Jogurtová pizza

Jogurtová pizza

Kuřecí řízky v jogurtu
Zapečené filé s cuketou a paprikami
Bublanina s lesním ovocem
Avokádové smoothie
6
Fotogalerie

Recepty z domácího jogurtu

Bílý jogurt není jen oblíbená potravina těch, kteří chtějí žít zdravě, ale také geniální ingredience teplé i studené kuchyně. Zapojte ho do svých kulinárních experimentů jako naše redaktorka Jana a budete koukat, co dovede.

Jogurtová pizza

1 menší pizza - příprava: 30 minut

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • sůl
  • tuk na vymazání plechu nebo koláčové formy
  • 150 g bílého jogurtu
  • žampiony
  • šunka
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Z mouky, prášku do pečiva, jogurtu a vejce vypracujte těsto, vyválejte ho a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete směsí z jogurtu, oleje a soli. Obložte šunkou a žampiony nakrájenými na silnější plátky. Po dopečení pokapejte olivovým olejem, dozdobte čerstvou bazalkou a dochuťte pepřem a solí.


Kuřecí řízky v jogurtu

6 porcí - příprava: 15 minut + odležení

  • 500 g kuřecích prsou
  • 300 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • strouhanka

Jogurt, prolisovaný česnek, sůl a pepř promíchejte, do směsi ponořte kuřecí řízky a nechte přes noc odležet v ledničce. Pak je vyjměte z jogurtové marinády a důkladně obalte ve strouhance. Smažte v rozpáleném oleji a podávejte se salátem z rukoly a cherry rajčátek.

NÁŠ TIP: Do jogurtové marinády můžete přidat také své oblíbené bylinky. Dodají masu zajímavý šmak.


Zapečené filé s cuketou a paprikami

2 porce - příprava: 20 minut

  • 2 plátky tresky
  • 1 žlutá paprika
  • žampiony
  • 1 cuketa
  • 150 g bílého jogurtu
  • asi 100 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř
  • máslo
  • olivový olej

Plátky tresky nejdříve rychle orestujte na pánvi. Zeleninu nakrájejte na plátky, vyložte s ní pekáč vymazaný máslem, pokapejte olejem, osolte a navrch položte orestovanou rybu. Polijte zálivkou připravenou z jogurtu, nastrouhaného tvrdého sýra, soli a pepře. Pečte na 180 °C asi 15 minut. Podávejte s bramborovou kaší.


Bublanina s lesním ovocem

6 porcí - příprava: 45 minut

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1,5 kelímku krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 350 g zmraženého lesního ovoce
  • olej a mouka na vysypání

V míse promíchejte nejdříve všechny tekuté suroviny, pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. To nalijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Posypte ovocem, které jste předtím obalili v polohrubé mouce. Pečte na 180 °C asi 30 až 40 minut.


Avokádové smoothie

2 porce - příprava: 10 minut

  • 1 avokádo
  • 1/2 salátové okurky
  • 300 g bílého jogurtu
  • 1 zelená chilli paprička
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • 1/2 limetky
  • led
  • tortilly nebo křehký kukuřičný chlebíček

Do mixéru dejte dužninu z avokáda, oloupanou a nakrájenou okurku, jogurt, nadrobno nakrájenou chilli papričku, koriandr a šťávu z 1 limetky. Přidejte led a rozmixujte. Podávejte s tortillami nebo kukuřičným chlebíčkem.

NÁŠ TIP: Toto smoothie můžete podávat nejen k svačině, ale také jako předkrm.


Ovesné smoothie s malinami

4 porce - příprava: 5 minut

  • 1 hrnek ledu
  • 1/2 hrnku malin
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 1 banán
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 avokáda
  • 1 lžíce medu
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • lístky máty na ozdobu

Na dno mixéru dejte led, zalijte kokosovým mlékem, přidejte ostatní suroviny a vše rozmixujte dohladka. Podávejte ozdobené lístkem máty.

NÁŠ TIP: Místo čerstvých malin můžete použít mraženou směs lesního ovoce nebo jahod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud