Tajemství japonské stravy
Všichni známe naši výživovou pyramidu. Japonská pyramida se trochu liší a tvoří ji především zelenina, která se konzumuje syrová nebo „al dente“ (blanšírovaná nebo připravená ve woku), takže si uchová spoustu vitaminů. Dále konjak (konjaková brambora), jehož základem je 97 procent vody a 3 procenta polysacharidu glucomannu a vlákniny. Třetím stavebním kamenem japonské pyramidy je sója, která obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny. K dochucení pak Japonky používají aromatické bylinky. Na těchto základech pak spočívají ryby, korýši, řasy, rýže a tuky (řepkový nebo sezamový).
Pokračování 2 / 5
Co v japonské kuchyni nenajdete?
Japonská strava téměř vůbec neobsahuje cukry, sýry a sladkosti. Uzeniny v Japonsku nenajdete. Sladká jídla nejsou součástí běžné každodenní kuchyně Japonců, objevíte je tam občas spolu se zeleným čajem při slavnostních příležitostech. Pokud jde o tekutiny, pije se hlavně zelený čaj nebo voda. Téměř 80 procent pokrmů je založeno na zelenině, takže jde o stravu objemnou, ale kaloricky chudou. Japonky běžně jedí polévky, saláty, semínka.
Pokračování 3 / 5
Méně masa a mléčných výrobků
Japonky mají ještě dvě tajemství štíhlosti – jedí málo červeného masa a mléčných výrobků. V japonské kuchyni převládají ryby nad masem a bílé maso nad červeným. Japonky si raději dopřejí tofu nebo seitan než hovězí maso. Seitan je potravina bohatá na proteiny vyrobená z pšeničné mouky. Japonky z něj připravují třeba karbanátky. Hvězdou mezi masem je pak krůtí maso, které nemá moc kalorií. Pokud jde o mléčné výrobky, Japonky to s jejich konzumací nepřehánějí. Raději pijí nebo jedí jogurty ze sojového mléka. Příjem vápníku kompenzují konzumací sójového mléka, tofu, mandlí, zelí či sardinek.
Pokračování 4 / 5
Kalorická hustota potravin – další fígl na štíhlost
Japonská tradice je přirozeně směřuje k jídlům s nízkou kalorickou hustotou – i proto nemusí Japonky držet žádné diety. Nízká kalorická hustota znamená větší objem potravy se stejným množstvím kalorií. Budete-li tedy vybírat potraviny s nízkou kalorickou hustotou, budete mít dříve pocit, že máte dost. V čem tkví tedy tajemství japonské diety? V přijímání nízkokalorické stravy, přibližně o 300 až 400 kalorií denně méně než v Evropě. Je účinná, protože 80 procent konzumované potravy má nízký kalorický a glykemický index. Při jídle zachovávají navíc zvláštní postoj, takzvaný hara hachi bu, kdy uspokojí hlad asi jen z 80 procent, protože jim záleží na dobrém trávení.
redakce
21. července 2017
Pokračování 5 / 5
Ukázkový recept na japonskou večeři
Rajčata plněná tofu (pro 4 osoby)
Budete potřebovat:
8 středně velkých rajčat
200 g tofu
40 g žampionů
30 g chlebové střídky
1 žloutek
provensálské koření
sůl
mletý pepř
Postup:
U rajčat seřízněte vršek a vydlabejte vnitřek. Nic ale nevyhazujte. Dutá rajčata uvnitř osolte a dejte je na mřížku, aby okapala. Omyjte a nakrájejte žampiony na malé kousky a poduste je. Chlebovou střídku namočte do trošky vody, tofu rozdrobte. Předehřejte troubu na 180 °C.
V míse smíchejte vnitřky rajčat s tofu, žampiony, namočenou střídkou, přidejte koření, sůl a pepř. Vše spojte žloutkem.
Touhle směsí naplňte rajčata, přiklopte seříznutými vršky, narovnejte do ohnivzdorné misky, zalijte dno asi na 2 cm vody a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut.