Vezměte rodinu navečer kolem světa a naservírujte jí italské muffiny, asijskou polévku nebo středozemím vonící kuřecí prsa s limetkou.
Vychutnejte si čerstvé jarní bylinky
Bylinky patří mezi přírodní dochucovadla již od nepaměti. Pěstovaly je naše babičky na zahrádkách, rostly volně v přírodě. Vy je dnes celoročně seženete v obchodech, sezonně pak v zahradnictví a na trzích.
Co je na nich tak výjimečného? Jsou zdravé, obsahují éterické oleje, provitamin A, vitaminy B, C, E, K a řadu dalších prospěšných látek. Bylinky podporují chuť k jídlu, usnadňují trávení a posilují obranyschopnost organismu.
Nejzdravější jsou čerstvé, ale mnohé z nich (např. tymián nebo rozmarýn) snesou i tepelnou úpravu. Pokud koupíte bylinky již nařezané, můžete je zamrazit v igelitových sáčcích nebo si je nasušit do zásoby.
Rychlá asijská polévka
4 porce - příprava: 15 minut
- 100 g rýžových nudlí
- 2 mrkve
- 4 jarní cibulky
- 5 cm dlouhý kořen zázvoru
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 hvězdičky badyánu
- sůl a pepř
- chilli paprička a koriandr na dochucení
Rýžové nudle připravte podle návodu. Mrkev, jarní cibulky a zázvor očistěte a nakrájejte na tenké nudličky.V hrnci rozehřejte kuřecí vývar, vsypte zeleninu, badyán a krátce povařte, asi 5 minut. Poté dochuťte solí a pepřem. Na talíře rozdělte hotové nudle, zalijte polévkou a ozdobte nakrájenou chilli papričkou a čerstvým koriandrem.
Kuřecí prsa s limetkou
4 porce - příprava: 25 minut
- 400 g rýže
- 4 kuřecí prsa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 2 limetky
- rozmarýn
Rýži uvařte podle návodu. Kuřecí prsa naložte do marinády z olivového oleje, soli, pepře, šťávy a kůry z limetky.Pak je orestujte z obou stran dozlatova. Nakonec přidejte pro provonění plátky limetky a snítku rozmarýnu. Podávejte s rýží a čerstvým salátem.
Italské slané muffiny
6 kousků - příprava: 30 minut
- 2 vejce
- 50 g parmazánu
- 80 ml polotučného mléka
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl a pepř
- oregano
- 2 lžíce olivového oleje
- 60 g černých oliv
- 60 g sušených rajčat (v oleji)
V míse smíchejte vejce s nastrouhaným sýrem (část si nechte na ozdobu muffinů) a mlékem. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř, lístky oregana a nakonec zlehka vmíchejte olej. Těstem naplňte dno formiček na muffiny. Vložte olivy a sušená rajčata a zalijte zbytkem těsta do formiček. Navrch můžete dát ještě olivy, rajčata a nastrouhaný sýr. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut.
Salát s grilovaným sýrem
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 ledový salát
- 4 kozí sýry a la hermelín
- 4 malé bagety
- 250 g jahod
- 40 g loupaných mandlí
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce malinového octa
- čerstvé bylinky (pažitka, petrželka)
Ledový salát omyjte a natrhejte na menší kousky. Sýry ogrilujte na pánvi spolu s plátky baget. Salát rozdělte na talíře, ozdobte sýrem, kousky jahod a plátky mandlí. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem a malinovým octem. Ještě teplé bagety potřete troškou olivového oleje smíchaného s nasekanými bylinkami.
Těstoviny s tvarohem a hráškem
4 porce - příprava: 20 minut
- 400 g těstovin
- extra panenský olivový olej
- 250 g cukrových hrášků
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 250 g tučného tvarohu
- sůl a pepř
- kůra z 1 citronu
- bazalka
Uvařte těstoviny na skus. Na oleji orestujte nakrájené cukrové hrášky spolu s nasekanou šalotkou a česnekem. Hotové těstoviny přendejte na talíře, ozdobte směsí a tvarohem. Osolte, opepřete a dochuťte kůrou z citronu a čerstvou bazalkou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.