Lehké saláty na pozvednutí nálady | Zdroj: David Turecký

Zdroj: David Turecký

Lehké saláty na pozvednutí nálady

To, co většina lidí miluje na jaru, je čerstvá zelenina. Na rajčata a papriky ze zahrádky si budete muset ještě chvíli počkat, už teď ale můžete z křupavé zeleniny chystat výborné saláty - s masem i bez něj.

Bramborový salát s kuřetem

4 porce - příprava: 35 minut

  • 300 g brambor typu A
  • 4 ks kuřecích prsou
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej
  • 1 cibule
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 200 g hnědých žampionů
  • 100 ml marsaly nebo sherry
  • 250 g brokolice

Že muži saláty neradi? Tenhle si zamilují! Obzvlášť, když jim ho naservírujete „nesalátově“.

Troubu zapněte na 190 °C. Brambory uvařte v osolené vodě. Kuřecí prsa osolte a opepřete a z obou stran orestujte, vždy asi 2 až 3 minuty. Pak nechte přibližně 8 minut dojít v troubě. Maso vyjměte a přiklopte.

Ve výpeku nechte zkaramelizovat plátky cibule, přidejte rozmarýn, houby a chvíli opékejte. Přilejte víno a omáčku zredukujte. Brokolici uvařte do poloměkka. Brambory podávejte s brokolicí, rozmarýnovým přelivem, houbami a plátky masa.


Fenyklový salát s mandlemi

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 lžíce plátkových mandlí
  • 6 lžic jablečného octa
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 pomeranče
  • 1 větší fenykl
  • hrst drobnolistého zeleného salátu
  • pepř

Plátky madlí nasucho opražte na pánvi do světle zlatavé barvy. Ocet nalijte do pánve, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Plotnu vypněte. Pomeranč oloupejte a rozdělte na jednotlivé měsíčky, které zbavte slupek. Dužninu odložte.

Fenykl nakrájejte na tenké plátky, přidejte do pánve a nechte asi 15 minut odležet. Pak plátky fenyklu vyjměte, osušte a spolu s pomerančovou dužninou je naservírujte na talíře.Ozdobte trochou zeleného salátu, navrch namelte trochu černého pepře a posypte mandlemi.


Jana Chmelíková, redaktorka časopisu F. O. O. D.:

CHVÁLA SALÁTU

Existuje mnoho důvodů, proč si dopřát denně alespoň jednu pořádnou porci listového salátu. A téměř žádný důvod proti.

Salát je báječným základem pro zdravou večeři, ale skvěle doplní i váš oběd nebo svačinu. Obsahuje vitaminy, stopové prvky, vlákninu, antioxidanty a další látky, které si vaše tělo báječně užije, protože téměř vždy se konzumuje bez tepelné úpravy. Listový salát má nízký glykemický index a je prakticky nulovým zdrojem kalorií, a tak je skvělým pomocníkem zejména při redukční dietě.

Prospívá i vaší pleti, vlasům, nervové soustavě nebo zažívání. A podle posledních studií dokonce významně zlepšuje kvalitu spánku a napomáhá k lepšímu soustředění i výkonu mozku.

A to už je pádný argument, co říkáte? V kombinaci s dalšími zdravými a chutnými ingrediencemi, jako je zelenina, libové maso, extra panenský olivový olej nebo čerstvé bylinky, tak máte za pár chvil na talíři doslova elixír mládí!


Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • provensálské koření
  • 2 ks kuřecích prsou
  • pepř a sůl
  • rostlinný olej na smažení
  • 75 g listů zelených salátů
  • 300 g kuliček červeného hroznového vína bez pecek
  • 40 g vlašských ořechů
  • 2 snítky čerstvého kopru

DRESINK:

  • 1 šalotka
  • 2 lžičky nasekaného kopru
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička medu
  • podle chuti 1/2 lžíce citronové šťávy

Začněte dresinkem. Šalotku i kopr nasekejte najemno a promíchejte s majonézou, medem a podle chuti i trochou citronové šťávy. Dejte chladit do ledničky. Hladkou mouku smíchejte s kořením.

Kuřecí prsa osolte, obalte v mouce a z obou stran opečte na pánvi dozlatova. Nechte je asi 10 minut odpočinout a nakrájejte na tenké plátky. Saláty rozdělte na čtyři talíře a přidejte na poloviny pokrájené kuličky vína.

Navrch položte nakrájené maso, zalijte trochou dresinku a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a koprem.

NÁŠ TIP: Zkuste pro změnu místo hroznového vína přidat do salátu na malé kousky nakrájenou mandarinku.


Salát s karotkou a hráškem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 2 karotky
  • 150 g hrášku
  • 50 g řeřichy
  • 1 svazeček máty

DRESINK:

  • 1/2 hodně zralého manga
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje

Mango očistěte a spolu se zbývajícími surovinami na dresink rozmixujte. Podle potřeby můžete ještě přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Dejte chladit do ledničky.

Karotky omyjte, očistěte a škrabkou z nich udělejte tenké plátky. Hrášek povařte asi dvě minuty „na skus“. Pak ho prudce zchlaďte ve studené vodě, aby si zachoval barvu.

Hrášek smíchejte s plátky mrkve, řeřichou a lístky máty. Salát podávejte zakápnutý mangovým dresinkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud