Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že je stačí uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s kyselým či čerstvým mlékem a kouskem másla či tvarohu. Užijte si je v jednoduchých, ale skvělých jídlech. Tady jsou osvědčené recepty.
Brambory s tvarohem, výhonky mungo a ředkvičkami
Potřebujete (na 4 porce):
1,3 kg malých nových brambor
sůl
čerstvě mletý pepř
1/2 salátové okurky
500 g tučného tvarohu
1 šálek výhonků mungo
6–7 ředkviček
1 stroužek česneku
1 jarní cibulku
1–2 lžičky citronové šťávy
2 lžíce hladkolisté petržele
jogurt podle potřeby
Postup:
Brambory očistěte kartáčkem a v osolené vroucí vodě je vařte asi 25 minut nebo než budou uvnitř měkké. Okurku oloupejte, nahrubo nastrouhejte a vymačkejte z ní co nejvíc vody. Výhonky dejte do cedníku, přelijte je vroucí vodou, nechte okapat a přidejte k tvarohu, vmíchejte i ředkvičky nakrájené na špalíčky, utřený česnek a najemno nasekanou cibulku. Ochuťte citronem, posypejte petrželí. Pokud vám tvaroh připadá moc hustý, nařeďte ho jogurtem.
Jak na ty nejlepší šťouchané brambory? Mrkněte na video:
Salát z nových brambor se šunkou a rukolou
Potřebujete (na 4 porce):
850 g malých nových brambor
120 g sušené šunky
1 svazek rukoly
250 g cherry rajčat
1 lžičku dijonské hořčice
1 lžíci medu
1 stroužek česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíci vinného octa
4–5 lžic olivového oleje
Postup:
Očištěné brambory dejte vařit do vroucí osolené vody na 25 minut nebo dokud nebudou uvnitř měkké. Mezitím připravte zálivku: hořčici utřete s medem, solí, pepřem a prolisovaným česnekem na pastu, pak za pomoci metličky všlehávejte ocet a po částech olej. Do horkých a pokrájených brambor vlijte zálivku, a až brambory trochu vychladnou, přidejte natrhanou šunku, pokrájená rajčátka a natrhanou rukolu.
redakce
23. prosince 2021
Slaninové brambůrky
Potřebujete (na 4 porce):
20 malých nových brambor
10 širších plátků slaniny
pár snítek rozmarýnu
Postup:
Plátky slaniny podélně rozpulte. Omotejte je pevně kolem omytých a osušených brambor a připíchněte párátkem nebo špejlí. Balíčky položte na snítky rozmarýnu a pečte je při 190 °C 40–50 minut. Slanina by měla křupat, brambory by zase měly být uvnitř měkké. Mezi brambory a slaninu můžete ještě přibalit pár lístků šalvěje nebo jiné bylinky.
Samozřejmě pokud chcete jen tak pečené brambory ve slupce, omyjte je, pokapejte olejem a dejte péct na pečicí papír. Brambory můžete i nakrájet na plátky, posypat bylinkami, solí, pokapat olejem a mezi ně dát stroužky česneku ve slupce.
Marta Pušová
27. dubna 2018
Žluté bramborové kari s hráškem a kokosovým mlékem
Potřebujete (na 4 porce):
700 g nových brambor
2 lžíce oleje
1 cibuli
1 velkou mrkev
sůl
pepř
2 lžíce kari
1 lžičku hladké mouky
400 ml zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
400 g mraženého hrášku
1 hrst posekaného čerstvého koriandru
1 limetku
Postup:
Brambory očistěte, loupat je nemusíte. Nakrájejte je na menší kousky. Na oleji opékejte postupně nadrobno pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev a brambory a nechte vše asi 10 minut dusit. Pak osolte a opepřete, posypejte kari kořením a moukou a nechte spojit s tukem v pánvi, až se zelenina obalí jíškou. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem a nechte 10 minut zvolna vařit. Přidejte mražený hrášek a nechte ho asi 5 minut prohřívat. Dolaďte kari kořením a solí, nalijte do talířů a posypejte bylinkami.