny také ještě víc zvláční.

6. Nakonec do základu zamíchejte kvalitní kakaový prášek.

7. Prosejte mouku se sodou a solí a tuto sypkou směs postupně přisypávejte do čokoládovo-máslového základu.Prosátí je důležité, mouka se nakypří a také těsto z ní bude mnohem víc kypré a nadýchané. Nemáte-li klasické síto, použijte na prosátí třeba obyčejný cedník.

8. Dvě dortové formy s odnímatelným dnem dobře vymažte herou a dno vyložte pečicím papírem. Ten opět potřete máslem, vysypte kakaem a přebytek vyklepejte. Troubu předehřejte na 165 °C.

9. Těsto rovnoměrně rozlijte do dortových forem. Pečte asi 20 minut, pak pozici forem mezi sebou vyměňte, aby se pekly stejnoměrně, a pečte ještě asi 15 minut. Vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout a nakonec spojte krémem smíchaným z uvedených surovin, přelijte polevou a ozdobte ovocem a dort je hotový.

Na první pohled se to nezdá, ale tenhle dort je zosobněním krásy a jednoduchosti. Základní těsto, kvalitní smetana nebo mascarpone, ovoce a pár kvítků. A stylistovy šikovné ruce!


Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“


Recept jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud