Těstovinová rýže s krevetami Zdroj: Ondřej Košík

Těstovinová rýže s krevetami Zdroj: Ondřej Košík

Tortellini polévka s masovými kuličkami Zdroj: Ondřej Košík
Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony Zdroj: Ondřej Košík
Fazolový salát s tuňákem Zdroj: Ondřej Košík
Špagety s lososem, chilli a kapary Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Originální italské večeře od pondělí do pátku

I rychlé rodinné večeře mohou být lahodnou vzpomínkou na dovolenou v Itálii. A neobejdou se bez těstovin, mořských plodů, kaparů nebo oliv.

Těstovinová rýže s krevetami

4 porce - příprava: 20 minut

  • ½ červené cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 400 g těstovinové rýže
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 jarní cibulky
  • 1 limetka
  • 400 g krevet
  • 100 g čerstvého hrášku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 80 g parmazánu

Červenou cibuli nasekejte a orestujte na lžíci oleje, přidejte těstovinovou rýži a zalijte vývarem. Podle potřeby osolte. Vařte při nižší teplotě a za občasného míchání doměkka asi 5 minut. Mezitím smíchejte zbývající olej s nasekanou jarní cibulkou, solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky. Ve směsi marinujte oloupané krevety. Na pánvi je pak zprudka restujte dozlatova, asi 4 minuty. Ke konci vmíchejte hrášek i spařený špenát a prohřejte. Promíchejte s uvařenou těstovinovou rýží a na talíři zasypte nastrouhaným parmazánem.


Tortellini polévka s masovými kuličkami

4 porce - příprava: 25 minut

  • 400 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • 4 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • oregano
  • 1–2 vejce
  • sůl a pepř
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 300 g tortellini (plněných masem nebo sýrem)
  • 200 g čerstvého špenátu

Mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, nadrceným česnekem, oreganem, vejcem, solí a pepřem. Vytvarujte kuličky. Řapíkatý celer, pórek a očištěnou mrkev nakrájejte na plátky, přendejte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, vložte tortellini a masové kuličky. Vařte 5 až 7 minut, až tortellini vyplavou na povrch. Ke konci přidejte spařený špenát. Dochuťte solí, pepřem a lístky oregana.


Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké žampiony portobello
  • 4 masitá rajčata
  • 4 bagety (ideálně ciabatty)
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • lístky šalvěje
  • 40 g parmazánu

Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na trošce oleje dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte i rozkrojené houby a rajčata. Rozřízněte sendvič, potřete hrubozrnnou hořčicí, vložte ogrilované steaky, houby, rajčata a šalvěj, zasypte nastrouhaným parmazánem a přiklopte.


Fazolový salát s tuňákem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g čerstvého tuňáka
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 plechovka sterilovaných bílých fazolí
  • 250 g mix cherry rajčátek
  • 40 g černých oliv
  • 1 lžíce vinného octa
  • bazalka

Steaky tuňáka osolte, opepřete a ogrilujte na trošce oleje dozlatova z obou stran (maximálně 5 minut, aby maso zůstalo šťavnaté). Mezitím orestujte na oleji nasekanou červenou cibuli se slitými fazolemi. Přendejte vše do mísy, přidejte rozpůlená cherry rajčátka, olivy a dochuťte dresinkem z vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Přendejte na talíře, ozdobte kousky ogrilovaného tuňáka a bazalkou. Podávejte s pečivem.


Špagety s lososem, chilli a kapary

4 porce - příprava: 25 minut

  • 500 g špaget
  • 400 g lososa
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kaparů
  • 2 chilli papričky
  • oregano

Těstoviny uvařte na skus. Mezitím nakrájejte lososa na menší kousky, osolte, opepřete a obalte v mouce. Rozehřejte olej, orestujte na něm drcený česnek, kousky kaparů a plátky chilli papriček. Dejte stranou a na oleji orestujte lososa ze všech stran dozlatova. Slité těstoviny smíchejte se směsí oleje s česnekem, kaparů a chilli.Podle potřeby zakapejte olejem a dochuťte. Přendejte na talíře, navrch dejte lososa a ozdobte oreganem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud