Máte rádi vejce natvrdo? Dají se z nich připravit hotové zázraky. Vyzkoušejte kromě osvědčené pomazánky i méně obvyklé recepty.
Malajská laksha s krevetami a vejci
4 porce - příprava: 20 minut
- 250 g širších rýžových nudlí
- 1 lžíce arašídového oleje
- 1 lžička zázvoru
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 červené chilli papričky
- 1 kafírový list
- 1 lžička rybí omáčky
- špetka třtinového cukru
- kůra z 1/2 limetky
- 200 ml kokosového mléka
- 500 ml rybího vývaru
- 2 rajčata
- 8 velkých krevet
- sůl a pepř
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 1/2 salátové okurky
- hrst mungo výhonků
- čerstvý koriandr
Nudle uvařte. Na pánvi v horkém oleji zpěňte nastrouhaný zázvor, kurkumu a nasekanou chilli papričku. Přidejte kafírový list, rybí omáčku, cukr a limetkovou kůru, zalijte kokosovým mlékem a vývarem, přidejte pokrájená rajčata a 5 minut provařte. Vyndejte kafír, přiveďte k varu, vložte krevety a asi 5 minut vařte. Nudle zalijte vývarem. Ozdobte krevetami, pokrájenými vejci, plátky okurky, mungo výhonky a koriandrem.
Salát s jablky a řapíkatým celerem
4 porce - příprava: 10 minut
- 8 natvrdo uvařených vajec
- 2 menší červená jablka
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 75 ml zakysané smetany
- 75 ml majonézy
- sůl a pepř
Vajíčka oloupejte, jablka omyjte, zbavte jádřinců a vše nakrájejte na kostičky. Stonky celeru omyjte, odřízněte jim konce a nakrájejte na kousky. Vše promíchejte se zakysanou smetanou a majonézou a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s pečivem nebo v tortillách.
Gratinovaná vejce
4 porce - příprava: 25 minut
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 2 lžíce másla
- 800 g čerstvého špenátu
- 50–60 g ementálu
- 100 g ricotty
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
- 2 lžíce parmazánu
- máslo na vymazání formy
OMÁČKA:
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 175 ml smetany 12%
- muškátový oříšek
- sůl a bílý pepř
Troubu zapněte na 220 °C. Na másle spařte špenát a nasekejte ho nahrubo. Smíchejte s ementálem, ricottou a dochuťte kořením. V pánvi rozehřejte máslo, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku, do které zašlehejte smetanu. Když omáčka zhoustne, okořeňte ji. Formu vymažte tukem. Na špenát poklaďte řezem dolů poloviny vajec a polijte bešamelem. Posypte parmazánem a dejte na pár minut zapéct do trouby.
Vaječné kroketky
4 porce - příprava: 50 minut
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 180 ml plnotučného mléka
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
- 1–2 lžíce dijonské hořčice
- 70 g šunky od kosti
- 6 vajec uvařených natvrdo
- pažitka nebo petrželka
- hladká mouka
- 2 vejce a strouhanka na obalení
- rostlinný olej na smažení
Rozpusťte máslo, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Vmíchejte mléko a dochuťte. Přidejte hořčici, pokrájenou šunku, vejce a pažitku a promíchejte. Z vychlazené hmoty tvořte válečky a obalte je v trojobalu. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.