Proč pro jednou nezůstat déle v posteli a nenechat děti, ať vám připraví malé pohoštění? Vyzkoušejte jednoduché recepty pod taktovkou našich šéfkuchařů Mikuláše a Alžběty.
Snídaně je první a zároveň nejdůležitější jídlo dne. Už jen proto, že se u stolu sejde celá rodina, než se rozprchne do světa. Pokud vaše děti vstávají doslova s prvními slunečními paprsky, pak je klidně zaúkolujte.
Stačí, když si budete přát něco dobrého a zdravého, s čím si poradí i samotné děti. Například plněné bagety, zapečené toasty či sladké variace na pomazánky. Buďte k malým šéfkuchařům shovívaví a na estetickou stránku jídla moc nehleďte – vždyť láska prochází h lavně žaludkem.
Pomazánka na řecký způsob
4 porce - příprava: 15 minut
- 200 g řeckého jogurtu
- 50 g vlašských ořechů
- 1 lžíce medu
- 1 větší jablko
- 2 větší bagety
Smíchejte řecký jogurt s nadrcenými ořechy a medem.Nakonec vmíchejte najemno nakrájené jablko. Nasucho opečte plátky bagety a nechte je vychladnout. Poté namažte hotovou pomazánkou.
Můžete dochutit i mletou skořicí.
Zapečené italské toasty
4 porce - příprava: 25 minut
- 250 g cherry rajčátek
- 2 balení mozzarelly
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- čerstvá bazalka
- 16 toastových chlebů
Cherry rajčátka a mozzarellu nakrájejte co možná nejvíce nadrobno. Přendejte do misky, vmíchejte olivový olej, dochuťte solí, pepřem a kousky čerstvé bazalky.
Na toastový chléb naneste směs, přiklopte a zapečte v sendvičovači dozlatova.
Šunková pomazánka se sýrem
4 porce - příprava: 20 minut
- 150 g šunky s podílem masa nad 90 %
- 2 lučiny (160 g)
- 50 g sýra na strouhání
- 1 červená paprika
- sůl (nemusí být)
- čerstvá pažitka
- 2 větší bagety
Plátky šunky nakrájejte na co možná nejmenší kostičky. Přendejte do mísy, smíchejte s lučinou a nastrouhaným sýrem. Přidejte nadrobno nakrájenou papriku, dochuťte solí a nasekanou pažitkou.
Bagety rozřízněte, pomazánku namažte dovnitř a přiklopte.
Sušenkové „sibirky“ s džemem
4 porce - příprava: 15 minut
- 32 máslových sušenek
- 250 g plnotučného tvarohu
- 100 g jahodového džemu (nebo 250 g čerstvých jahod)
- kůra z 1 limetky
- 50 g kvalitní čokolády
- mátové lístky
Připravte si máslové sušenky. V míse smíchejte tvaroh s džemem (případně čerstvými jahodami), nastrouhejte kůru z limetky a vmíchejte kousky čokolády. Nakonec dle chuti přidejte lístky máty. Pomazánkou namažte sušenku a přiklopte druhou.
Opakujte, dokud nespotřebujete všechny sušenky.
NÁŠ TIP: Zkuste i meruňkový nebo borůvkový džem. Tvaroh můžete nahradit pribináčkem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.