Krém z jarního špenátu
POTŘEBUJETE (na 2 porce):
* 4 lžíce másla
* 1 menší cibuli
* 1 stroužek česneku
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 300 g čerstvého špenátu
* 200 ml zeleninového vývaru
* 100 ml plnotučného mléka
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř
* strouhaný muškátový oříšek
* pár hoblinek parmazánu
* bagetku
POSTUP:
Ve větším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, přisypejte nadrobno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer a 5 minut restujte. Přidejte prolisovaný česnek, opláchnutý špenát a krátce poduste. Pak přilijte zeleninový vývar a nechte vše pár minut mírně povařit. Mezitím nakrájejte na kostičky bagetku, opečte ji v pánvi na zbytku másla a odložte stranou. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte mléko, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Krátce ji ještě ohřejte a podávejte s krutony a hoblinkami parmazánu.
Kristina Hamplová
10. února 2023
Pokračování 2 / 4
Krůtí plátek s vůní tymiánu a oregana s čapátí
K této lahůdce se běžně podává řecký chléb pita. Indická placka čapátí je ale rychleji hotová, protože nemusí kynout, a v celozrnné variantě je i zdravější.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
* 1 stehenní krůtí řízek bez kosti (600 g)
* 1 lžíci sušeného oregana
* 1 lžíci sušeného tymiánu
* hrubozrnnou sůl
* 250–350 ml vody
* hrnek vody na podlití
Na placky:
* 1 a 1/2 hrnku hladké celozrnné mouky
* asi 3/4 hrnku vody
* špetku jemné soli
* máslo na potření placek
Na tzatziki:
* 1 kelímek řeckého jogurtu
* 1 nastrouhanou okurku
* 1 stroužek česneku
* 3 lístky nadrobno nasekané máty
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř
POSTUP:
Nejprve si připravte těsto na čapátí. Smíchejte mouku se solí a postupně přidávejte vodu tak, aby vzniklo pružné těsto. Pořádně ho prohněťte, vypracujte bochánek a vložte ho na chvíli odpočinout do ledničky.
Krůtí maso omyjte proudem studené vody a osušte papírovou utěrkou. Posypejte ho hrubozrnnou solí a bylinkami z obou stran, položte do pekáče kůží nahoru a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Po 10 minutách ho podlijte vodou a nechte za občasného polévání vypečenou šťávou péct dalších 30 minut. Pak maso obraťte a pečte dalších 20 minut. Nakonec ho ještě na 15 minut znovu otočte a pečte kůží nahoru.
Mezitím připravte tzatziki: Do mísy nahrubo nastrouhejte okurku, přebytečnou vodu slijte. Přidejte prolisovaný česnek, mátu, sůl, pepř a na závěr jogurt. Vše promíchejte, případně ještě dochuťte a dejte vychladit do ledničky.
Příprava čapátí
Z odpočatého těsta tvořte malé bochánky a z každého vyválejte tenkou placku o průměru asi 15 cm. Rozpalte pánev a placky opékejte nasucho. Když se na čapátí začnou tvořit bubliny a bude se nafukovat (utěrkou nebo obracečkou přitlačte těsto k pánvi), obraťte je a ještě chvilku opékejte i z druhé strany. Každou placku po vyjmutí z pánve potřete máslem. Uchovávejte je naskládané na sobě v teple. Maso po upečení nakrájejte na plátky nebo kousky a podávejte ho s plackami a tzatziki.
Pokračování 3 / 4
Jehněčí steak v bylinkové marinádě
Jehněčí maso je výborné v kombinaci čerstvých bylinek, česneku a citronu – a nejlépe grilované, aby si zachovalo šťavnatost. Můžete použít i pánev, ale v troubě by se steaky mohly vysušit. A to by byla věčná škoda.
POTŘEBUJETE (na 2 porce):
* 2 steaky z jehněčí kýty s kostí
* 2 hrsti mixu čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano, máta, petrželka)
* 1 stroužek česneku
* nastrouhanou citronovou kůru z 1 bio citronu
* 2 lžíce olivového oleje
* kostičku másla
Na přílohu:
* 2 menší oloupané batáty
* 2 oloupané brambory
* hrubozrnnou sůl
Na majonézu:
* 2 žloutky
* špetku soli
* mletý bílý pepř
* 250 ml slunečnicového oleje
* pár kapek citronové šťávy
POSTUP:
Nejprve připravte majonézu (všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu): Žloutky vložte do větší mísy, přidejte špetku soli a bílého pepře a metličkou pomalu šlehejte. Postupně za stálého šlehání přidávejte olej, nejprve po kapkách. Jakmile začne majonéza houstnout, přilévejte tenoučkým pramínkem. Takto postupujte, dokud do majonézy nezapracujete všechen olej. Nakonec vmíchejte pár kapek citronové šťávy a ještě podle chuti osolte a opepřete.
Steaky vytáhněte z lednice půl hodinky před grilováním. V mixéru připravte pastu z bylinek, česneku, olivového oleje a citronové kůry. Pastou steaky potřete z obou stran a nechte je půl hodinky odpočívat.
Mezitím připravte na plech pečicí papír, potřete ho olivovým olejem a na něj poklaďte brambory a batáty nakrájené na měsíčky. Znovu pokapejte olivovým olejem a posypejte hrubozrnnou solí. Plech vložte do trouby předehřáté na 200 °C na 25 minut.
Odpočinuté steaky dejte opéct na rozpálený gril na 3–5 minut z každé strany. Pak je klaďte na předehřáté talíře, na každý dejte ještě rozpustit kostičku másla a nechte je pár minut odpočinout. Podávejte s pečenými brambory, batáty a majonézou.
Pokračování 4 / 4
Jahodový nepečený dort – sladký moučník nejen na víkend
POTŘEBUJETE:
* 750 g řeckého plnotučného jogurtu
* 250 g mascarpone
* 100 g měkkého plnotučného tvarohu
* 1 sáček vanilkového cukru
* 100 g třtinového cukru
* sáček piškotů
* 500 g jahod
* 50 g bílé čokolády
* 50 g mandlových lupínků
NA DOZDOBENÍ:
* pár lístků máty
* 1 lžíci třtinového cukru
* pár kapek citronové šťávy
POSTUP:
Ve velké míse metličkou rozmíchejte mascarpone, přidejte tvaroh a nakonec postupně jogurt. Do směsi vmíchejte oba cukry. Připravte formu na dort a na dno naskládejte piškoty. Na ně přijde první část rozmíchané směsi, pak jahody, hoblinky z bílé čokolády (použijte na ně škrabku na brambory) a mandlové lupínky. Postup opakujte: piškoty, bílá směs, jahody, čokoláda, mandlové lupínky. Závěrečná vrstva bude z jahod, lupínků a čokolády. Dortík dozdobte cukrem rozmixovaným s mátou a několika kapkami citronové šťávy. Po dokončení ho dejte vychladit (nejlépe přes noc) do lednice.